lauantai 28. marraskuuta 2009

Jouluinen yllätys


Sisko tuossa taannoin tiedusteli, että ehtisinkö tehdä täksi viikonlopuksi pikkujoululta maistuvan ja näyttävän kakun. Päädyttiin yhdessä tuumin hyytelökakkuun, jonka kerroin mm. sisältävän piparkakun makuisen pohjan, vaikkei olekaan piparkakuista tehty ja juopuneita rusinoita! Tällainen kakusta sitten tuli :) Ainakin ulkonäkö miellytti, toivottavasti maistuukin hyvälle!



pohja:

75g kaurakeksejä
75g digestive-keksejä
1tl piparkakkumaustetta
1mm kardemummaa
75g voita sulatettuna

juopuneet rusinat:

1dl Valio Hehku-rypälejuomaa
1dl konjakkia
1rkl tummaa ruokosokeria
2dl keltaisia tai luomurusinoita

täyte:

1prk (2dl) vispikermaa
1pkt (200g) maustamatonta tuorejuustoa
½dl tomusokeria
1 valkosuklaalevy (esim. Panda 130g)
1½dl Valio Hehku-rypälejuomaa
5 liivatelehteä
2dl juopuneita rusinoita

koristeeksi:

½dl Valio Hehku-rypälejuomaa
½tl liivatejauhetta
mantelilastuja
kullanvärisiä sokerihelmiä
piparkakkuja
koristenauhaa

Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksimuruseos leivinpaperoidun halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin kovettumaan.

Laita kasariin hehku-juoma ja ½dl konjakkia, sokeri ja rusinat. Anna hieman poreillen hautua 30 minuuttia. Sekoita joukkoon loppu konjakki ja siirrä kylmään, esim. parvekkeelle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota vispikerma ja sekoita sitten joukkoon tuorejuusto, tomusokeri ja sulatettu valkosuklaa. Kuumenna hehku-juoma ja liota joukkoon puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin täytemassan joukkoon. > Tässä vaiheessa täyte on aika nestemäistä, mutta älä huolestu. Vältä vatkaamasta turhaan ilmaa täytteeseen, siitä tulee vain ilmakuplia.

Nosta pohja jääkaapista ja lusikoi hieman täytettä pohjalle. Valuta juopuneista rusinoista neste pois ja levitä pohjalle (ei kuitenkaan ihan reunoille saakka). Kaada täyte varovasti vuokaan, mieluummin reunoilta, jotteivät rusinat siirry liikaa reunoille. Vie kylmään jähmettymään yön yli.

Aseta hyytelön päälle yksi isompi tai pari kolme pienempää piparkakkumuottia ja paina sitä/niitä hieman hyytelöön. Kuumenna hehku-juomaa ja lisää liivate. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä hieman. Lusikoi varovasti muotin sisään ja anna jähmettyä kylmässä.

Koristele kakku mielesi mukaan. Minä laitoin reunoille piparkakkuja ja hehku-sydämen ympärille mantelilastuja. Lopuksi ripottelin hieman kullanvärisiä sokerihelmiä koristeeksi.


Sikson ottama kakkupalakuva. Hieno kuva, kiitti! :D

perjantai 27. marraskuuta 2009

Lohikukkoset


Joskus muinoin Painonvartijoista sain reseptin, missä ruispaloista ja lohesta tehtiin kukkosia. Reseptiä en enää löytänyt ja näitäkin on viimeksi tullut tehtyä vuosia sitten. Muistelemalla sain kyllä samanmakuisia tehdyksi. Kannattaa kokeilla!



ruispaloja
tuoretta lohta siivuina
sitruunamehua
mustapippuria
suolaa
tilliä hienonnettuna
sipulia hienonnettuna

Poista lohesta mahdolliset ruodot ja leikkaa fileerausveitsellä ohuita siivuja. Asettele muutama lohisiivu (3-4kpl) ruispalalle. Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Laita päälle vielä hienonnettua tilliä ja sipulisilppua. Nosta toinen ruispala päälle. Kääri tiiviisti folioon ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia.

torstai 26. marraskuuta 2009

Janssoninkiusaus Tiinan mummon tapaan


Tuli töissä puhetta janssoninkiusauksen tekemisestä, johon sainkin sitten maistuvan idean Tiinalta. Hänen mummonsa oli aikoinaan kuulemma tehnyt janssonia kyseisellä ohjeella ja oli hyvää. Oli hyvää, kyllä :)





1kg peruna-sipulisekoitusta
100g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1prk anjovisfileitä (Abba)
valkopippuria
2prk ruokakermaa
anjovisliemi
(suolaa)
korppujauhoa (oma lisäys)

Laita puolet perunasipulisekoituksesta uunivuoan pohjalle. Asettele sulatejuustopaloja vuokaan, sitten anjovisfileet ja ripaus valkopippuria. Laita loput perunasipulisekoituksesta päälle. Sekoita ruokakermaan anjovispurkin liemi ja hieman suolaa. Kaada paistoksen päälle. Ripottele päälle hieman korppujauhoa halutessasi. Paista 200-225 uunissa vähintään tunti puolitoista.

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Espanjalaiset lihapullat tomaattikastikkeessa


Niin, siis miten nämä muka pääsi näin unohtumaan... Eikä kukaan sanonut mitään! Näitä maistuvia pikkuisia pullapallosia oli nimittäin myös pikkujouluisessa tapas-pöydässä :D Ohje, jota hieman mukaeltu, on Glorian ruoka & viini-lehdestä numero 63 6/2009.




800g nauta-sikajauhelihaa
3 valkosipulinkynttä
1dl hienonnettua persiljaa
2dl vettä
1vpl täysjyväpaahtoleipää
1½dl hienonnettuja oliiveja
mustapippuria myllystä
1½tl (savu)paprikajauhetta
3tl savusuolaa (esim. Maldon)

tomaattikastike:

500g tomaattimurskaa
2 sipulia
1rkl öljyä
2dl puolikuivaa (sherryä tai) valkoviiniä
½dl makeaa chilikastiketta
(½dl hienonnettua tai) 2rkl kuivattua oreganoa
1/4tl kanelia
1rkl sokeria
1dl (manteleita tai) cashew-pähkinöitä

Tee ensin tomaattikastike. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää tomaattimurska, valkoviini, chilikastike, oregano, kaneli ja sokeri pannuun. Hauduta vähintään puoli tuntia.

Paahda manteleita/pähkinöitä kuivassa paistinpannussa muutama minuutti koko ajan käännellen. Lisää kastikkeeseen.

Tee pyörykät. Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja. Lisää ne veteen. Murenna leipäviipale joukkoon. Lisää hienonnetut oliivit, mustapippuri, paprikajauhe ja suola. Sekoita jauheliha joukkoon. Anna taikinan levätä hetki. Pyörittele taikinasta pieniä lihapullia (halkaisijaltaan noin 1½cm) uunivuokaan. Paista pullia 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kaada tomaattikastike vuokaan pyöryköiden päälle. Jatka paistamista 150 asteessa noin 40 minuuttia.

Tarjoa lämpiminä riisin kanssa tai jäähtyneinä (huoneenlämpöisinä) tapas-tyyliin tuoreen leivän kanssa.

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Suklaa-puolukkatuulihatut


Pikkujouluisen tapas-tarjoilun makeaksi lopuksi tein suklaisia, mutta kirpeällä puolukalla höystettyjä pieniä tuulihattusia. Nam :)




tuulihattutaikina

2dl vettä
100g voita
2-3rkl kaakaojauhetta
1½dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Kiehauta korkeareunaisessa kattilassa vesi, voi ja kaakaojauhe. Sekoita nopeasti sekaan vehnäjauho niin, että taikina irtoaa kattilan reunoilta. Anna jäähtyä. Vatkaa taikinaan kananmunat yksitellen. Pursota tai lusikoi tuulihatut leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteessa 20 minuuttia. ÄLÄ AVAA UUNINLUUKKUA PAISTON AIKANA!


puolukka-suklaatäyte:

1prk vispikermaa
1rs maustamatonta tuorejuustoa
2-3rkl tomusokeria
1dl suklaarouhetta
1dl jäisiä puolukoita

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita muut ainekset joukkoon. Täytä jäähtyneet tuulihatut täytteellä ja laita jääkaappiin viileään.

Vaahtokarkkipalat


Kotivinkin Jouluherkut 2009-lehdestä kokeeksi otettu ohje. Tein kaksinkertaisen annoksen.

Sopii hyvin pikkujouluisiin tarjoiluihin makeaksi palaksi! Suosittelen :)



150g kaurakeksejä (laitoin ½ kaurakeksejä, ½ digestive-keksejä)
100g sulatettua voita
1dl kaurahiutaleita
150g vaahtokarkkeja
½dl maitoa
150g valkoista suklaata

Jauha keksit pieneksi muruksi. Lisää sulatetun voin sekaan keksimurut ja kaurahiutaleet. Vuoraa neliönmallinen (kaksinkertaiseen annokseen suorakaiteenmuotoinen) vuoka leivinpaperilla ja taputtele keksiseos pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin.

Suikaloi saksilla vaahtokarkit pikkupaloiksi. Sekoita maidon kanssa kulhossa, kunnes vaahtokarkit alkavat tarttua toisiinsa. Levitä seos vuokaan pohjan päälle.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja valuta vaahtokarkkien päälle. Anna suklaan kovettua vähintään tunnin ajan.

Leikkaa levy ohuella, terävällä veitsellä suupaloiksi.

Aura-piparipallot


Pikkujouluisia naposteltavia nämäkin! Valion ohje, nimen tuunasin ;)

Kuultuaan, mitä teen tarjolle, äitimme tilasi jo näitä jouluksikin :D Hyvä lisä muiden juustoisten tarjottavien joukkoon tai glögin kera tarjottavaksi!




1rs (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1pkt Valio AURA-juustoa
n. 2dl piparimuruja


Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon murustettu aura-juusto. Ota teelusikalla pieni määrä juustoseosta ja muotoile toisen teelusikan avulla massa pallomaiseksi. Pyöräytä pallo kauttaaltaan piparin muruissa siten, että pallon pinta peittyy muruseoksesta.

Sillikaviaaria suolaperunalla


Pikkujouluisiin tapas-tarjoiluihin kuului tämä sillikaviaari pienten suolaperunapuolikkaiden päällä tarjottuna :) Stockmannin ohjeesta mukaeltu.




1prk (600/275g) matjessilliä
1prk (2dl) creme fraichea
½dl silputtua ruohosipulia
½dl silputtua tilliä
½ silputtu salottisipuli
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
vastajauhettua mustapippuria

Valuta liemi ja huuhtele kevyesti, ennenkuin leikkaat sillipalat aivan pieniksi kuutioiksi. Silppua ruohosipuli, tilli, sipuli ja murskaa haarukalla kananmunat. Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin ja mausta pippurilla. Anna kiinteytyä pari tuntia jääkaapissa.



vettä
merisuolaa
pieniä perunoita

Laita kattilan pohjalle vettä. Sekoita joukkoon merisuolaa (1dl vettä, 1rkl merisuolaa). Pese hyvin perunat harjan kanssa. Lisää perunat kiehuvaan veteen ja anna kiehua kannen alla 20 minuuttia. Kaada sitten vesi pois ja laita takaisin liedelle jälkilämpöön (liedeltä lämpö pois tai keraamisella pienimmällä lämmöllä) neljäksi minuutiksi. Vie tämän jälkeen perunat viilenemään, esim. parvekkeelle, ilman kantta.

Tarjoa aiolin tai vaikka sillikaviaarin kanssa.

Sitruunamarinoitua lohta ja piparjuurikermaa


Pikkujoulupöydästä löytyi tämäkin helppo ja nopea herkku herkku.





500g lohifilettä
2 luomusitruunaa
1 punainen chili
ripaus valkopippuria
suolaa

Leikkaa fileetä ohuita viipaleita ja kierrä ruusukkeeksi. Lado ruusukkeet laakeaan astiaan (esim. paistovuokaan). Raasta sitruunankuori, purista mehu ja sekoita mausteiden kanssa. Kaada liemi kauttaaltaan lohiruusukkeiden päälle ja anna marinoitua parisen tuntia.

Tarjoa esim. Väinämöisen palttoonnapilla ja buffet-pöydässä piparjuurikerman kera.

piparjuurikerma

1prk (2dl) creme fraichea
1-2rkl piparjuuritahnaa

Purjomarinoidut herkkusienet


Nämä sopivat hyvin lihansyöjänkin alkupala- tai vaikka buffet-pöytäänkin. Kehitin ohjeen tapakseksi.



10-15 herkkusientä
10cm purjoa
½dl oliiviöljyä
2-3rkl (omena)viinietikkaa
gourmetsuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria

½rs (100g) yrttituorejuustoa

Poista herkkusienistä kannat. Leikkaa purjo hyvin ohuiksi viipaleiksi. Sekoita öljy, viinietikka sekä mausteet. Lisää joukkoon ensin purjo ja sitten herkkusienet. Sekoita hyvin ja anna maustua yön yli.

Asettele herkkusienet tarjoiluastiaan ja laita jokaiseen herkkusieneen nokare yrttituorejuustoa.

Pienet chorizo-juustoempanadat


Tein tarkoituksella minikokoisia pasteijoita tapas-pöytään, jotka sitten pienuutensa takia hieman aukesivat. Ihan maistuvia kuitenkin. Valion ohjetta mukaellen.

rahkavoitaikina:

250g voita
1prk (250g) maitorahkaa
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

täyte:

1dl oliiveja
50-100g chorizo-makkaraa
150g juustoraastetta (esim. emmental-mozzarellasekoitusta)
½tl chilijauhetta
3rkl tomaattipyreetä

voiteluun ja pinnalle:

1 kananmuna
seesaminsiemeniä

Sekoita maitorahka ja pehmeä voi tasaiseksi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.

Hienonna oliivit ja chorizo-makkara. Yhdistä täytteen ainekset.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä piirakkapohjia pyöreällä muotilla. Jaa täytettä pohjan koon mukaan 1tl-1rkl per pohja. Kostuta pohjien reunoja hieman vedellä ja käännä toinen reuna päälle, jotta saat puolikuun mallisia empanadoja. Sulje saumat tiiviisti (pienet aukeavat uunissa silti hieman).

Lado empanadat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Paprikoita hunajan ja manteleiden kanssa


Samasta Maittavat tapakset-kirjasta kuin tein kesäkurpitsaa juuston ja vinegretin kera, tein myös tämän paprika-tapaksen. Oikaisin siinä, että ostin kaupasta ison purkillisen paahdettuja paprikoita, jotka huudoin vedellä ja valutin ennen tapaksen tekemistä. Tosi hyvää tuli silti ja vaivaa paahtamisen, kuorimisen ja paloittelun verran säästyi :)



8 paahdettua paprikaa (1prk paahdettuja paprikoita, esim. Lidl)
4rkl oliiviöljyä
2 viipaloitua valkosipulinkynttä
25g mantelilastuja
2rkl juoksevaa hunajaa
2rkl sherryetikkaa (laitoin balsamicoa)
2rkl persiljasilppua
suolaa ja pippuria

Pilko paprikat suupaloiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla. Lisää valkosipuli ja hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti. Sekoita joukkoon mantelilastut, hunaja sekä etikka. Kaada sekoitus paprikoiden päälle ja lisää persilja. Mausta suolalla sekä pippurilla ja sekoita hyvin.

Anna paprikoiden maustua viileässä, mutta nosta huoneenlämpöön hyvissä ajoin, että maut tulevat paremmin esille.


Kesäkurpitsaa juuston ja vinegretin kera


Viime keväänä muistaakseni ostin Kirjatorilta Maittavat tapakset-kirjan, josta toteutin pikkujouluisiin tapas-tarjoiluihin kolme ruokaa. Tässä ensimmäinen. En nyt ollut ihan noin grammalleen tarkka kesäkurpitsan määrästä, sitruunamelissan jätin pois ja manchengon/mozzarellan vaihdoin kotimaiseen mustaleimaan :)

550g viipaloitua kesäkurpitsaa
6rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

175g kuutioitua, nuorta manchengoa tai mozzarella-juustoa
tuoreita sitruunamelissanlehtiä

sitruunavinegretti:

5rkl oliiviöljyä
4rkl sitruunamehua
1rkl juoksevaa hunajaa
1tl hienoksi raastettua sitruunankuorta

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Pane kesäkurpitsaviipaleet paistovuokaan. Kaada oliiviöljy päälle ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kääntele viipaleita ja paista noin puoli tuntia tai kunnes ovat kullankeltaisia. Kääntele 2-3 kertaa paiston aikana. > Pitkä paistoaika rikkoo rakenteen!

Valmista sillä välin sitruunavinegretti. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, hunaja sekä sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla.

Siirrä kesäkurpitsat tarjoiluastiaan ja kaada vinegretti päälle. Sekoita viipaleita kevyesti ja anna niiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Ripottele juusto juuri ennen tarjoilua ja koristele halutessasi sitruunamelissanlehdillä.

Avokado-katkarapu- ja tonnikala-kapriskolmiopalat


Pieniä kolmioleipäsiäkin laitoin tapaspöytään. En sentään omasta päästä, vaan ihan maistuvista aineksista, mutta omakehittelemä ohje. :D


täysjyvä- ja grahampaahtoleipää

avokadotäyte:

1 iso avokado
½ salottisipuli
1-2rkl sitruunamehua
ripaus chilijauhetta
hyppysellinen gourmetsuolaa

Muussaa avokado tahnaksi haarukalla. Lisää pieneksi silputtu salottisipuli, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita ja anna maustua kylmässä pari tuntia ennenkuin täytät leivät.

katkaraputäyte:

n. 300g isoja katkarapuja
1dl creme fraichea
2-3rkl ruohosipulisilppua
1tl dijon-sinappia
mustapippuria myllystä

Sulata katkaravut joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli. Silppua katkaravut pieneksi silpuksi ja sekoita muiden aineksien kanssa. Anna jäähtyä avokado-täytteen tapaan.

tonnikala-kapristäyte:

2prk tonnikalaa öljyssä
2rkl kapriksia
1dl kevytmajoneesia
2tl sipulijauhetta
mustapippuria myllystä

Valuta öljy tonnikaloista ja silppua kaprikset pieneksi silpuksi. Sekoita täytteen ainekset hyvin sekaisin ja anna jäähtyä jääkaapissa pari tuntia.

Kolmioleipien täyttäminen: Käytä kahdeksaan pieneen kolmiopalaan tai neljään isompaan tonnikala-kaprisleivissä 2 täysjyväpaahtoleipäviipaletta ja yksi grahampaahtoleipäviipale. Avokado-katkarapukolmiopaloissa päinvastoin. Täytä leivät ja anna vetäytyä ainakin tunti. Leikkaa sitten vasta leipien reunat pois ja leikkaa kolmioleiviksi tai suupaloiksi.


Uunitortilla


Tapas-tarjoiluun kuuluu espanjalainen munakas eli tortilla. Tämä ohje (muokattu) on myös Maittavat tapakset-kirjasta.


oliiviöljyä
2 perunaa
1 valkosipulin kynsi
2 isoa sipulia
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
(5 herkkusientä)
5 kananmunaa
1dl täysmaitoa
150g emmentalraastetta
3rkl ruohosipulisilppua
suolaa ja pippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sivele hieman oliiviöljyä 18x25cm foliovuoan pohjalle ja reunoille. Halutessasi voit laittaa pohjalle suikaleen leivinpaperia tai irtofoliota, niin munakas irtoaa paremmin.

Pane hieman oliiviöljyä kasariin tai wokkiin lämpenemään. Lisää kuoritut ja kuutioidut perunapalat ja paista niitä, kunnes ovat läpikuultavia. Lisää muut pieniksi pilkotut kasvikset ja kypsennä 10 minuuttia miedolla lämmöllä.

Sekoita munien rakenne rikki, lisää maito, juustoraaste, ruohosipulisilppu ja mausteet. Lisää jäähtyneet kasvikset hyvin sekoittaen.

Kaada seos uunivuokaan ja paista 30-40 minuuttia uunin keskitasolla. Tortilla on kypsä, kun se on myös vuoan keskeltä kiinteä ja kauniin kullankeltainen.

Leikkaa vasta jäähtynyt tortilla annospaloiksi.

Tapenade


Tarjosin tapenadea paahdettujen patongin palojen kera tapaksena, nam!




2dl mustia kivettömiä oliiveja
pari anjovisfileetä
1 - 2 murskattua valkosipulin kynttä
2rkl kapriksia
2tl dijonsinappia
mustapippuria
½dl oliiviöljyä


Valuta oliivit. Pane kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Käytä konetta muutama sekunti. Lisää sitten öljy ohuena nauhana koneen edelleen käydessä. Tarkista maku.

Tapenade säilyy jääkaapissa useita päiviä tiiviiseen rasiaan pakattuna.

Tarjoa tapenade esimerkiksi patonkiviipaleilla rucolalla koristeltuna.

VINKKI! Voit paahtaa leipäset ensin molemmilta puolilta kuumassa pannussa, jossa on hiukan oliiviöljyä. Paistoin esipaistetusta patongista leikatut viipaleet uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ripotin päälle hieman oliiviöljyä ennen paistamista.

maanantai 16. marraskuuta 2009

Appelsiini-suklaamurupiparit


Lupasin miehelle uuden satsin pähkinä-kaakaoleipiä, mutta selaillessani Valion uusinta Kerma-lehteä bongasin suklaamurupiparien ohjeen ja pitihän näitä tehdä vaihteeksi. Laitoin taikinaan hieman appelsiiniaromia, josta tuli mukavan appelsiininmakuinen vivahde pipareihin.



200g voita
1½dl sokeria
1½dl fariinisokeria
2 munaa
n. 1rkl appelsiiniaromia
6dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
2dl suklaarouhetta


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Annostele lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Kookos-mangobroileri


Meillä oli eilen chil(l)inen päivä :) Chiliä löytyi molemmista päivän aterioista ja päivä meni muuten vaan chillaillessa elokuvien ja unien parissa! Tämän kehittelin pikapikaa, kun miehellä alkoi illasta nälkä kaihertamaan mahassa... Varsinaista pikaruokaa onkin ja herkullistakin tuli, nam :)




1rs (450g) maustamattomia broilerin filesuikaleita
1tl öljyä
1tl jauhettua korianteria
1tl juustokuminaa
1 punainen chili
1 sipuli
suolaa
1prk (500g) kookosmaitoa
1prk (425/225g) säilykemangoa

Laita filesuikaleet paahtumaan kuumaan wokkiin. Paahda hetki ja lisää sitten mausteet. Viipaloi chili renkaiksi ja sipuli ohuiksi siivuiksi. Lisää pannulle ja sekoittele, kunnes broileri on kypsynyt. Lisää hieman suolaa ja kookosmaito. Kiehauta kuumaksi ja anna sitten hautua hetki. Lisää lopuksi suupaloiksi viipaloidut mangopalat. Tarjoa kuumana basmatiriisin kera.

lauantai 14. marraskuuta 2009

Siskonmakkaraa chili-valkosipulivoissa


Siskonmakkarasta oli tarkoitus taas vaihteeksi kehitellä evästä ja tällaista kehkeytyi tällä kertaa. Valkoliekin ohjeella, mutta kuitenkin ihan valakolöökistä itestään :) ja ehkä hieman maltillisemmin tuota sipulinpuolta laitoin... (suluissa alkuperäisen ohjeen ainekset)



2rkl voita
1 punainen chilipalko
2 valkosipulinkynttä (4tl Valkoliekin valkosipulimurskaa)
4 siskonmakkaraa
mustapippuria
persiljasilppua (tuoretta korianteria)


Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa malto suikaleiksi. Silppua valkosipuli. Kuumenna voi pannussa, lisää valkosipuli ja chili. Purista siskonmakkarat suolesta suoraan pannulle sopivan kokoisiksi palleroiksi. Paista valkosipulichilivoissa siskonmakkarat kauniin värisiksi. Lisää pannuun lopuksi mustapippuria ja persiljasilppu. Tarjoa esim. perunan kanssa.

Timjamipossua


Isänpäivä-viikonlopun päivälliseksi tein possua. Äiti nosti ulkofileen hetkeksi huoneenlämpöön ja sanoi, että mausta sinä :) Kyllä se taisi syötävää olla, kun tarjolta nopeaan tahtiin parempiin suihin hävisi. Hyvä niin! :)



n. 2kg possun ulkofilettä
timjamia
suolaa
mustapippuria
2 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
1-2rs (á 250g) kirsikkatomaatteja
n. 2dl vettä
suolaa
ripaus sokeria


Ota liha huoneenlämpöön hetkeksi ennen valmistusta. Leikkaa lihan pintaan (rasvapuolelle) viiltoja poikittain niin, että pintaan tulee ruutukuvio. Mausta timjamilla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Leikkaa sipulit suikaleiksi, puolita tomaatit (meillä oli äidin viimeisimmät omat tomaatit!) ja jätä valkosipulit kokonaisiksi. Laita uunivuoan pohjalle, lisää vielä ripaus suolaa ja sokeria. Nosta liha päällimmäiseksi ja laita 120 asteiseen uuniin noin 2-3 tunniksi.

Anna lihan hieman vetäytyä ja leikkaa ohuehkoiksi siivuiksi. Valmista täysjyväriisistä lisäke, johon sekoitat tomaatti-sipuliseoksen mukaan. Ennen sekoittamista, painele valkosipulien rakenne rikki.

perjantai 13. marraskuuta 2009

Linssi-kanakeitto


Kohti kylmintä vuodenaikaa ollaan menossa *brrr*, kun meillä keittokattila porisee harva se päivä tai no, useamman kerran viikossa kuitenkin :) Tämäkin ohje on Valion nettisivulta. Lisäsin tosin kasviskeittoon broileria eli muokattua tuli sitten kuitenkin.




1-2rkl voita
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 400-500g broileria (maustamaton) suikaleina/kuutioina
2tl kurkumaa
1tl inkivääriä
2tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
1,1l vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
3dl punaisia linssejä
2 perunaa
ripaus cayennepippuria
1prk (2 dl) ruokakermaa, 15%


Sulata voi kattilassa. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä broileri. Kuullota. Lisää kurkuma ja inkivääri.

Lisää tomaattimurska, vesi ja liemikuutiot. Anna kiehua hetken aikaa. Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Lisää ne sekä linssit kattilaan.

Keitä hiljalleen 30 min. Mausta pienellä ripauksella cayennepippuria. Lisää ruokakerma.

torstai 12. marraskuuta 2009

Paprika-pekonipasta


Arjen pikaruokaa, valehtelematta vartissa valmiina pöytään! Kokeile vaikka :)




1pkt tuore tagliatellea
vettä+suolaa
1pkt pekonia
1 sipuli
1 suippopaprika
2tl rouheista dijon-sinappia
2tl pastan keitinvettä
1prk (2dl) ruokakermaa (15%)
mustapippuria
(savu)suolaa


Keitä tuorepasta ohjeen mukaan. Ota talteen noin mukillinen keitinvettä. Pilko pastan kiehuessa sipuli ja paprika sekä leikkaa pekoni suikaleiksi.

Valuta pasta ja laita pekoni kattilaan ruskitumaan. Lisää sipuli ja paprika, kuullota hetki. Lisää sitten dijon-sinappi, keitinvesi ja ruokakerma. Anna poreilla hetkisen ja mausta.

Sekoita hyvin nostellen pasta kastikkeen joukkoon.

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Hotimmat tonnikalapasteijat


Mukava iltapuuhailu vastapainona alkuillan ärsytykselle, jonka aiheutti r-e-n-k-a-a-t! Ei meidän eikä niistä sen enempää.

Martina Keltaisesta keittiöstä näytti tehneen herkunnäköisiä
tonnikalapasteijoita, joita katsellessa käsi kuin itsestään kirjoitti kauppalapulle "- tonnikalaa - juustoraastetta"... Vaikka jääkaapissa olikin chilejä, niin päätin uhmakkaasti laittaa tonnikalan sekaan säilöttyjä pepperoneja, tulisia sellaisia. Ja juustoraasteenkin sekoitin täytteen sekaan. Nam, tosi hyvää :)


1pkt voi- tai lehtitaikinalevyjä
2prk tonnikalaa vedessä
6 pepperonia
2-3rkl oliiviöljyä
mustapippuria
reilu ripaus sipulijauhetta
100g juustoraastetta
1 kananmuna

Ota taikinalevyt sulamaan. Sekoita valutetut tonnikalat, pilkotut pepperonit, oliiviöljy, mausteet ja juustoraaste hyvin sekaisin. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Kauli kukin taikinalevy hieman ohuemmaksi levyksi ja puolita. Nosta kukkura ruokalusikallinen täytettä levyn toiselle puoliskolle ja taita toinen puoli päälle. Painele reunat tiiviisti kiinni esim. leikkelehaarukkaa apuna käyttäen. Voitele kananmunalla ennenkuin laitat pellin uuniin. Paista pasteijoita 15-20 minuuttia uunin keskitasolla.

tiistai 10. marraskuuta 2009

Rosolli


Ehdoton joulunajan alkupalapöydässä meillä kotona. Ensimmäisen kerran tänä vuonna tätä saatiin jo syyskuun alussa, uuden sadon juureksista. Toistamiseen saimme maisteltavaksi isänpäivänä. Äidin rosolli on aina yhtä hyvää! :D Kuva on syksyltä.



punajuuria
porkkanoita
perunaa
suolakurkkua
sipulia
(omenaa)
suolaa

rosollinkastike:

kuohukermaa
kermaviiliä
punajuurilientä
etikkaa
suolaa
sokeria
valkopippuria


Keitä juurekset kuorineen ja kuori hieman jäähtyneinä. Kuutioi kaikki rosollin ainekset, sipuli silputaan pieneksi silpuksi. Mausta ripauksella suolaa.

Vatkaa kermaa pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kermaviili, punajuurilientä väriä antamaan ja hieman mausteita.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Pinaattijuustokala


Jos vaikka pinaattikeitosta jää jotain kattilan pohjalle, kannattaa se käyttää vaikkapa kalan kastikkeeksi. Joukkoon sopisi vaikka kananmuna, minä tein juustoisen uunikalan.




1pkt (400g) pakasteseitä
2-3dl pinaattikeittoa
1-2dl maitoa
100g koskenlaskija voimakas-sulatejuustoa
valkopippuria
suolaa
1dl juustoraastetta


Kuutioi kohmeinen pakastesei ja laita uunivuokaan. Sulata sulatejuustoa maitoon teflon-kasarissa. Kun juusto on sulanut, sekoita joukkoon pinaattikeitto ja mausta valkopippurilla sekä suolalla. Levitä kalakuutioiden päälle. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste ja paista 200 asteessa noin 30-45 minuuttia.

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Piparisuklaakakku


Isänpäiväonnea!

Kotikotona viettämässä isänpäivää! Tultiin tosiaan kääntymään Pohjois-Pohjanmaalla, oli siskokin miehensä kanssa meidän mukana :) Tein isänpäiväksi kakun mukana vietäväksi. Isä sai jo perinteeksi muodostuneen lahjan: angorasukat unisukiksi ja lakua suun makeaksi :)

Tämä kakku sopii varmaan hyvin joulunajan kahvipöytäänkin.


pohja:

125g digestive-keksejä
75g voita


täyte:

1prk (2dl) vispikermaa
300g maustamatonta tuorejuustoa
½-1dl tomusokeria
100g Kultasuklaan tumma suklaa pipari-suklaata
2-4 liivatelehteä
2-3rkl appelsiinimarmeladia
2tl vettä

Tee digestive-kekseistä murua ja sekoita sulatettuun voihin. Painele leivinpaperoidun halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa (n. 20-30sek kerrallaan). Sekoita kermavaahtoon tuorejuusto, tomusokeri ja hieman jäähtynyt suklaa. Kuumenna appelsiinimarmeladi ja vesi. Sulata vedestä puristetut liivatelehdet kuumaan appelsiinimarmeladiin. Sekoita liivateseos hyvin täytemassaan. Kaada ja levitä täyte keksipohjalle ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

HUOM! Näin jälkikäteen, tähän riittänee kaksikin liivatelehteä, mutta jos haluaa jämäkän kakun, niin voi laittaa neljä.

perjantai 6. marraskuuta 2009

Kyssäkaali-bataattikeitto


Kerran aiemmin olen tehnyt kyssäkaalista ruokaa. Silloin muhennosta, nyt keittoa. Ja tämäkin keitto syntyi siksi, ettei kaupasta löytynyt talvikurpitsaa, kun sitä sunnuntaina kävin etsiskelemässä! :) Pienenä säväyksenä Koskenlaskija sinihome-sulatejuustoa.



1 iso tai 2 pientä kyssäkaalta
2 pienehköä bataattia
oliiviöljyä
1½l vettä
2 kanaliemikuutiota
1tl inkivääriä
½tl jauhettua korianteria
mustapippuria
1-2rkl paahdettua sipulirouhetta
100g koskenlaskija sinihome-sulatejuustoa


Kuori ja pilko kyssäkaali sekä bataatit. Laita kattilaan oliiviöljyä ja kuullota. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot, mausteet sekä sipulirouhe. Anna hautua 20-30 minuuttia kannen alla. Sekoita tasaiseksi sosekeitoksi sauvasekoittimella. Sulate lopuksi joukkoon koskenlaskija-juusto.

Tarjoa lisäksi paahdettua täysjyväpaahtoleipää ja voita tai vaikka Schwarzwaldin kinkkua.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Kaali-makkarapata


Valion sivulta bongattu ohje. Taannoisesta kaalilaatikosta jäi vielä kaalta ja chorizoakin löytyi jääkaapista. Koska mies ei oikein välitä hapankaalista, niin tein kokonaan valkokaalista.



n. 1kg valkokaalta
2 rkl voita
2 rkl sinappijauhetta
2 sipulia
2 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
1 prk (2,5 dl) Kippari® ruokakermaa
150 g chorizo-makkaraa
(2 porobalkan-makkaraa)
(2½dl vettä)
suolaa
persiljasilppua

Hienonna kaali. Kuullota se rasvassa kattilassa. Lisää sinappijauhe, sekoittele vähän aikaa ja
kuumenna. Lisää hienonnetut sipulit ja suikaloidut porkkanat. Kuullota.

Lisää hienonnettu valkosipuli. Sekoittele. Lisää ruokakerma. Kuutioi makkara ja
lisää kattilaan. (Lisää vettä tarvittaessa = huuhtele ruokakermapurkki).

Anna hautua kannen alla reilu puoli tuntia. Tarkista maku ja lisää suolaa. Halutessasi voit ripotella pinnalle hienonnettua persiljaa.

HUOM! Meillä oli pari porobalkan-makkaraa, jotka myöskin laitoin pataan ja maistui hyvältä eikä makkaraa ollut liikaa. Lisäsin ruokaan myös suolaa hieman, sitähän ei ohjeessa ollut alunperin.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Mamman pikkuauringot


Nimesin nämä uunikuivatut ihanat pikkuiset päivänsäteet omivasti äidilliseen tyyliin. Ai, kun nämä pikkuruiset namipalat ovat ihhania :)

Uunikuivattuja tomaatteja alkoi tehdä niin kovin mieli bongattuani niitä tässä männä viikolla
Nellellä. Edelliskerrasta onkin aikaa, odottavan aika on pitkä, mutta palkittu! Ja kuinkas ollakaan, suorastaan törmäsin kauppareissulla edullisiin aurinkoihin, jotka halasivat päästä uunin lämpöön :)




1kg keltaisia miniluumutomaatteja
4-5 valkosipulinkynttä
2tl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
3tl savusuolaa
n. 1dl oliiviöljyä


Huuhtele tomaatit ja linkoa ne salaattilingolla kuiviksi. Pirskottele hieman öljyä uunipannun pohjalle. Halkaise tomaatit ja lado leikkauspinta ylöspäin pannuun. Asettele varovasti valkosipulinkynnet pannulle, jätä kuori päälle!

Hiero käsistäsi timjami tomaattien päälle. Mausta lisäksi mustapippurilla ja savusuolalla. Pirskottele vielä lisää oliiviöljyä niskaan. Paista uunin alatasolla 100 asteessa noin 3-3½ tuntia.

Anna jäähtyä, jonka jälkeen voit purkittaa kirkkaankeltaiset herkut. Laita paahtuneet valkosipulit myös purkkiin.

HUOM! Vaikka minulla onkin aika iso uunipannu, niin kuivasin tomaatit kahdessa erässä. Samat valkosipulit paahtuivat siis yhteensä vajaat seitsemän tuntia ;) Toisella kerralla olivat ilman kuorta, kuten kuvastakin näkyy.

Voit tarjota uunikuivattuja tomaatteja tapaksena, alkuruokana salaatissa taikka kuten minä tarjosin itselleni paahtoleivän välissä kotijuuston kera :)

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Bratwursti-rieskarullat


Lauantain iltapalan kehittelin meille Pirkka aamiaisbratwurstista. Tulikin hyviä :)



1pkt Pirkka aamiaisbratwurstia
1 sipuli
1 iso tomaatti
1dl juustoraastetta
2-3rkl sinappikurkkusalaattia
2rkl chili-tomaattikastiketta
2-3 Fazerin täysjyvärullarieskaa

Paista bratwurstiviipaleet uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Viipaloi sillä aikaa sipuli ja tomaatti ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä rullarieskoja 10 sekuntia/rieska mikrossa ennenkuin kokoat rullat.

Ripottele rieskoille juustoraaste. Nosta kullekin rieskalle bratwurstiviipaleita. Sitten hieman sinappikurkkusalaattia ja chili-tomaattikastiketta. Levitä sipuli- ja tomaattiviipaleet viimeiseksi rieskoille ja käännä rullalle. Tarjoa heti.