keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Espanjalaiset lihapullat tomaattikastikkeessa


Niin, siis miten nämä muka pääsi näin unohtumaan... Eikä kukaan sanonut mitään! Näitä maistuvia pikkuisia pullapallosia oli nimittäin myös pikkujouluisessa tapas-pöydässä :D Ohje, jota hieman mukaeltu, on Glorian ruoka & viini-lehdestä numero 63 6/2009.




800g nauta-sikajauhelihaa
3 valkosipulinkynttä
1dl hienonnettua persiljaa
2dl vettä
1vpl täysjyväpaahtoleipää
1½dl hienonnettuja oliiveja
mustapippuria myllystä
1½tl (savu)paprikajauhetta
3tl savusuolaa (esim. Maldon)

tomaattikastike:

500g tomaattimurskaa
2 sipulia
1rkl öljyä
2dl puolikuivaa (sherryä tai) valkoviiniä
½dl makeaa chilikastiketta
(½dl hienonnettua tai) 2rkl kuivattua oreganoa
1/4tl kanelia
1rkl sokeria
1dl (manteleita tai) cashew-pähkinöitä

Tee ensin tomaattikastike. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää tomaattimurska, valkoviini, chilikastike, oregano, kaneli ja sokeri pannuun. Hauduta vähintään puoli tuntia.

Paahda manteleita/pähkinöitä kuivassa paistinpannussa muutama minuutti koko ajan käännellen. Lisää kastikkeeseen.

Tee pyörykät. Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja. Lisää ne veteen. Murenna leipäviipale joukkoon. Lisää hienonnetut oliivit, mustapippuri, paprikajauhe ja suola. Sekoita jauheliha joukkoon. Anna taikinan levätä hetki. Pyörittele taikinasta pieniä lihapullia (halkaisijaltaan noin 1½cm) uunivuokaan. Paista pullia 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kaada tomaattikastike vuokaan pyöryköiden päälle. Jatka paistamista 150 asteessa noin 40 minuuttia.

Tarjoa lämpiminä riisin kanssa tai jäähtyneinä (huoneenlämpöisinä) tapas-tyyliin tuoreen leivän kanssa.

2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Tosi herkullisia lihapullia!

heli kirjoitti...

Niin olikin ja jo toistamiseen kastike, jossa ei ole suolaa ollenkaan (ensimmäinen oli chili Nigellan tapaan). :) Herkullista!