lauantai 28. marraskuuta 2009

Jouluinen yllätys


Sisko tuossa taannoin tiedusteli, että ehtisinkö tehdä täksi viikonlopuksi pikkujoululta maistuvan ja näyttävän kakun. Päädyttiin yhdessä tuumin hyytelökakkuun, jonka kerroin mm. sisältävän piparkakun makuisen pohjan, vaikkei olekaan piparkakuista tehty ja juopuneita rusinoita! Tällainen kakusta sitten tuli :) Ainakin ulkonäkö miellytti, toivottavasti maistuukin hyvälle!



pohja:

75g kaurakeksejä
75g digestive-keksejä
1tl piparkakkumaustetta
1mm kardemummaa
75g voita sulatettuna

juopuneet rusinat:

1dl Valio Hehku-rypälejuomaa
1dl konjakkia
1rkl tummaa ruokosokeria
2dl keltaisia tai luomurusinoita

täyte:

1prk (2dl) vispikermaa
1pkt (200g) maustamatonta tuorejuustoa
½dl tomusokeria
1 valkosuklaalevy (esim. Panda 130g)
1½dl Valio Hehku-rypälejuomaa
5 liivatelehteä
2dl juopuneita rusinoita

koristeeksi:

½dl Valio Hehku-rypälejuomaa
½tl liivatejauhetta
mantelilastuja
kullanvärisiä sokerihelmiä
piparkakkuja
koristenauhaa

Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksimuruseos leivinpaperoidun halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin kovettumaan.

Laita kasariin hehku-juoma ja ½dl konjakkia, sokeri ja rusinat. Anna hieman poreillen hautua 30 minuuttia. Sekoita joukkoon loppu konjakki ja siirrä kylmään, esim. parvekkeelle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota vispikerma ja sekoita sitten joukkoon tuorejuusto, tomusokeri ja sulatettu valkosuklaa. Kuumenna hehku-juoma ja liota joukkoon puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin täytemassan joukkoon. > Tässä vaiheessa täyte on aika nestemäistä, mutta älä huolestu. Vältä vatkaamasta turhaan ilmaa täytteeseen, siitä tulee vain ilmakuplia.

Nosta pohja jääkaapista ja lusikoi hieman täytettä pohjalle. Valuta juopuneista rusinoista neste pois ja levitä pohjalle (ei kuitenkaan ihan reunoille saakka). Kaada täyte varovasti vuokaan, mieluummin reunoilta, jotteivät rusinat siirry liikaa reunoille. Vie kylmään jähmettymään yön yli.

Aseta hyytelön päälle yksi isompi tai pari kolme pienempää piparkakkumuottia ja paina sitä/niitä hieman hyytelöön. Kuumenna hehku-juomaa ja lisää liivate. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä hieman. Lusikoi varovasti muotin sisään ja anna jähmettyä kylmässä.

Koristele kakku mielesi mukaan. Minä laitoin reunoille piparkakkuja ja hehku-sydämen ympärille mantelilastuja. Lopuksi ripottelin hieman kullanvärisiä sokerihelmiä koristeeksi.


Sikson ottama kakkupalakuva. Hieno kuva, kiitti! :D

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan yllätyksen olet tehnyt ! Maistuvaltakin tuntuu. Laita ensi kerralla kulta (tai hopea) nauha. Anteeksi! Terveisin nami-hiiri

heli kirjoitti...

Helou Nami-hiiri! :) Kiitti kommentista, en olekaan vielä saanut tilaajan arviota kakusta... Toivottavasti maistui. Nauha on itseasiassa sekä kultainen että hopeinen. Ei vain näy kuvassa kovin hyvin. Kangasnauha olisi ollut kenties parempi, mutta olisi toisaalta peittänyt piparit alleen... Ei mitään anteeksi, vaan kymppi rahaa! (ikivanha vitsi)

Helna kirjoitti...

Pikkujoulukakku oli suuri suksee. Vieraat siunailevat varmaan vielä kotimatkallaankin tämän kakun makua ja ulkonäköä, mutta myös leipurin taitoja. Kyllä se Heli osaa :-D

heli kirjoitti...

Jihuu :) Ja Keski-Pohojanmaalle onkin hyvää aikaa siunailla ;) Tosi kiva, että maistui ja miellytti siinä sivussa silmääkin!

Anonyymi kirjoitti...

Pitihän minunkin käydä tätä "ylistystä" kattomassa ja kerrassaan hieno ja herkullisen näköinen on :D. Kelpais mullekkin!
T: Päivi

heli kirjoitti...

Kiitos Päivi! :) Ei muuta kuin tilausta kehiin ;) Ei ole kyllä vaikea tehdä itsekään, vie aikaan kyllä.