sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Artisokkapiirakka

Harmikseni olen huomannut, ettei Tekla Wannas enää leivo/kokkaa mtv3:n Makuja-ruokatuokiossa aamuisin. En tosin ole montaa kertaa aamuisin Teklaa siellä nähnyt, mutta sitäkin useammin olen Katsomosta videot katsonut. Kaikkein ensimmäisen ja tosissaan ;) mainion saaristolaisleivän valmistamisen kyllä lähetyksestä seurasin.

No, joka tapauksessa Tekla leipoi liki vuosi sitten herkullisennäköisen artisokkapiirakan, jonka nyt sain lopultakin tehtyä. Ei piirakka ainoastaan herkullisennäköinen ole, sillä on makukin. Suosittelen.

Tein piirakan melkein alkuperäisen ohjeen mukaan. Lisäsin pohjataikinaan vain hieman kaurahiutaleita enkä esipaistanut sitä, vaan esijäädytin parvekepakastimessa. Ulkonahan on liki -20 niin parvekkeellakin pakastin toimii :)


2½dl vehnäjauhoja
noin 1dl kaurahiutaleita
100g voita
hyppysellinen sormisuolaa
1 kananmuna
3rkl kylmää vettä
Nypi vehnäjauhot ja kaurahiutaleet murumaiseksi seokseksi voin kanssa. Lisää loput aineet ja tee taikinaksi. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohja 200 asteessa noin 10 minuuttia tai jäädytä pakastimessa kovaksi.
nokare voita
1 salottisipuli
1prk artisokkaa
mustapippuria myllystä
3dl mietoa cheddarjuustoa
4 kananmunaa
1dl maitoa
1½dl kermaa
suolaa
Sulata voi ja kuullota silputtua sipulia hieman ennenkuin lisäät valutetut artisokat pannulle. Pieni artisokkia hieman. Rouhi mustapippuria sekaan.
Raasta juusto. Sekoita kananmunat, maito ja kerma. Lisää hieman suolaa.
Ota esipaistetusta pohjasta paistotäytteet tai nosta vuoka pakkasesta. Levitä noin puolet juustosta piirakkapohjalle. Kaada päälle artisokka-sipuliseos ja levitä tasaisesti. Kaada kananmunamassa vuokaan ja ripottele päälle loppu juustoraaste.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Nosta piirakka pois uunista ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Siirrä tarjoiluvadille.
Voin tarjota piirakan kanssa esim. parmankinkkua ja salaattia. Sopii myös kahvin kanssa suolaiseksi tarjottavaksi.

Ei kommentteja: