lauantai 18. helmikuuta 2012

Hillosilmäiset murotäytekeksit (dt. Spitzbuben)

Nämä kuuluvat itseasiassa saksalaisiin (ja varmaan näitä muuallakin leivotaan) joululeivonnaisiin. Koska minulla nyt sattuu olemaan sellainen pikkuleipäleikkuri, jolla voi sitten tehdä myös kätevän (joko pyöreän, tähden- tai sydämenmallisen) reiän pikkuleipään, niin pitihän sitä kokeilla. Ja tämän kerron siksi, että tuo pikkuleipäleikkuri on ollut minulla jo kaksi vuotta - käyttämättömänä :)

Ja oikeasti tuo leikkuri on ihan tarpeeton. En edes käyttänyt sitä leikkuria rei'ittäjän kanssa, vaan leikkasin rei'ittäjällä erikseen reiät pikkuleipiin. Reiän voi siis tehdä millä tahansa pienellä vaikka pyörellä esineellä, kunhan se nyt ei mikään öljyinen mutteri ole tms. Esimerkiksi pienellä pursotinterällä saa pyöreän reiän helposti.

Tosi näppärästi nämä pikkuleivät valmistuivat. Täyttäminenkin oli helppoa ja päälle sihdattu tomusokeri näytti kivasti sulaneen hillon päältä, muttei kuitenkaan pikkuleivältä. Nämä pikkuleivät ovat todella mureita. Ja reseptejä on sitten taas varmaan yhtä monta kuin tekijäänkin. Tämä ohje on Marions Kochbuchista. Hieman muutin taikinanvalmistusta.


300g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
100g sokeria
2-3tl vaniljasokeria
150g voita
1 kananmuna
hilloa (esim. tyrnihilloa, kuten näissä)
tomusokeria

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Nypi mahdollisimman ripeästi voi kuiviin aineisiin. Tein seoksesta jauhomaista murua, ennenkuin sekoitin joukkoon kananmuna. Leivo taikinaksi.
Pikkuleivät voi leipoa heti. Kaulitse taikina noin 2mm paksuiseksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Paista pikkuleivät 160 asteisen uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia.
Käytä suhteellisen kiinteään hilloa. Laita hillonokare kokonaisen pikkuleivän alapinnalle ja paina päällyspuoli päälle. Anna vetäytyä, että hillo hieman imeytyy pikkuleipään ja osat pysyvät paikoillaan. Ripota tomusokeria pinnalle ja säilytä viileässä ja kuivassa.

Ei kommentteja: