lauantai 3. joulukuuta 2011

Tähdenmalliset mätihyytelöt

Sinappisilakoiden ohella tein pikkujouluihin tähdenmallisia mätihyytelöitä. Mätihyytelö kuuluu nykyisiin perheemme joulupöydän perinteisiin tarjoiluihin. Useimmiten mäti on Kuusamon kitkanviisaiden mätiä, näissä on kirjolohemätiä. Kirjolohenmäti on isokokoista, mutta yksittäisistä hyytelöistä tuli mädin kauniin värin vuoksi oikein sieviä. Ja olihan ne suussasulavia suorastaan. Hyytelön ohje toimii vuodesta toiseen :)

Iloleipurien tähtimuoteillekin tuli käyttöä. Ostin niitä hetken mielijohteesta kesällä Ylivieskan Kärkkäiseltä. Muotteihin oli helppo laittaa hyytelömassaa ja irrottaminenkin sujui leikiten, kun laskin tiskialtaaseen kuumaa vettä ja käytin muottia kuumassa vedessä.

Koska meillä oli näiden kylmien ruokien ohessa tarjolla pikkupuikuloita, niin laitoin hyytelöt keräsalaatin lehdille lepäämään. Toinen kiva ja kauniskin tarjoiluvaihtoehto olisi ollut ottaa esim. saaristolaisleivästä tähtimuotilla alusta hyytelölle ja tarjota näin alkupalana. Seuraavalla kerralla ehkä sitten.

Tein erikseen pari hyytelöä ilman sipulia, joten lisäsin sen sitten viimeiseksi. Jos sipulia ei voi syödä, niin sen hyvin voi jättää pois, mutta antaa se kyllä ihanaa makua hyytelöön.


100g mätiä
2dl kermaa
2dl ranskankermaa
1 pieni salottisipuli
½dl tilliä
suolaa
mustapippuria
3rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä

Sulata mäti hiljalleen esim. suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä.
Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää ranskankerma, tilli, silputtu sipuli sekä mausteet. Nostele mäti viimeiseksi sekaan.
Kuumenna sitruunanmehu ja sulata valutetut liivatelehdet. Sekoita liivateneste mätihyytelömassaan hyvin pohjaa myöten käännellen.
Kaada hyytelömassa joko yhteen isoon muovivuokaan tai pieniin annosvuokiin. Jos käytät metalli- tai kakkuvuokaa, vuoraa vuoka ensin kelmulla.
Anna hyytelön hyytyä mielellään seuraavaan päivään. Silloin kaikki maut ovat tasaantuneet ja hyytelö on herkullista.

2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Nämä ovat nättejä! Ja varmasti maistuviakin.

Heli kirjoitti...

Kiitti! Olivat oikein maistuvia kyllä! :)