tiistai 6. joulukuuta 2011

Crème brûlée

Itsenäisyyspäivän aterian päätti yksi suosikkijälkiruoistani eli paahtovanukas. Sain myös käyttää viimeksi joulupukin tuomaa kaasupoltinta.

Netissä on niin paljon crème brûléen ohjeita, että niistä on vaikea valita, minkä ohjeen mukaan tekisi. Paistolämpötilat ja ajat vaihtelevat tosi paljon. Yritin luovia eri ohjeiden mukaan, mutta hiukka liian löllöksi vanukas jäi. Ihanaa se oli silti!

Ja tulipa vielä vitamiinitkin kaupan päälle, kun muutaman jäisen tyrninmarjan lisäsin kovan sokerikuoren päälle.

Muokkasin Kotilieden ohjetta. Tästä tuli neljä annosta.


2dl kuohukermaa
1½dl täysmaitoa
½ vaniljatankoa
3 kananmunan keltuaista
pinnalle
ruokosokeria
Kaada kerma ja maito pinnoitettuun kattilaan. Halkaise puolikas vaniljatanko ja kaavi siemenet kermamaidon sekaan. Laita myös tanko nesteen joukkoon ja kuumenna.
Sekoita keltuaiset ja sokeri. Siivilöi hieman jäähtynyt kermamaitoseos vähitellen keltuaisten joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada vanukasmassa annosvuokiin, jotka on laitettu valmiiksi laakeaan paistovuokaan.
Lisää paistovuokaan kuumaa vettä noin puoliväliin annosvuokiin nähden. Nosta paistovuoka varovasti uunin keskitasolle. Kypsennä vanukkaista 150 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Mikäli vanukkaat liikuttaessa vielä"hyllyvät" jatka kypsennystä vielä.
Jäähdytä vanukkaat ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään, kunnes ne on määrä tarjoilla.
Ripottele noin 1rkl ruokosokeria/annosvuoka ja paahda vanukkaiden pinta rapeaksi kaasupolttimella tai uunin grillivastuksen alla. Jos kärvennät sokerin uunissa, muista jäähdyttää vanukkaat ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: