sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Liha-juurespata

Nyt tosiaan on oikein otollinen aika valmistaa kuumia keittoja ja patoja. Kun nyt sunnuntaina oli aikaa hauduttaa pataruokaa pitkään uunissa, tein meille karjalanpaistilihasta sekä eri juureksista maittavan ruoan.

Kun pata hautuu hitaasti useamman tunnin uunissa, liha suorastaan sulaa suussa. Mausteena käytin tällä kertaa tuoretta timjamia. Juureksista valikoitui mukaan selleri ja lanttu. Oman herkullisen lisän pataan antoi myskikurpitsa.


1pkt (700g) karjalanpaistilihaa
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
voita/pekoninrasvaa
muutama tuore timjaminoksa
1 lihaliemikuutio
mustapippuria myllystä
200g lanttua
200g juuriselleriä
1 (noin 300g) myskikurpitsa
1dl vettä (+1dl tarvittaessa)
suolaa
Kuumenna rasva valurautapadassa. Paista lihoihin paistopinta ja lisää joukkoon pilkotut sipulit sekä valkosipulinkynnet. Lisää pataan timjaminoksat, murennettu lihaliemikuutio ja mustapippuria.
Kuutioi kuoritut lantut ja selleri. Lisää pataan ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon vettä ja laita 150 asteisen uunin alatasolle hautumaan noin kolmeksi tunniksi. Nosta pata uunista ja lisää vielä kuutioitu kurpitsa. Lisää vettä tarvittaessa. Laita vielä hautumaan pariksi tunniksi.
Nosta pata uunista ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa venäläisen jogurtin tai ranskankerman kanssa.

2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Nami nami mitä pataa!

Heli kirjoitti...

Meillä onkin ollut paljon pataruokia ja niinhän talvella pitääkin olla. Kuka niitä kesällä jaksaa tehdä, saati syödä.