torstai 31. joulukuuta 2009

Perunavohvelit (gluteeniton)


Hyvää uutta vuotta 2010!

Uuden vuoden vastaanottajaisiin valmistin suolaisten lisukkeiden kanssa tarjolle tällaisia perunavohveleita. Käytin taikinaan gluteenitonta jauhoseosta, mutta vehnä- taikka ruisjauhokin käy.




4-5 keitettyä perunaa
2dl kermaviiliä/piimää
2dl maitoa
3 kananmunaa
2dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
½dl sulatettua voita/juoksevaa oivariinia
***
oivariinia (juoksevaa)


Kuori ja raasta perunat kulhoon. Sekoita joukkoon maitotuotteet sekä kananmunat. Lisää jauho ja leivinjauhe. Kääntele lopuksi joukkoon voisula. Anna turvota puolisen tuntia ja paista vohveleiden tapaan vohveliraudalla.

VINKKI! Voit paistaa taikinasta myös lettupannulla perunalettusia. Tarjoa suolaisten lisukkeiden esim. sillikaviaarin, mätimoussen tai kylmäsavupororullan kanssa.


Italiansalaatti


Aina tehtiin ennen äidin kanssa italiansalaattia uudeksi vuodeksi. Monet harmitukset koettiin, kun ei saatu majoneesia onnistumaan. Nyt nekin onnistumisen niksit tiedossa eikä epäonnistumisesta pelkoa.

Nyt kun pitkästä aikaa vietämme yhdessä uutta vuotta, niin päätin tekaista taas tätä "perinne"salaattia.



5dl sarvimakaronia
2 maustekurkkua kuutioina
2pss sekavihanneksia
1pkt (200-300g) esim. lauantai- tai gotler-makkaraa

majoneesi:

1 kananmunan keltuainen
1rkl sinappia
2-3dl rypsiöljyä
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
1½-2dl kuohukermaa

Tee sitten majoneesi. Sekoita keltuainen, sinappi ja hieman öljyä ensin keskenään vatkaimella. Lisää sitten vähitellen öljyä koko ajan sekoittaen. Kun majoneesi on sopivan paksua, mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria. Vatkaa erikseen kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja majoneesipohja.

Keitä makaronit ja höyrytä sekavihannekset kypsiksi. Jäähdytä kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kuutioi maustekurkut sekä makkara. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Lisää joukkoon majoneesi viimeiseksi. Anna maustua kylmässä muutaman tunnin tai yön yli.

Curry-valkosipulimajoneesinen kanasalaatti


Tätä salaattia olen tehnyt alunperin 1990-luvulla omiin synttärijuhliin ja yksiin häihinkin. Makoisan majoneesin kehittelin tuolloin itse ja toivottavasti muistin kaikki ainekset, mitä salaattiin tuli. Viime kerrasta tämän salaatin osalta on siis kulunut jo vuosia...

Huomioithan itse majoneesia tehdessä, että se onnistuu kerralla hyvin, kun ainekset ovat huoneenlämpöisiä! Voit käyttää halutessasi valmista majoneesiakin.




200g pienikokoista pastaa (esim. tricolor simpukka- tai minifarfalle-pastaa)
vettä+suolaa keittämiseen
1 punainen paprikaa kuutioituna
1 keltainen paprikaa kuutioituna
2prk ananasta kuutioina
2 maustekurkkua kuutioituna
400g broilerin rintafilettä kuutoina

majoneesi:

1 kananmunan keltuainen
1rkl sinappia
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna/puristettuna
1rkl currya
3-4dl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

2dl kuohukermaa

Keitä pasta runsaassa suolavedessä kypsäksi. Huuhtele kylmän veden alla ja anna valua hyvin.

Tee sitten majoneesi. Sekoita keltuainen, sinappi, hyvin hienonnetut tai puristetut valkosipulin kynnet, curry ja hieman öljyä ensin keskenään vatkaimella. Lisää sitten vähitellen öljyä koko ajan sekoittaen. Kun majoneesi on sopivan paksua, mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Vatkaa erikseen kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja majoneesipohja.

Kokoa salaatti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää joukkoon viimeiseksi majoneesi ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Anna vetäytyä muutama tunti tai mieluiten seuraavaan päivään kylmässä!

tiistai 29. joulukuuta 2009

Kinkku-purjopiirakka


Jouluaattona tekaisin tällaisen piirakan päiväkahville ja pikkusuolaiseksi ennen aattoillan herkkupöytää. Hyvin upposi :)



pohja:

100g voita
2dl vehnäjauhoja
3rkl vettä

täyte:

100g purjoa
1rkl voita
200-300g palvikinkkua
200g goudaa raastettuna
2 kananmunaa
3dl täysmaitoa
mustapippuria

Tee ensin pohja. Nypi voi vehnäjauhoihin ja sido vedellä taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kuullota purjoa pannulla. Kuutioi kinkku ja raasta juusto kulhoon. Sekoita joukkoon purjo, kananmunat, maito ja mustapippuri. Levitä tasaiseksi pohjan päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

perjantai 25. joulukuuta 2009

Mausteinen glögikakku


Tällä mausteisella hyytelökakulla sekä suklaa-pistaasikakulla meillä herkutellaan joulupäivänä! Ja luonnollisesti kahvipöydässä on myös joulutorttuja ja jouluisia pikkuleipiä.

Tästä kakusta oli niin paljon puhetta ennen joulua töissä, niin olihan se tehtävä :) Ohje Pirkan, jota mielivaltaisesti muokkasin.. Tein kiilteen valmiista glögijuomasta, kuka ties hailakkaasta lopputuloksesta piittaamatta (ei jäänyt hailakkaaksi) :) Koristelin lempparinamuillani eli Ferreron Raffaelloilla.

Oi, kun herkullista!!! :D




pohja

160g piparkakkuja
80g voita

täyte

6 liivatelehteä
2tlk (á 2dl) vispikermaa
2rs (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2dl tomusokeria
1tl kanelia
1tl kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu

pinnalle
3 liivatelehteä
2dl glögiä

koristeeksi

esim. kanelitankoja
tai
Ferreron Raffaelloja

Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Pane liivatteet kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna appelsiininmehu. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai mieluusti vaikka yön yli.

Liota liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna glögi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet joukkoon ja anna jäähtyä. Lusikoi glögihyytelölientä hyytyneen kakun päälle varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Kaada loppu hyytelöliemi päälle. Hyydytä kylmässä pari tuntia. Koristele haluamallasi tavalla.

Suklaa-pistaasikakku (gluteeniton)


Tein joulupöytään hyytelökakun lisäksi tällaisen suklaakakun. Herkkuja jouluna riittää, pitää sitten katsoa uuden vuoden ja joulun välillä, mitä syö! ;)

Ohjeen koppasin Meidän Suomi joulu 2009-lehdestä. Muokkasin sitä omanlaiseksi.



100g voita
150g tummaa suklaata
4 kananmunaa
200g tomusokeria
½dl gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhetta
½dl perunajauhoja
1dl pistaasipähkinöitä rouhittuna

Sulata voi kasarissa. Nosta pois liedeltä ja laita suklaa sulamaan voin sekaan. Sekoita.

Voitele leivinpaperoitu halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuoka ja ripottele pistaasirouhetta pohjalle sekä reunoille niin, että ne peittyvät hyvin.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota sitten keltuaiset tomusokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahtoon voi-suklaaseos sekä jauhot. Nostele sekaan valkuaisvaahto.

Kaada kakkutaikina vuokaan ja ripottele päälle loput pistaasirouheesta. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ennen kuin siirrät tarjoiluvadille.

HUOM! Kakku on pehmeä sisältä, joten käsittele sitä varoen.

Ripota päälle tomusokeria, halutessasi myös kanelia. Tarjoa siltään tai vaikka kermavaahdon kera vielä hieman lämpimänä.

torstai 24. joulukuuta 2009

Hyvän Joulun toivotus


Taas toivotus hyvän joulun,
taas toivotus hyvän joulun,
taas toivotus hyvän joulun,
joulurauhan näin tuo.

Se kaikille juhlamielen,
se kaikille juhlamielen,
se kaikille juhlamielen,
hyvän tahdon nyt tuo.

Nyt kynttilät pienet loistaa,
nyt kynttilät pienet loistaa,
nyt kynttilät pienet loistaa,
joulu tullut on taas.


-Sauvo Puhtila-

Kaikille blogini lukijoille ihanaa, rauhallista ja maukasta Joulua!

toivoo Heli




joulupuuro:

2dl vettä
2dl puuroriisiä
1l täysmaitoa
1tl suolaa
1rkl voita

Keitä riisiä vedessä, kunnes vesi on miltei haihtunut. Lisää maito ja keittele miedolla lämmöllä noin tunnin ajan välillä sekoitellen. Mausta suolalla ja voinokareella.

Tarjoa sokerin ja kanelin tai rusinasopan kanssa.

Viikunahillo


Nykyisiin jouluperinteisiin kuuluu juustojen kanssa viikunahillo. Bonne Maman viikunahillo on kyllä parasta, nyt kuitenkin päätin tehdä itse. Ensimmäisen erän otin jo ennen joulua, mutta siitä tuli hieman liian jäykkää... :) Nyt aattoaamuna keitin uuden satsin.




1pss (n.200g) pehmeitä viikunoita
3dl vettä
1dl punaviiniglögiä tai Hehku rypälejuomaa
1½dl hillosokeria


Laita kattilaan vesi ja paloittele viikunat veteen. Anna liota vedessä yön yli. Keitä noin 20 minuuttia ja lisää glögi. Jatka keittämistä vielä 10 minuuttia, ennen kuin lisäät hillosokeria. Keitä hillosokerin kanssa 15 minuuttia. Purkita kuumiin lasipurkkeihin ja jäähdytä viileässä.

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Maksapatee


Etsin vaihteeksi sellaista ohjetta maksapateelle, jota ei paisteta uunissa. Se löytyi
Prinsessakeittiöstä! :D Kiitos mainiosta reseptistä. Puolitin ohjeen ja hieman muokkasin raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

Maukas, vahvanmakuinen patee tuli, niinhän sen olla pitääkin. Myös timjami maistuu vahvasti, tosin nyt aluksi maisteltavana tällainen pieni annos, iso patee odottaa jouluaattoa, joten maut voivat olla siinä jo tasaantuneet! :) Seuraavalla kerralla pitää olla sitten sitä portviiniä, niin tietää, miten vaikuttaa makuun.




1pkt (140g) pekonia
1 pieni sipuli
1 omena
1 valkosipulinkynttä
2-3tl kuivattua timjamia
½tl rosépippureita
1dl kermaa
1rkl voita
400 g siivutettua naudanmaksaa
½dl konjakkia
mustapippuria myllystä
suolaa
puolukoita


Paista pannussa pekonikuutioita, silputtua sipulia ja murskattuja valkosipulinkynsiä sekä kuorittu, lohkottu omena. Pekonin ei tarvitse rapsakoitua, kunhan kypsyy. Lisää timjami sekä rosépippurit. Kaada pannuun kerma ja keitä kunnes omena on pehmennyt. Kaada kulhoon odottamaan jatkokäsittelyä.

Laita pannuun voita ja paista maksasiivut kummaltakin puolelta. Kaada pannuun konjakki aika pian maksat käännettyäsi ja anna kiehua kannen alla kaksi minuuttia. Mausta maksat suolalla ja mustapippurilla paiston aikana.

Kaada maksat ja konjakki kermaseoksen joukkoon ja soseuta tehosekoittimessa tasaiseksi. Vuoraa mieleisesi vuoka kelmulla ja peitä pohja puolukoilla. Kaada pateemassa vuokaan ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Valkosipulisilakat 2009


Aatonaatossa mennään!

Olen valmistanut jo vuosia jouluksi valkosipulisilakoita. Voisi kait puhua jo perinteestä ja näitä on suorastaan pakottava tarve saada nykyään jouluksi tehdä. Viime jouluksikin tein, mutta jostain syystä jäi silloin postaamatta tänne blogiin. Oisko ollut vaan niin kiire joulu?! Nyt on enemmän aikaa käyttää jouluvalmisteluihin ja teinkin nämä vasta täällä paikanpäällä kotikotona.

Olen aika kranttu näitä tehdessäni, sillä otan pois jopa nahat! Se onnistuu oikein hyvin ennen etikkaliemeen viskaamista, en usko, että nahkaa saa enää "kypsennyksen" jälkeen pois. Lisäksi olen viime vuosina vähän vaihdellut muita makuja valkosipulin oheen. Perinteinen on tilli, sitten on ollut punasipulia, viime vuonna muistaakseni ruohosipulia ja nyt laitoin kaprista. Kaikki oikein hyvin sopivat lisämakua antamaan :)

Alkuperäinen ohje vuosien takaa on muistaakseni Pirkan, mutta saatan muistaa väärin!




500g silakkafileitä

kylmä kypsennysliemi:

3dl kylmää vettä
1½dl etikkaa
½rkl suolaa

kastike:

1prk (2dl) ranskankermaa
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1rkl sokeria
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
1prk (n.60g) pieniä kapriksia

Sekoita vesi, etikka ja suola keskenään. Poista kaloista nahka ja lisää fileet liemeen niin, että ne peittyvät kokonaan. Anna kypsyä jääkaapissa noin 3 tuntia, kunnes fileet ovat muuttuneet läpikuultamattomiksi. Valuta fileet siivilässä.

Valmista kastike silppuamalla ensin valkosipulinkynnet hienoksi ja sitten sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää joukkoon valutetut silakkafileet. Sekoita ja tarkista maku. Siirrä valkosipulisilakat mielellään tiivisteelliseen säilykepurkkiin ja anna maustua vähintään yön yli kylmässä.


HUOM! Jos silakkafileet ovat kovin suuria, puolita ne kylmäkypsennyksen jälkeen! Tarjoa kylmänä alkupalana tai osana kalapöytää buffetissa.

sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Kylmäsavuporokakku


Yhtäkkiä alkoi tehdä mieli tällaista kakkua. Syytä mielitekoon en tiedä. Käytiin sitten hakemassa kylmäsavuporoa naapurikunnan tehtaanmyymälästä. Olemme siis jo siirtyneet joulunviettoon kotikotiin Pohjois-Pohjanmaalle! :)

Yläkuvassa muuten E-O:n (5v.) hyasintti mallia 2009 isomummolle ja -papalle :)




n. 170g Jyväshyvän Jyväset täysjyvä crackereitä
n. 80g voita sulatettuna
1prk (2dl) vispikermaa
1½prk (300g) ruohosipuli-tuorejuustoa
100g kylmäsavuporoa kuutioituna
mustapippuria myllystä
½dl persiljasilppua
4 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
½dl vettä

Jauha crackerit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele leivinpaperoidun halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään kovettumaan.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmemään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vatkaten tuorejuusto sekaan. Rouhi mustapippuria, kuutioi poronliha pieniksi kuutoiksi sekä hienonna persilja silpuksi. Sekoita kerma-tuorejuuston joukkoon.

Kuumenna sitruunamehu ja vesi kattilassa. Liota joukkoon valutetut liivatelehdet. Sekoita liivateliemi hyvin täytemassan sekaan. Kaada täyte keksipohjalle, tasoita ja laita kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.


perjantai 18. joulukuuta 2009

Kookospikkuleivät


Koti ja keittiö 11/2009-lehdestä otettu resepti, jolla ei tullut ainakaan lehden kuvan kaltaisia pikkuleipiä ja määrällisestikin paljon enemmän, mitä reseptin mukaan olisi pitänyt tulla... Näistä tuli siis kookosmarenkeja pikemminkin.

Loppujen lopuksi olin pettynyt ko. lehden ohjeeseen ja ensi kerralla kokeilen tehdä näitä yhtä valkuaista vähemmällä määrällä. Muuten ovat kyllä hyviä, jos on makean perään ja kookoskin maistuu :)



3-4 kananmunan valkuaista
3½dl tomusokeria
3rkl mantelijauhetta
2rkl vehnäjauhoja
180g kookoshiutaleita (käytin hunajapaahdettuja)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes seos on marenkimaista. Kääntele joukkoon mantelijauhe, vehnäjauhot ja kookoshiutaleet. Sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina pellille leivinpaperin päälle pieniksi nokareiksi. Jätä hieman leviämisvaraa ympärille. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat rapeita ja saavat hieman väriä pintaan. Anna jäähtyä.


Karpalokeksit


Näitä pikkuleipäsiä vilahti myös joulupusseihin. Alkuperäinen ohje Ruokamaailma (© SOK viestintä ja julkaisut 11.09 )-lehtisestä, jossa karpaloiden sijaan oli rusinoita. Hieman siis muokkasin ohjetta.




200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1-2pss (á 25g) kuivattuja karpaloita

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet ja rusinat ja lisää taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä 15 minuuttia viileässä.

Leivo taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kaksi tankoa ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat käsien välissä palloiksi ja nosta kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille. Paina jokaiseen palloon haarukalla pintaan kuvio. Voit kastella haarukkaa välillä jauhoissa, ettei taikina tartu siihen.

Paista pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kardemummapikkuleivät


Näitä ajattelin sujauttaa myöskin joululahjukseksi, sillä tällaisen lahjan itsekin toivoisin saavani :D

Tein kaksinkertaisen annoksen ja kävipä hullusti *prkl* toisen satsin kanssa, kun samalla täytin tiskikonetta ja piti mulkoilla pikkuleipiä, etten pidä liian kauaa uunissa. No, t-i-e-t-e-n-k-i-n ne sitten olivat liian kauan ja satsista tuli ensimmäistä astetta tummempi, MUTTA eivät palaneet ja ovat kivan paahteisenmakuisia. Joskus siis epäonnistumallakin onnistuu tai no, ainakin omaan suuhun maistuvat edelleen hyviltä :)




100g voita
3/4dl sokeria
1/4dl vaaleaa siirappia
2tl kardemummaa
2½ dl vehnäjauhoja
½tl soodaa

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.

Muotoile taikinasta tanko (Ø 4 cm), kääri kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa n. tunti.

Leikkaa rullasta ohuita viipaleita, asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa 7 - 8 min.


Appelsiinileivät


Näistä piti tulla suklaamurukeksejä, mutta enpä ollutkaan tarkistanut suklaarouhetilannetta, niin näistä tulikin appelsiinileipiä :D Aion laittaa näitä joululahjukseksi ainakin osan :)




200g voita
1½dl sokeria
1½dl fariinisokeria
3rkl appelsiiniaromia
2 kananmunaa
6dl vehnäjauhoja
1½dl leivinjauhetta
***
valkosuklaata


Sekoita pehmeä voi, sokerit ja appelsiiniaromi vaahdoksi. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Lopuksi joukkoon vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita hyvin taikinaksi.

Nosta kahdella teelusikalla taikinaa leivinpaperoidulle pellille. Voit halutessasi painaa päältä hieman haarukalla. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Anna jäähtyä. Sulata valkosuklaata ja koristele pikkuleivät.

HUOM! Yhdestä annoksesta tulee noin 60-70 pikkuleipää.

torstai 17. joulukuuta 2009

Kalkkunan kiusaus


Vähän vaihtelua ja maistuvaa ideaa arkiruokaan. Valmis kalkkunanfilesuikale on ollut käytössä aiemmin voileipäkakun tai tuulihattujen täytteenä tai juustopiirakassa. Nyt ajattelin kokeilla kiusauksenomaiseen ruokaan. Kiusaus sai muhkean kuorrutuksen juustoraasteesta ja kananmunasta, nam :)




1kg peruna-sipulisekoitusta
200g juuriselleriä raastettuna
1pss (300g) kalkkunanfilesuikaletta
2prk (4dl) ruoka- tai kevytkermaa
suolaa
mustapippuria
150g juustoraastetta
3 kananmunaa

Kuori ja raasta ensin juuriselleri. Laita selleriraastetta uunivuoan pohjalle. Mausta mustapippurilla ja suolalla kevyesti. Lisää puolet peruna-sipulisekoituksesta, sitten kalkkunanfilesuikaleet, juuriselleriraastetta, jälleen kevyt maustaminen ja päälle loput peruna-sipulisekoituksesta. Ripauta hieman suolaa vielä päällimmäisen kerroksen päälle. Kaada kerma vuokaan ja paista tunti 200 asteessa uunin keskiosassa.

Sekoita kananmunat ja juustoraaste. Ota vuoka uunista ja levitä kuorrutus tasaisesti paistoksen päälle. Laita vuoka takaisin uuniin, nyt alatasolle, 30-45 minuutiksi.

tiistai 15. joulukuuta 2009

Aura-pähkinäpalat


Tässä kerran leivontavimmassani tein kokeeksi myös tällaisiä aura-pähkinäpaloja, joiden idean antanut ohje löytyy viimeisimmästä Maku-lehdestä.

Alkuperäisessä ohjeessa oli omenahilloa, mutta joulunajan herkkuni on viikunahillo, jota tein itse kokeeksi. Hillo epäonnistui, koska keitin sitä liiaksi kasaan, mutta näihin nuo miltei karkkimaiset viikunapalat sopivat hyvin :) Kunhan ne saa purkista ulos ;)

Vielä en ole luovuttanut viikunahillon suhteen, sillä uusi satsi pehmeitä viikunoita on ostettuna ;) Tai sitten turvaudumme Bonne Maman maanmainioon viikunahilloon, jos sitä sattuu saamaan!




voitaikinalevyjä
hilloa (esim. omena tai muu mieleinen)
hasselpähkinärouhetta
aura-juustoa

Anna voitaikinalevyjen sulaa pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele hilloa voitaikinalevylle, ripottele päälle pähkinärouhetta ja murusteltua aura-juustoa. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Toffeepäärynät


Kaivoin taannoin vanhan Glorian ruoka ja viini-lehden (8/2005) esiin ja sieltä löytyi tämä kolmannen adventin sunnuntailounaamme päättänyt jälkiruoka. Nopea ja herkullinen! Hieman muokkasin niin, että alkuperäisen reseptin mukaiset kaurahiutaleet korvasin kourallisella rouhittuja saksanpähkinöitä. Tämä oli varmasti hiilarikammoisen lankoni mieleen ;) sokeria ei kuitenkaan voinut välttää!

Päärynöitä oli alkuperäisessä reseptissä yksi/ruokailija, mutta ½ tai ¾ päärynää riittää. Kastikkeen tein kuten reseptissä (2 hengelle) ja sitäkin oli riittävästi. Ei makeaa mahan täydeltä ;)

Tämä oli aivan älyttömän hyvää! Sopisi mainiosti perinteistä poiketen myös joulupöydän herkulliseksi päätökseksi!



2 (isohkoa) päärynää
1rkl voita paistamiseen

toffeekastike:

1dl kermaa
2rkl tummaa kidesokeria
2rkl vaahterasiirappia

pinnalle:

½dl kaurahiutaleita (> saksanpähkinöitä)
1rkl voita (ei tarvita pähkinöiden kanssa)
kanelia
sokeria

Pese päärynät hyvin. Poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Paista voissa pannulla puolipehmeiksi.

Valmista toffeekastike. Mittaa pannulle kerma, sokeri ja siirappi. Keitä noin viisi minuuttia, kunnes seos sakenee.

Paista kaurahiutaleita voissa/paahda pähkinöitä hetki koko ajan sekoittaen. Mausta kanelilla ja sokerilla.

Valuta toffeekastiketta päärynälohkojen päälle ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita/pähkinärouhetta.

Lisäksi voit tarjota vaniljajäätelöä tai, kuten minä, kaakaokermavaahtoa (vispikermaa+kaakaotomusokeria). Toffeekastikkeen voi tarjota myös erikseen pienestä kupista, johon päärynää voi dipata!

Wallenberg porosta ja hernepyrettä


Ennen en ole Wallenbergiä valmistanut ja tämäkin kokeilu sitten vielä porosta, joka ei aivan alkuperäisreseptin mukainen lihannes olekaan. Korppujauhona toimi ruiskorppujauho, joka sopi poron kanssa tosi hyvin! :) Wallenbergin kera tarjoiltiin hernepyrettä, joka on tosi helppo ja nopea lisäke valmistaa.



wallenberg (n. 7-8kpl):

900g porojauhelihaa
3dl kuohukermaa
1½tl suolaa
1½tl maustepippuria
1½tl valkopippuria
ruiskorppujauhoa leivitykseen
voita paistamiseen

Sekoita ensin mausteet jääkaappikylmään jauhelihaan. Sitten lisää kerma hyvin sekoittaen. Muotoile taikinasta neljä reilua pihviä ja kääntele kauttaaltaan korppujauhoissa. Paista voissa pannulla ja tarvittaessa loppukypsennä 150 asteisessa uunissa.

hernepyre:

450g pakasteherneitä
1dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria

Sulata herneet joko huoneenlämmössä tai mikrossa. Kiehauta kermassa kuumaksi ja soseuta. Paseeraa sose, halutessasi aivan sileän pyreen, kuumenna ja mausta.

Bataattikeittoa, pekonia ja salottisipulia


Mietintämyssyä kiristeli, kun mietin, mitä alkukeittoa laittaisin sunnuntailounaallemme. Sikso miehensä kera oli meillä pitkästä aikaa ruokavieraana. Päädyin kehittelemään makoisan bataattikeiton, jonka kanssa tarjosin rapeaa pekonia ja salottisipulisilppua.





1pkt (150g) pekonikuutiota
2 valkosipulinkynttä
3 keskikokoista bataattia
8dl vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria myllystä
1½tl rouhittuja korianterinsiemeniä
1rkl seesamiöljyä
2rkl creme fraichea
(savusuolaa)
***
paistetut pekonikuutiot
½-1 silputtu salottisipuli

Aloita kuullottamalla pekonikuutiot ja kokonaiset (kuoritut) valkosipulinkynnet kattilassa. Nosta rapeaksi paistuneet pekonikuutiot talouspaperin päälle.

Lisää kattilaan valkosipulin joukkoon kuutioidut bataatit. Pyörittele bataattikuutioita muutama minuutti ja lisää sitten vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet.

Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat kypsiä. Soseuta keitto ja viimeistele seesamiöljyllä sekä parilla nokareella ranskankermaa. Tarkista suola.

Silppua salottisipuli pieneksi kuutioksi. Annostele keitto ja ripottele päälle pekonikuutioita sekä salottisilppua. Tarjoa heti.

HUOM! Jos keitto joutuu odottamaan vieraita, sitä kannattaa hieman jatkaa vedellä (max 2dl). Tähän sopii tosi hyvin suolainen tanskalainen Tulip Majesty-pekonikuutio, koska bataattikeitto on hieman makeaa.

lauantai 12. joulukuuta 2009

Kasvissose-juustokeitto


Nopeasti valmistuvaa arkiruokaa näin kiireisenä juhlanalusaikana, vaikka sopii kyllä maukkautensa puolesta alkukeitoksi juhlapöytäänkin! :) Aivan ihanaa!




1pss (450g) kasvisekoitusta (porkkana-kukkakaali-parsakaali)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
7,5dl vettä
1 kanaliemikuutio
1-1½tl kokonaisia viherpippureita
100g sulatejuustoa
1-1½dl persiljasilppua


Laita vesi ja kanaliemikuutio kuumenemaan kattilassa. Kuori ja viipaloit sipuli sekä valkosipulinkynnet. Lisää sipulit ja viherpippurit kuumaan liemeen. Anna kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia.

Soseuta keitto hyvin ja lisää sulatejuusto. Anna hautua hetki. Kun juusto on sulanut, lisää vielä runsaasti persiljasilppua.

torstai 10. joulukuuta 2009

Juustokukko


Tämä suolainen sopii vaikka joululahjavalvojaisten tarjoiluihin :D

Valion Kerma-lehdestä 4/2009 otettu ohje. Löytyy myös heidän nettisivuiltaan.

Ohjetta muokkasin niin, että siihen tuli säilykesienien sijaan tuoreita herkkusieniä ja myöskin parsakaali oli vihanneshyllystä.




200g voita
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1rs (200g) ruohosipuli -tuorejuustoa

täyte:

2rkl voita
2 sipulia
1 tlk (315/160 g) sienikuutioita miedossa suolaliemessä
tai
n. 10kpl herkkusieniä
1/4tl jauhettua mustapippuria
1 pussi (200 g) pakaste parsakaalia tai 1 parsakaali
2dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1pss (150 g) emmental-raastetta
1/4tl suolaa

Sekoita pehmeä voi ja vehnäjauho-leivinjauheseos keskenään. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.

Ota 1/3 taikinasta ja kääri kelmuun, laita kylmään kovettumaan. Painele loppu taikina pyöreään uunivuoan (Ø 23 cm) pohjalle ja reunoille.

Paista hienonnettuja sipuleita rasvassa paistokasarissa niin kauan, että pehmenevät. Lisää valutetut/pilkotut sienet ja hieman pilkotut parsakaalit. Paista hetki. Ota kasari pois liedeltä. Lisää loput täytteen ainekset ja sekoita.

Kaada täyte vuokaan taikinan päälle. Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 30 min.

Ota loppu taikina kylmästä ja taputtele tai kauli siitä vuoan kokoinen levy. Nosta levy puoli tuntia uunissa olleen paistoksen päälle. Leikkaa kanteen saksilla reiluja "suomuja". Näin höyry pääsee ulos.

Nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 10 min tai kunnes kansi on saanut kauniin kullankeltaisen värin.

Anna kukon vetäytyä n. 20 min uunista ottamisen jälkeen.

Tarjoa iltapalana esim. vihreän salaatin kanssa.

keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Tex mex-voileipäkakku valloitti jälleen


Työkaveri vietti syntymäpäiviään ja halusi tarjota tuota suuren suosion saavuttanutta tex mex-voileipäkakkua meille töissä. Motiivina oli myös itse päästä nauttimaan kakusta, kun viimeksi ei ehtinyt saada muruakaan... Tein kakun jälleen
tämän kakun reseptin mukaan, nyt puolitoista kertaisena! :D



 

tiistai 8. joulukuuta 2009

Joulukakku


Siskoni työpaikalle tehty joulukakku, jossa piparinmakuinen pohja, puolukkamousse-täyte ja päällä suklaakinuski. Toivottavasti maistuu :D



pohja:

vaalea kakkupohja, jossa piparkakkumaustetta

täyte:

vispikermaa
maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
liivatelehtiä
Valio Hehku-rypälejuomaa
puolukkahilloa
puolukoita

suklaakinuski:

vispikermaa
fariinisokeria
tummaa suklaata

koristelu:

vispikermaa
suklaatomusokeria
tomusokeria
joulutähtiä sokerimassasta
vihreää sokeriraetta



sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Itsenäisyyspäiväkakku


HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Itsenäisyyspäivälounaamme makeaksi päätökseksi valmistin puolukkaisen täytekakun. Täytteenä siis puolukkahilloa ja maitotiivisteestä keittämäni toffeen sekä kerman seosta. Kakkupohjassa maistuu hieman piparkakku.





kakkupohja:

3 kananmunaa
1dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl piparkakkumaustetta

täyte:

2dl puolukkahilloa
½prk keitettyä maitotiivistettä > toffeeta
1prk (2dl) vispikermaa

kuorrutus:

1prk (2dl) vispikermaa
hieman tomusokeria
sinisiä sokerimassakukkasia

Vatkaa kananmunat kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri. Sekoita joukkoon vehnäjauho, leivinjauhe ja piparkakkumauste. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 20cm irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 30 minuuttia.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä ensin puolukkahilloa pohjalle ja toffeekermaa päälle. Täytä toinen väli samaan tapaan. Anna vetäytyä muutama tunti kylmässä tai mieluummin yön yli.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä kermavaahto tasaisesti kakun päälle ja reunoille, tai pursota reunat. Koristele sokerimassakukkasilla.


Kahvikehrät


Äidiltä jo viime vuosituhannella ja tarkemmin 80-luvulla saamani resepti. Tosi herkulliset pullaset tulee tällä eikä tarvitse paljon alustella eikä nostattaa.

Originaalireseptistä poiketen, mutta ajankohtaan sopivasti, voi täytteeseen lisätä hieman piparkakkumaustetta. Pullien päälle voisi näin joulunaikaan ripotella sokerin sijaan vaikka mantelilastuja!




taikina:

150g voita
6dl vehnäjauhoja
50g hiivaa
¾dl täysmaitoa
2 kananmunaa
2rkl sokeria

täyte:

100g voita
100g tomusokeria
3tl vaniljasokeria
(1tl piparkakkumaustetta)

kananmunaa voiteluun
sokeria (tai mantelilastuja) päälle

Sekoita vehnäjauhot ja pehmeä voi sekaisin. Liota hiiva maitoon. Lisää taikinaan hieman vatkatut kananmunat, sokeri sekä maito-hiivaseos.

Sekoita pehmeään voihin tomu- ja vaniljasokeri (sekä piparkakkumauste). Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon ja levitä täyte. Rullaa kääretortun tapaan rullalle ja leikkaa veitsellä parin sentin levyisiksi paloiksi. Laita palat pullavuokiin.

Voitele pullat munalla ja ripottele päälle vielä hieman sokeria. Kun kaikki on tehty, pullat voi paistaa heti uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Itsenäisyyspäivän lounas 2009


Tällaisen joulunaluslounaan tarjosin tänään miehelle ja hänen isälleen. Hyvin maistui! :)

maa-artisokkacappuccino



broilerin cordon blue suomalaisittain, muhennettua yrttiperunaa ja babyporkkanoita




Muhennettua yrttiperunaa


Itsenäisyyspäivälounaamme lisäke oli tänä vuonna miehen toiveesta yrttiperunat. Tein sitten Nigella Lawsonilta nappaamani idean mukaan muhennettua perunaa yrtein maustettuna. Perunaa haudutetaan ensin maidossa kypsäksi ja loppukypsennetään tai oikeammin otetaan väriä ja paahtunutta makua pintaan nopeasti uunissa. Herkullista!



10-20 isohkoa perunoita
5-6dl täysmaitoa
30g voita
1½tl rosmariinia
2tl timjamia
2tl suolaa

Kuori perunat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuumenna maito ja voi isossa kasarissa tai wokissa ja lisää perunat maitoon muhimaan. Lisää mausteet ja anna hautua noin 45 minuuttia.Kaada peruna-maitoseos uunivuokaan ja paista uunissa 225 asteessa uunin keskitasolla noin 30-45 minuuttia, kunnes paistos on saanut kauniin värin.

HUOM! Laitoin maitoa hieman "liikaa" (liki litran) ja muutenkin lisäsin haudutusaikaa sekä kasarissa että uunissa. Muista käyttää mahdollisimman jauhoista perunaa!

Broileria cordon blue suomalaisittain


Perinteinen joulunalunlounas, kun kutsumme miehen isän luoksemme ruokailemaan. Tänä vuonna pääruoaksi valmistin suomalaisittain broileria cordon blue. Broilerin rintafile avataan ja nuijitaan ohuemmaksi. Sisälle siivu mustaleimaa ja kylmäsavuporoa.

Lisäkkeenä tarjoiltiin Nigellalta napatun idean mukaisesti valmistettua muhennettua perunapaistosta. Mies toivoi pottuja yrtinmakuisena, joten yrteiksi valitsin timjamin ja rosmariinin. Lisäksi myöskin miehen lempparilisäkettä eli babyporkkanoita :)




1 maustamaton broilerin rintafile/ruokailija
1 siivu mustaleima-emmentalia
1-2 siivua kylmäsavuporoa
valkopippuria
suolaa

leivitykseen:

hieman vehnäjauhoa
1 kananmuna
hieman korppujauhoa

paistamiseen:

voita
öljyä

Leikkaa varovasti broilerin rintafile auki (sivusta kuten avaisi kirjan). Laita avattu file vahvaan muovipussiin ja nuiji ohuemmaksi.

Laita fileen sisään siivu juustoa sekä siivu tai pari koosta riippuen kylmäsavuporoa. Paina file kiinni samaan tapaan kuin aukaisit sen. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

Aloita leivitys vehnäjauhoista. Kasta ensin molemmin puolin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhossa. Sulata voi pannulla ja lisää sekaan öljyä, ettei leikkeet pala niin herkästi. Paista molemmin puolin kullanruskeiksi.

Laita leikkeet uunivuokaan folion alle noin 100 asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Sammuta uuni ja anna ruoan olla uunissa siihen saakka, kunnes tarjoillaan.

Maa-artisokkacappuccino


Itsenäisyyspäivälounaan alkuruoaksi tein maa-artisokkakeittoa, jonka tarjoilin cappuccinon tapaan maitovaahdolla. Joskus aiemminkin olen samaan tapaan kyseistä keittoa tarjonnut ja on maistunut! No, näistä aineksista todellakin saa herkullisen keiton.





500g maa-artisokkia
½ purjoa (valkoista osaa)
1 salottisipuli
2-3rkl öljyä
2rkl vehnäjauhoa
7dl kasvislientä
1tl rakuunaa
valkopippuria
2dl valkoviiniä
2dl kuohukermaa
(suolaa)
***
2dl rasvatonta maitoa
ripaus cayennepippuria/muskottipähkinää

Kuori ja paloittele maa-artisokat. Laita ne kylmään veteen odottamaan valmistusta. Viipaloi purjo ja hienonna salottisipuli.

Kuullota purjoa ja salottisipulia hetki öljyssä. Lisää joukkoon maa-artisokat ja kääntele niitä hetki sipuliseoksessa. Sekoita joukkoon vehnäjauho ja sitten kaada sekaan kasvisliemi. Mausta rakuunalla, ripauksella valkopippuria ja valkoviinillä. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Lisää sitten kerma. Anna hautua vielä 10 minuuttia. Soseuta keitto, tarkista maku ja pidä kuumana.

Tee sauvasekoittimella kylmästä rasvattomasta maidosta maitovaahtoa. Annostele kuumaa keittoa annoskulhoon tai kuppiin. Nosta päälle maitovaahtoa ja ripauta esim. cayennepippuria hieman koristeeksi.

lauantai 5. joulukuuta 2009

Puolukkainen toffeekakkunen


Tämä pikkuruinen kakkunen meni Eiskulle ja Makelle kiitokseksi tuolilainasta, ja Eiskulle vielä kiitos taannoisten pikkujoulusten aputonttuilusta :)

Tein kiitoskakkusen banoffeen (vaikken ikinä olekaan originaalia tehnytkään, vaan soveltanut appelsiinisen ja karpaloisen...) tapaan, hieman jouluisella ripauksella :)




pohja:

80g digestivekeksejä
40g voita sulatettuna
½tl piparkakkumaustetta
hyppysellinen kardemummaa

täyte:

½prk maitotiivistettä keitettynä toffeeksi
1 dl puolukoita
1dl vispikermaa

Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon mausteet sekä sulatettu voi. Painele muru-voiseos leivinpaperoidun Ø 15cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Keitä maitotiiviste väljässä vain hieman poreilevassa vedessä (purkissaan) kolme tuntia. Käytä purkista puolet. Ripottele toffeen päälle puolet puolukoista. Lisää päälle vatkattu kerma ja loput puolukat koristeeksi.

tiistai 1. joulukuuta 2009

Suolaiset sukkulat


Hyvää alkanutta joulukuuta! o<;D

Viikonloppuna tekaisin toistamiseen rahkavoitaikinan ja tein pikkusuolaisia vaikka glögin kanssa tarjottavaksi. Nähtäväksi jää, teenkö vielä jossain vaiheessa kolmannenkin taikinan. Ehkä jouluviemisiksi kotikotiin. Siihen on tosin vielä kolmatta viikkoa aikaa.

Minulla tuntuu olevan nyt menossa jokin chorizo-kausi, joten täytteistä toinen sisältää tuota makkaraa. Toinen onkin perinteinen jauheliha-täyte :D

Kun maistelimme vastapaistettuja sukkuloita miehen kanssa, pohdin ääneen, kannattaako rahkavoitaikinan tekemiseen tuhlata aikaa, kun valmiinakin saa.. Silloin päättelin (olin ehkä vähän väsähtänyt leipomisen jälkeen), että ehkei kannata, mutta nyt taas tuntuu, että leivonnaiset maistuvat sen verran kotoisimmilta, että kannattaa. Jos on kuitenkin kiire tai tekee tosi paljon pasteijoita, niin kannattaa varmaan suunnata pakastehyllylle...




rahkavoitaikina:

250g voita
1prk (250g) maitorahkaa
4½dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1tl leivinjauhetta

1 kananmunan keltuainen voiteluun

Anna voin pehmetä jonkin aikaa huoneenlämmössä. Sekoita sitten kaikki ainekset nopeasti taikinaksi. Laita taikina kylmään kovettumaan.

Kun täytteet ovat valmiit, kaulitse ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla sukkuloiden pohjat. Laita pohjalle noin 1jrkl täytettä ja sivele sormella pohjan toinen reuna varovasti vedellä. Nipistä sukkula kiinni huolellisesti ja aseta pellille saumapuoli ylös-/alaspäin (minulla makkarasukkulat saumapuoli ylöspäin ja jauhelihasukkulat saumapuoli alaspäin). Vie valmiit sukkulat hetkeksi kylmään. Näin tehden ne eivät avaudu niin helposti paistettaessa.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele sukkulat kananmunan keltuaisella ja paista sitten uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

täyte 1:

150g chorizo-makkaraa
1dl silputtua persiljaa
100g sulatejuustoa
n. 1dl juustoraastetta

Pilko makkara pieniksi kuutioiksi. Silppua persilja. Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa.

täyte 2:

1dl puuroriisiä
1 lihaliemikuutio
2dl vettä
250g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
valkopippuria
(ripaus maustepippuria)

Laita lihaliemi veteen ja lämmitä kiehuvaksi. Lisää riisi ja anna kypsyä, kunnes vesi on miltei kokonaan haihtunut. Paahda jauheliha sillä aikaa paistinpannulla. Lisää joukkoon silputtu sipuli. Mausta valkopippurilla ja, halutessasi vielä perinteisemmän maun, ripauksella hienonnettua maustepippuria. Sekoita hieman jäähtyneet täyteainekset hyvin sekaisin.