tiistai 6. joulukuuta 2011

Kuohkea palsternakkakeitto

Mietin ja jahkailin itsenäisyyspäivän menuuta. Mitähän laittaisin alkuruoaksi? Annoin miehelle kaksi vaihtoehtoa ja hän sai päättää. Valinta osui tähän keittoon, joka löytyy viimeisimmästä YhteishyväRuoka-lehdestä. Siitä samaisesta, josta tein jo glögi-taatelikakun.

Nappivalinta, ruokavieraatkin olivat yhtä hurmaantuneita tähän keittoon kuin mekin. Aika samanlainen koostumukseltaan kuin kehittelemäni pumpulinpehmeä kukkakaalikeitto.

Siskoni tarjosi isänpäivälounaalla keittiönterveisen eli amuse bouchen. Siispä nyt minäkin tein keittiönterveiseksi voissa paahdettua Porokylän Kartanon ruis-leipäkuutiota ja sinappisilakkaa. Leipäkuutioita jäi runsaasti, joten ripottelin loput keiton mukaan.

Suluissa tekemäni muutokset keittoaineksiin.

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
400 g palsternakkaa
2 rkl öljyä (voita)
2 jauhoista perunaa (1 iso Rosamunda)
8 dl vettä
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
ripaus rouhittua valkopippuria
pinnalle
vaahdotettua rasvatonta maitoa
voissa paahdettua ruisleipäkuutiota

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori ja paloittele palsternakat tasakokoisiksi paloiksi. Kuullota kasviksia öljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti. Kuori ja paloittele perunat. Lisää perunat kattilaan veden ja kerman kanssa ja keitä hiljalleen, kunnes juurekset ovat täysin kypsiä.

Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto tasaiseksi. Notkista tarvittaessa vedellä. Tarkista maku. Lämmitä hieman rasvatonta maitoa kattilassa samalla hyvin vatkaten. Annostele lämmin keitto tarjoiluastioihin ja nostele päälle maitovaahtoa.

Ripottele viimeiseksi vielä muutamia paahdettuja leipäkuutioita pinnalle.

Ei kommentteja: