perjantai 31. joulukuuta 2010

Vuoden viimeiset - hodaritkin


Perinteisistä nakeista ja perunasalaateista poiketen tänä uuden vuoden aattona meillä nautittiin hodareita. Olihan molemmilla ihan normaali työpäiväkin takana eikä jaksettu erikoisemmin juhlia. Oli meillä kyllä hodareiden lisäksi tarjolla myös kanasalaattiani, nam :)

Vuosi on yllättävän lyhyt aika, kun katsoo taaksepäin juuri loppumaisillaan olevaa vuotta 2010. Ihan eilenhän minä vasta valmistin meille iltaruoaksi täytettyjä herkkusieniä salaattipedillä tai pumpulinpehmeää kukkakaalikeittoa ja leivoin Mikki Hiiri-kakun.

Vuoden merkittävin juhla oli vanhempiemme 60-vuotishääpäivä. Vanhempiemme hääkuvasta teettämäni kakkukuva ja hääkakku saivat ihailua osakseen :) Kauneimmat kakut tein mielestäni Tiian ylioppilasjuhliin. Ja kauneimman kukkasen onnistuin loihtimaan Jennin rippikakkuun. Muutenkin vuoden aikana tein jos jonkinlaisia kakkukoristeita. Ristiäiskakkuihin vauva-koristeitakin muutaman ;)

Matka- ja makumuistoja käväisimme keräilemässä syyskuisella Saksan matkallamme, josta leivontatuliaisena muiden muassa luumu-murukakku. Ja paljon muuta, mitä en vielä ole kokeillut tai julkaissut.

Kesä teki kakuntekijälle tepposen jos toisenkin. Oli ihan hirveän kuuma, mutta silti nautimme useat kesäiset kakkukahvit ja sai kakuista nauttia muutkin. Mutta kyllä joulu on juhlista jaloin! Monet herkut sain taas jouluksi meille valmistaa. Ja joululahjaksi sain mm. "liekinheittimen" eli keittiökäyttöön tarkoitetun kaasupolttimen. Mitä sillä saankaan tulevana vuotta aikaan?!

Tuskin maltan odottaa, mitä ensi vuonna kevään ensimmäikseksi parsa-ruoaksi laittaisin tai mitä matkaeväitä saan nauttia, isämme keväisistä syntymäpäivistä puhumattakaan. Varmasti tulee taas kokeiltua reseptiä poikineen ja kehiteltyä uusia, uskoisin.



Hyvää uutta vuotta 2011 kaikille blogini lukijoille!

Niin, ja ne hodaritkin vielä:


hot dog-sämpylöitä
pitkiä kuorettomia nakkeja
sipulisilppua
majoneesia (esim. curry)
ketsuppia/sinappia
kurkkusalaattia

sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Pannacotta-puolukkakakku (gluteeniton, vähälaktoosinen)


Tapaninpäivän kahvipöytään valmistin kermaisen hyytelökakun. Oli pieni suunnitelma tehdä puolukkaista pannacottaa jälkiruoaksi, mutta kun näytti jo eilen, ettei edes luumuräämi uppoa, niin päätinkin tehdä pannacotan kakkuun :)

Tästä tuli tosi hyvää, hyytelötäyte on herkullisen kuohkeaa moussemaista, puolukka antaa kivaa kirpeyttä ja pannacotta ihanan kermaisuuden alaosan piparinmaun vastakohdaksi.



pohja:

1pkt (150g) gluteenittomia kaurakeksejä
75g laktoositonta voita

hyytelötäyte:

2dl+3rkl vähälaktoosista vispikermaa
1rs (200g) vähälaktoosista maustamatonta tuorejuustoa
1dl tomusokeria
1½tl piparkakkumaustetta
3 liivatelehteä

1½dl puolukoita

pannacottahyytelö:

3dl vähälaktoosista vispikermaa
½dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä

Murskaa kaurakeksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksi-voiseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoka voi olla halkaisijaltaan 24cm. Laita kylmään hyytelötäytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, tomusokeri sekä piparkakkumauste. Kuumenna kermatilkka ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita liivateseos kerma-tuorejuustoseokseen ja vatkaa hyvin. Kaada hyytelötäyte keksipohjan päälle ja laita viileään yön yli hyytymään.

Ripottele hyytelöpohjan päälle pakastepuolukat. Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna kerma ja sokerit. Sulata liivatelehdet kuumaan kermaan ja kaada varovasti hyytelötäytteen ja puolukoiden päälle. Anna hyytyä viileässä muutama tunti.

lauantai 25. joulukuuta 2010

Hedelmä-maustekakku


Äidin toivomuksesta tämänvuotinen joulukakkumme on hedelmäinen maustekakku. Ja isän toivomus oli punaiset kirsikat :) Kakku valmistui joulupäivän kahville.

Reseptin äitimme oli löytänyt Me-lehdestä 12/2010.




Kakkupohja:

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kutakin rouhittuna: kardemummaa, kanelia, anista
1 prk (200 g) kermaviiliä

Pinnalle:

3 dl vettä
1 dl sokeria
2 kanelitankoa
200 g kuivattuja, pehmeitä luumuja
200 g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
5–8 cl konjakkia

Tarjoiluun:
2 dl vispikermaa
200 g smetanaa
tai
1 l vaniljajäätelöä

Valmistusohje

Voitele ja korppujauhota tasapohjainen vuoka ø 23–25 cm (minulla 24cm). Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja siirappi kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe sekä mausteet ja sekoita seos rasva-munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 40 minuuttia.

Kumoa vähän jäähtynyt kakku tarjoiluvadille, jäähdytä, peitä kelmulla ja anna maustua seuraavaan päivään.

Mittaa vesi, sokeri ja kanelitangot kattilaan. Keitä kunnes liemestä on puolet jäljellä. Lisää hedelmät ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä, mausta hedelmät konjakilla, peitä kannella ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kaada hedelmät liemineen pari tuntia ennen tarjoilua kakun päälle, anna maustua huoneenlämmössä. Nauti kerma-smetanavaahdon tai jäätelön ja hyvän kahvin kera.

Vinkki! Korvaa konjakki sitruunasta puristetulla mehulla.

Smetanasilli


Jouluostosreissulla tuli mieleen, että oisko jotain, mitä ei joulupöytään ole vielä suunnitteilla? Ja hoksasin ajattelevani silliä. Siis en tykkään rasvasillistä, mutta matjessillistä kylläkin. Siitäpä sitten ajatus johti toiseen eli smetanaan ja näin päädyin ostamaan pääraaka-aineet.

Tämä smetanasilli sopii myös vuoden muihin juhlatarjoiluihin, kuten pääsiäispöytään, tai buffet-tarjoiluun.

Mysi Lahtisen kirjoissa on ilmeisesti useampiakin silliohjeita, smetanasilliäkin kahdenlaista. Yhdistin ne omasta mielestäni jouluiseksi kokonaisuudeksi :)




1pkt Boy matjessillifileitä
1prk (120g) smetanaa
1 punasipuli (ja tilkka sitruunamehua)
1rkl rosépippuria

Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi ja asettele tarjoilulautaselle. Sekoita smetanaa hieman purkissa ja levitä sitten sillipalojen päälle. Leikkaa punasipuli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut smetanan päälle. Ripottele rosépippureita pinnalle.

VINKKI! Jos haluat, että punasipuli punastelee, niin leikkaa sipulisiivut aiemmin ja sekoita sekaan tilkka/muutama tippa sitruunamehua. Anna tekeytyä jääkaapissa.

perjantai 24. joulukuuta 2010

Valkosipulisilakat 2010


Perinteisesti valkosipulisilakoita valmistin jouluksi. Hieman muutan aina muita makuja valkosipulin lisäksi. Tänä vuonna mukana viherpippuri ja salottisipulia. Perusohje on sama.

Tämän jouluisen herkkumme myötä toivotan kaikille blogissani vieraileville ruokaystäville oikein makoisaa ja herkullista joulunaikaa!

Lisää jouluherkkuja tulevina päivinä :)


500g silakkafileitä

kylmä kypsennysliemi:

3dl kylmää vettä
1½dl etikkaa
½rkl suolaa
kastike:
1prk (2dl) ranskankermaa
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1rkl sokeria
1tl suolaa
1rkl viherpippuria
2 pientä salottisipulia pilkottuna

Sekoita vesi, etikka ja suola keskenään. Poista kaloista nahka ja lisää fileet liemeen niin, että ne peittyvät kokonaan. Anna kypsyä jääkaapissa noin 3 tuntia, kunnes fileet ovat muuttuneet läpikuultamattomiksi. Valuta fileet siivilässä.


Valmista kastike silppuamalla salottisipulit ja sitten sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Raasta viimeiseksi valkosipulit joukkoon. Lisää valutetut silakkafileet. Sekoita ja tarkista maku. Siirrä valkosipulisilakat mielellään tiivisteelliseen säilykepurkkiin ja anna maustua vähintään yön yli kylmässä.

HUOM! Jos silakkafileet ovat kovin suuria, puolita ne kylmäkypsennyksen jälkeen! Tarjoa kylmänä alkupalana tai osana kalapöytää buffetissa.

torstai 23. joulukuuta 2010

Broileripatee


Jouluksi 2006 kehittelemäni resepti. Se oli niin hyvää, että sain tehdä sitä myös äidin syntymäpäiville. Sen jälkeen en olekaan tätä tehnyt, vaan kokeillut muita juttuja. Nyt on siis taas tämän herkun paikka.

Broileripatee on pehmeän makuista ja sen kanssa sopii hyvin vaikka mustaviinimarjahyytelö. Oheisesta reseptistä tulee puolen litran vuoallinen pateeta.




250g broilerin rintafilettä tai broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
1½rkl kuivattua yrttiä (esim. ruohosipuli-persilja-salottisipuli)
tai
2 pientä salottisipulia ja 1tl valkosipulista yrttiseosta
1½rkl kapriksia (mielellään keskikokoisia)
mustapippuria
ripaus suolaa
1rkl perunajauhoja
1dl kuohukermaa

Hienonna broilerinliha tai käytä valmista broilerin jauhelihaa. Sekoita kananmunan lihan kanssa sekaisin. Lisää kuivat aineet TAI silputut salottisipulit sekä yrttimauste joukkoon. Sekoita kerma viimeiseksi massaan.

Sivele reilun litran vetoinen vuoka kevyesti öljyllä tai voilla ja kaada massa vuokaan. Laita vuoka vesihauteessa uuniin tunniksi 150 asteeseen. Älä peitä vuokaa, patee saa kauniin pinnan.

Valuta mahdollinen pieni nestemäärä ennenkuin kumoat pateen jäähtymään. Jos käytät pateevuokaa, valmis patee voi jäädä vuokaan.

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Äidin joulusinappi ja joulukinkku


Äiti on saanut tämän sinapin ohjeen tuttavaltaan joskus 30 vuotta sitten. Herkullinen sinappi sopii mainiosti kinkun kanssa. Maku on makean kermainen, mutta silti voimakas. Ja keittäjän päivästä riippuen tulinenkin ;) Sinappi säilyy hyvin viileässä.

Joulukinkun paistoin viime sunnuntaina karjalanpaistien kanssa pitkään ja hartaasti. Melkeinpä siinä vuorokausi vierähti lihoja paistellessa, mutta kyllä lopputulos oli vaivan väärti. Kinkkua on siis maistettu ainakin pariin otteeseen!


Joulusinappi


1prk (100g) sinappijauhetta
2dl sokeria
1tl suolaa
2rkl perunajauhoja
2dl kurkunlientä
3dl kermaa
2 kananmunaa
(loraus konjakkia)

Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää kurkunliemi ja kerma. Anna kiehahtaa paksupohjaisessa kattilassa, kunnes keitos kuplahtaa. Jäähdytä vatkaamalla sinappiseosta. Sekoita joukkoon kananmunat ja kiehauta nopeasti uudelleen. Lisää viimeiseksi loraus konjakkia, halutessasi. Säilö lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Joulukinkku


Ota tuoresuolattu ja sulatettu kinkku huoneenlämpöön ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan pitää olla noin 10 astetta ennenkuin se paistetaan.

Laita kinkku joko ritilän tai vanhan väärinpäin käännetyn lautasen päällä uunipellille. Näin kinkku ei ui paistoliemessään ja on helpompi nostaa pois paistopelliltä. Kaada pellille hieman vettä, ettei kinkusta irtoava rasva ja lihasneste pala peltiin kiinni.

Uunin lämpötila saa olla 100-125 astetta. Kinkkua paistetaan ensimmäisen kilon osalta kaksi tuntia ja sen jälkeen tunti per kilo. Voit laittaa paistomittarin kinkun paksuimpaan kohtaan jo heti paiston alkuvaiheessa tai noin puolivälissä. Kinkku on kypsää, kun mittari näyttää 75 astetta, mutta mehevämpää, kun annan paistoa 77-78 asteiseksi. Kinkku kypsyy vielä muutaman asteen, kun se on otettu pois uunista.

Anna jäähtyä hieman ja nosta sitten leikkuulaudalle tai puhtaalle uunipellille, jossa folio ja leivinpaperia (meillä alimmaisena vielä sanomalehti, ettei leikatessa ainakaan veitsi karahda peltiin). Anna jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä leivinpaperin, leivinliinan tai peitteen alla. Säilytä viileässä.

HUOM! Meillä ei koskaan ole kinkkua kuorrutettu, mutta sehän hoituu kätevästi, kun siitä vastapaistetusta kinkusta poistat nahan, sivelet pinnalle vaikka tuota meidän äidin joulusinappia ja päälle korppujauhoa. Paista kuumassa uunissa hetki, kunnes kuorrute saa väriä.



Lusikkaleivät


Äidin kanssa leivoimme nämä jouluisen kahvipöytämme perinteiset pikkuleivät yhdessä. Alunperin ohje on alakoulun keskiluokan opettajaltamme saatu ;)

Lusikkaleivät ovat aika helppotekoisia, kunhan tekee ne pyöreäpesäisellä lusikalla. Ja muistaa malttaa painaa taikinan tiiviisti lusikkaan. Täytteeksi mieleistä kiinteää hilloa. Meillä tällä kertaa tyrnihilloa. Myös lakka-, aprikoosi- ja vadelmahillo sopivat lusikkaleipien täytteksi. Lopuksi pikkuleivät pyöräytetään sokerissa.




200g voita
150g sokeria
2tl vaniljasokeria
1tl soodaa (tasamitta)
250g vehnäjauhoja

Sulata voi, mutta varo ruskistamasta sitä. Kaada jäähtynyt voisula kulhoon kuivien aineiden päälle ja sekoita hyvin.

Tee pikkuleivän aihio painelemalla taikina hyvin lusikan pesään. Paista 150 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana.

Jäähdytä pikkuleivät. Sipaise hilloa pikkuleivän tasaiselle puolelle ja paina toinen puolisko hillon päälle. Pyöräytä sokerissa. Säilytä kuivassa ja viileässä.

tiistai 21. joulukuuta 2010

Vinoneliöt



Meidän perinteisiin joulunajan kahvipöydän antimiin kuuluu takuuvarmasti vinoneliöt. Lisäksi pikkuleipävalikoimasta löytyy kaneliässiä, lusikkaleipiä sekä piparkakkuja. Tänä vuonna vinoneliöt ovat minun tekemiäni, ässät äidille oli leipaissut serkkuni vaimo. Lusikkaleivät lusikoimme äidin kanssa yhdessä ja piparkakut on tehty jossain ihan muualla.

Vinoneliöitä on melko helppo tehdä. Pitää muistaa vain jauhottaa kaulin joka vedolle, koska muuten taikina tarttuu kaulimeen ja taikinan pinnasta tulee epätasainen. Sitten vain 3-4cm leveää pahviliuskaa apuna käyttäen leikataan taikinalevystä taikinahyrrällä vinoja neliöitä. Äiti kertoi, että neliöpalat kannattaa sivellä kananmunalla ja ripotella sokeria ja mantelirouhetta päälle ennenkuin neliöt siirretään pellille.



200g voita
100g sokeria
1 kananmuna
325g vehnäjauhoja
¼tl leivinjauhetta
***
kananmunaa voiteluun
sokeria
mantelirouhetta

Vatkaa huoneenlämpöiseen voihin sokeri ja kananmuna. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa!

Jauhota leivinalusta ja nosta osa taikinasta alustalle. Muista jauhottaa kaulinta hyvin, ettei taikina tartu kaulimeen. Kun taikina noin 3mm, leikkaa taikinahyrrällä vinoja neliöitä pahviliuskaa apuna käyttäen.

Poista reunoilta sellaiset taikinapalat, joista ei ole tullut kokonaisia neliöitä. Sivele kananmunalla, ripottele päälle sokeria ja mantelirouhetta. Nosta vinoneliöpalat leivinpaperoidulle pellille lastalla (jauhota sitäkin tarvittaessa) ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 6-7 minuuttia.

maanantai 20. joulukuuta 2010

Tryffelit


Tänä jouluna halusin yllättää omatekoisilla nameilla. En ole kunnostautunut karamellien teossa aikuisiällä kuin kerran. Sen kerran olen kokeillut marmeladin tekoa ja onnistuihan ne ihan ok, mutta jotenkin ne sitten olivat liimautuneet lahjarasiassa toisiinsa niin, että taisi jäädä lahjansaajillakin syömättä. Lapsena tuli tehtyä tikkunekkuja sun muuta kyllä.

Nämä tryffelit onnistuivat tosi hyvin. Perinteisistä tryffelistä poiketen lusikoin suklaamassaa alumiinisiin karamellivuokiin ja "maustoin" ne mieleni mukaan.
Joulutryffelini 2010 maistuvat siis suussa sulavan suklaan lisäksi pistaasipähkinältä, karpalolta, turkinpippurilta, appelsiinilta ja piparkakulta.

Tryffelien perusohjeen nappasin HS:n Ruoka-sivulta. Annoksesta tulee noin 50 karamellivuokaa tryffeleitä.





250g suklaata (minulla oli ½ tummaa ja ½ maitosuklaata)
1dl kuohu- tai vispikermaa
25g voita
mausteeksi esimerkiksi:
- rouhittua pistaasipähkinää
- turkinpippurirouhetta
- kuivattuja karpaloita
- hillottua appelsiininkuorta
- murskattua piparkakkua


Kuumenna kerma ja sulata suklaa. Sekoita joukkoon voi.

Helin versiossa suklaamassaa valutetaan lusikan avustuksella karamellivuokiin ja maustetaan mieleisiksi. Sen jälkeen jääkaappiin jähmettymään.

Perinteiset tryffelit tehdään niin, että annat suklaamassan ensin jähmettyä jääkaapissa ja kuumaan veteen kastetulla lusikalla otat palleron, joka pyöritellään kaakaojauheessa.




sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Mehevät lanttukuutiot


Näin joulunaikaan ruokapöytä notkuu liitoksistaan. Jos lanttulaatikko kyllästyttää tai muuten vaan kaipaat lisäkkeisiin vaihtelua, niin kokeilepa näitä todella herkullisen meheviä lanttukuutioita.

Marraskuussa miehen äiti kutsui meidän porukalla syömään ja aterialla oli lisäkkeenä tällaisia herkullisia juureskuutioita. Onnistuisi muuten varmaan nauriistakin!

Näitähän söisi vaikka pääruoaksi :)




2 keskikokoista lanttua
50g voita
2-3rkl siirappia
ripaus suolaa ja valkopippuria

Kuori ja kuutioi lantut. Sulata voi ja kuullota lanttuja vartin verran.

Lisää siirappi ja anna hautua kannen alla noin 45 minuuttia. Ota kansi pois ja mausta. Anna paistua vielä miedolla lämmöllä hetki, kunnes neste on ihmeytynyt lanttuihin.

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Tyrnikeittoa kermalla


Kauniiksi lopuksi joulunaluslounaallamme nautimme pohjois-pohjalaisista tyrneistä valmistettua keittoa kermavaahdon kera.

Soppa on keittoa sakeampaa, joten tämä on keitto, koska näin halusinkin olevan. Herkullista!



1½dl tyrnejä
1½dl vettä
2dl sokeria
5dl vettä
1rkl perunajauhoja (kukkura)
tilkka vettä suurukseen

Keitä tyrnejä hetki vähässä vedessä ja painele marjoja samalla rikki. Paseeraa tyrnit siivilän läpi. Lisää sokeri ja vesi. Anna kiehahtaa. Saosta keitoksi perunajauhosuuruksella.

Jaa annosmaljoihin tai -kulhoihin. Ripottele päälle hieman sokeria ja anna jäähtyä. Siirrä kylmenemään jääkaappiin. Tarjoile esim. kermavaahdon tai riisipuuron kanssa.


Beef Wellington


oli meidän tämän vuotisen joulunaluslounaan pääruokana. Beef Wellington oli yksi monista vielä kokeilemattomista ruoista, mutta eipä ole enää. En tosin uskoisi tällä yrittämällä saavani kunniamainintaa Kauhukeittiössä, mutta siitä viis.

Veitset lähtevät ensi viikonloppuna joulun viettoon kotiseudulleni, joten parempia leikkuutuloksia odotellessa.

Siis tätä varmasti toistekin laitetaan eikä ollut sittenkään kovin työteliäs, vaikka useamman työvaiheen liharuoka onkin. Lopputulos oli palkitseva, suorastaan aivan mahtava liharuoka!

Lisäkkeeksi tein duchesse perunaa, kermaista viherpippurikastiketta sekä höyrytettyjä babyporkkanoita ja herneitä.

Beef Wellingtonin tein tänään Etiketti-lehden ohjetta mukaellen. Tästä annoksesta riittää neljälle.



noin 600g naudan filettä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 iso banaanisalottisipuli
3 isoa herkkusientä
½tl timjamia
ripaus suolaa
½dl valkoviiniä
2 voitaikinalevyä (Myllyn Paras)
paistamiseen: voita
voiteluun: kananmuna (jätin voitelun väliin)

Ota liha noin tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön.

Kuori ja hienonna sipuli sekä herkkusienet. Paista niitä timjamin kanssa voissa pannulla. Kaada mukaan valkoviini ja keitä sekoitellen, kunnes viini imeytyy seokseen. Mausta ripauksella suolaa. Siirrä sieni-sipuliseos astiaan jäähtymään. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Mausta liha suolalla ja pippurilla. Paista pintaan voissa kauttaaltaan kaunis väri. Yhdistä taikinalevyt ja kauli ohuemmaksi. Lusikoi sieniseos keskelle levyä. Nosta päälle file. Kääri taikina mahdollisimman tiukasti fileen ympärille. Jätä sauma fileen alle. Nosta file leivinpaperilla päällystetylle pellille tai paistoastiaan. (Voitele kevyesti kananmunalla.)


Työnnä lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista uunin keskitasolla, kunnes mittari osoittaa 59 astetta, jolloin liha on medium. Jos haluat kypsempää lihaa, jatka paistamista, kunnes mittari osoittaa 64 astessa.

Anna fileen vetäytyä noin 10 minuuttia foliolla peitettynä. Leikkaa paksuhkoiksi paloiksi.

Kermaiseen viherpippurikastikkeen tein keittämällä kasaan lihanpaistolientä, punaviiniä, soijakastiketta, kermaa ja viherpippureita. Maun pyöristin sokeripalalla.

Duchesse


Tarjosin joulunaluslounaalla pääruoaksi Beef Wellingtonia, jonka lisäkkeeksi valmistin herttuattaren perunaa eli pursotettua pottumuusia, jota on paistettu hetki uunissa.

Potuksi valikoitui Rosamunda, jota sattui jääkaapissa olemaan. Niistä tulee aivan mahdottoman hyvä muusi. Ohjeita duchesse-perunoiden tekemiseen löytyy netistä. Alunperin meinasin laittaa vain voita ja kananmunan keltuaisia kera valkopippurin ja suolan, mutta pottuvoi joutui odottamaan hetken, joten taivui lisäämään vielä lorauksen kermaa sekaan. No, ei ainakaan pahentanut lopputulosta :)


400g Rosamundaa kuorittuna ja suolavedessä keitettynä
25g voita
2 kananmunan keltuaista
suolaa ja valkopippuria
(loraus kermaa)

Muussaa perunat ja sekoita sekaan voi hyvin. Lisää kananmunan keltuaiset myös hyvin sekoittaen. Mausta. Jos perunamuusi on kovaa, lisää loraus kermaa. Laita pursotinpussiin ja pursota pieniä tai vähän isompia kekoja leivinpaperoidulle pellille.

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla, kunnes duchesse on saanut kauniisti väriä pintaan. Tarjoa heti.

Joululta maistuva nauriskeitto


eli Nauriskeittoa ja murskattua piparkakkua, kuten alkuperäinen Hesarista napattu resepti kuuluu :)

Tällä kertaa pitäydyin reseptissä, vaikka kyllä voin suuri määrä aluksi ihmetytti ja mietitytti, että noinkohan ei maistu vaan voilta koko keitto. Epäilys osoittautui turhaksi, sillä lopputulos oli samettisen kuohkea ja herkullinen. Murskattu piparkakku ihan kuin pisteenä i:n päällä!

Tein kuin teinkin yhden poikkeuksen keittoa valmistaessa. En kaivanut tehosekoitinta kaapista, vaan soseutin keiton sauvasekoittimella tasaiseksi.

Aivan muun huomion tein tämänpäiväisen aterian tarjoilussa. Kuten tämän keiton, että pääruokana tarjotun Beef Wellingtonin tarjoilua varten käytin lautaset uunissa hetken aikaa, että ne olivat vielä lämpimät ruokia tarjottaessa. Samoin ruoka :) Voinpa tehdä näin joku toinenkin kerta.





400 g nauriita (noin 2 kpl)
1 peruna
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
100 g voita
1 dl valkoviiniä
noin 3 dl vettä
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
suolaa, valkopippuria
piparkakkua

Kuori nauriit ja peruna, leikkaa isoiksi paloiksi.

Laita kattilaan voi, oliiviöljy ja hunaja. Lisää nauris- ja perunalohkot ja paista, kunnes juurekset saavat hieman väriä.

Hienonna sipulit ja lisää kattilaan. Anna sipuleiden kuullottua.

Lisää valkoviini ja vesi. Anna hautua kypsäksi, lisää vettä tarvittaessa.

Lisää kerma ja maito ja soseuta tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella) sileäksi.

Kaada takaisin kattilaan ja mausta. Murskaa keiton päälle tarjottaessa piparkakkua.

The Joulukakku 2010 - Petteri ja Tonttu Tomera


Ystäväni toivoi joulunalustarjoiluun jouluista kakkua. Kakusta tuli maultaan samankaltainen kuin viime vuonna siskolleni tekemä joulukakku oli.

Kakku tehtiin 12 hengelle. Perussokerikakkupohjaan tuli piparkakkumaustetta ja väliin puolukkainen täyte. Kakun koristeeksi kuva, jonka kokosin värityskuvista ja väritin kristallitomuväreillä.


piparinmakuinen sokerikakkupohja:

5 kananmunaa
2dl sokeria
1tl piparkakkumaustetta
2dl vehnäjauhoja
½dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahtoon vatkaamisen aikana. Sekoita joukkoon piparkakkumauste. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe ja sekoita hyvin. Kaada taikina laktoosittomalla Oivariini Juoksevalla voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 26cm). Paista uunin alatasolla 175 asteessa 35 minuuttia.


täyte:

1prk (á 2½dl) laktoositonta vispikermaa
1prk (250g) laktoositonta rahkaa
1rs (200g) laktoositonta tuorejuustoa
1½dl tomusokeria
2tl vaniljauutetta
2 liivatelehteä
1-1½dl kokonaisia puolukoita


***
3dl puolukkasurvosta

Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen maitorahka, tuorejuusto, sokeri ja vaniljauute (tai vaniljasokeri). Kuumenna pari ruokalusikallista puolukkamehua ja sulata siihen kylmässä vedessä ensin pehmitetyt ja sen jälkeen valutetut liivatelehdet. Sekoita lopuksi varovasti puolukat täytteeseen.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä puolet puolukkasurvoksesta (mielellään sokeroitua, ellet tykkää tosi happamasta mausta kakussa..) kakkupohjalle. Sitten puolet hyytelötäytteestä. Toista edellinen toimenpide ja nosta päällimmäiseksi kolmas pohjapala.

Kaikkein näppärimmin kakun täyttäminen ja hyydytys onnistuu samassa irtopohjavuoassa, jossa paistoit kakun. Reunat kannattaa suojata joko reunakalvolla tai leivinpaperipaloilla.

Anna hyytyä seuraavaan päivään.



päällys:

kakkukuva
lumihiutale-koristeita marsipaanista
lumihiutale-sokerikoristeita
2prk (á 2½dl) laktoositonta vispikermaa
1dl tomusokeria

Vatkaa kermavaahto riittävän kovaksi, että pursottaminen onnistuu. Levitä kakkukuvan alle hieman kermavaahtoa tai vaikka notkistettua tuorejuustoa. Pursota reunat mieleiselläsi tavalla. Itse käytin pursottamisessa lehti- ja tähtityllaa.

Oi kuusipuu, Petteri ja Tonttu Tomera


Joulunaluskakkuun toivottiin kuvaa, jossa olisi poro tai tonttu. Tein molemmat kuvasta kurkistelemaan :) Lisäksi kakkuun koristeeksi muutama lumihiutale!


perjantai 10. joulukuuta 2010

Tomaattinen jauheliha-leipäpiirakka


Kuulostaako kummalta? Päätin mielenkiinnosta kokeilla piirakkapohjaksi paahtoleipää, kun sitä nyt sattui tuolla jääkaapissa syömättömänä pyörimään. Jauhelihaakin oli isosta pakkauksesta jäänyt ja kaikkia muitakin aineita. Oisko tämä nyt sellainen mitä-kaapista-löytyy-piirakka? Hyvinkin :)



8 palaa TaikaRuis-paahtoleipää
300g naudan paistijauhelihaa
1 pieni tai ½ iso punasipuli
2rkl aurinkokuivattu tomaatti-tahnaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
2dl ruokakermaa tai creme fraichea
2 kananmunaa
½ ruukkua rucolaa
n. 10 kirsikkatomaattia
1pkt (150g) mozzarellaa

Asettele paahtoleivät piirakkavuokaan niin, että piirakkaan tulee hieman reunaakin. Paahtoleipiä ei tule asettaa päällekkäin, vain sen verran, että peittävät vuoan pohjan. Väliin jäävät pienet kolot eivät haittaa.

Paahda jauhelihaa pannulla ja lisää silputtu sipuli. Kuullota kypsäksi ja lisää mausteet. Nosta pannu pois lämmöltä ja lisää jääkaappikylmä kerma sekä kananmunat hyvin sekoittaen.

Kaada jauhelihatäyte pohjalle. Ripota päälle silputtu rucola, halutessasi vielä hieman mustapippuria myllystä sekä viipaloitu mozzarella.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 30 minuuttia.

Karpalo-vuokaleipä


Joulu tulla jollottaa ja ruokalahjat suunnitelmissa. Tämän leivän ohje on ollut tehtävälistalla jo pidempään. Alkuperäinen ohje on Maku 1/2008-lehdestä, jossa karpaloiden tilalla on aprikoosia.

Ohjeen mukaan taikinasta tulee yksi leipä, mutta olin mieltänyt taikinan sen verran suureksi, että tein kaksi leipää. Joku päähän pinttymä tämäkin. Kovin korkeita ei siis jaetusta taikinasta tullut ja ensi kerralla laitan osan vehnäjauhoa (epäilen, että niin oli lehden ohjeen leivässäkin kuvan perusteella...), mutta hyvää leivästä tuli joka tapauksessa. Vaikkakin kuvassa lievästi sanottuna aneemisen väristä..

Sopii tuoreeltaan aamiaispöytään tai brunssille voin kera tarjottuna. Ja tietenkin mieleisesi herkullisen juuston!




35g hiivaa
3½dl vettä
½rkl suolaa
1tl sokeria
8dl hiivaleipäjauhoja
2rkl rypsiöljyä
150g kuivattuja karpaloita
1½dl pekaanipähkinöitä
¾dl unikonsiemeniä
1rkl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen taikinaan. Alusta käsin kimmoisaksi taikinaksi ja lisää lopuksi öljy.

Kohota taikinaa leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 30–40 minuuttia.

Leikkaa karpalot ja pähkinät pieniksi paloiksi. Vaivaa kohonneeseen hiivataikinaan aprikoosit, pähkinät ja unikonsiemenet.

Voitele leipävuoka öljyllä ja siirrä taikina vuokaan. Kohota leipää 20 minuuttia. Koristele leipä halutessasi ennen paistoa kokonaisilla pekaanipähkinöillä.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta.

torstai 9. joulukuuta 2010

Vuohenjuustoinen broileri-juuresvuoka


En enää muista, mistä tämän ruoan idea tuli mieleeni. Ehkä olen yhdistellyt mielessäni eri aineksia ja niistä sitten syntyi tämä laatikkoruoka. Eikähän tässä nyt mitään pyörää olla oltu keksimässä, varmaan joku muu on tällaista tehnyt. Meillä kuitenkin syötiin ensimmäistä kertaa currylla ja rakuunalla sekä vuohenjuustolla maustettua broileri-juuresvuokaa.

Ruoka on helppo, muttei kovin nopea valmistaa, sillä vaatii pitkän haudutuksen sulaakseen suussa :) Odotus kuitenkin palkitaan, oikein onnistunut kokonaisuus, joten kannattaa kokeilla.



1pkt (300g) broilerin maustamattomia filesuikaleita
2tl öljyä
1tl currya
1tl rakuunaa
mustapippuria myllystä
1pss (500g) peruna-sipulisekoitusta
suolaa
1pkt (180g) vuohenjuustoa
1pss (250g) kasvissuikaletta
2prk (á 2½dl) Flora Kuohua

Paista broilerin filesuikaleet pannulla öljyssä kypsiksi ja mausta. Levitä peruna-sipulisekoitus uunivuoan pohjalle. Mausta hieman suolalla.

Laita peruna-sipulisekoituksen päälle paistetut filesuikaleet, vuohenjuusto (homekuori poistettu) nokareina sekä päällimmäiseksi kasvissuikaleet. Ripottele päälle vielä hiven suolaa.

Kaada vuokaan kerma ja paista uunin alatasolla 225 asteessa tunti. Painele hieman paistosta ja laske lämpötila 200 asteeseen. Anna paistua vielä vajaa puoli tuntia.

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Vaippakakku (6)


Meidän Tatjana jäi eilen vauvalomalle ja me työkaverit muistimme tulevan pienokaisen syntymää tekemälläni vaippakakulla. Vaippojen lisäksi kakunkoristeena erilaisia vauvatarvikkeita. Nyt vain jäämme odottamaan iloisia uutisia :)

Lapsen sukupuoli on tiedossa, mutta kakku olisi voinut olla muunkin värinen. Tällä kertaa kuitenkin sininen.


Pampers- ja Libero vastasyntyneen vaippoja
Mam Brush&Bite-purulelu
Mam Anti-Colic tuttipullo
Mam Classic tuttipakkaus
Mam Baby's Fork&Spoon
Tigex-kynsisakset
Nüby kampa&harja
Ainu Ensipupu-helistin

maanantai 6. joulukuuta 2010

Mustaviinimarjapannacotta


Itsenäisyyspäivä kääntyi jo iltaan, kun pääsimme jälkiruokaan saakka. Syötiin siis pitkän kaavan mukaan, mikä meillä nyt tarkoitti, että ruokalajien välissä oli monta tuntia. Siinä ajassa ehtii vaikka mitä, esim. nukkua, katsoa linnan juhlia.

Halusin kokeilla, pystynkö piilottamaan pannacottaan marjoja niin, ettei jälkiruokailija tiedä niistä mitään, ennenkuin lohkaisee lusikallisen tai kaksi. Pystyin! Pakastemarjat varmaan jäivät lämpimän kerman ansiosta nalkkiin kupin pohjalle, yhtä marjaa lukuunottamatta. Se nousi itsepintaisesti kerman pintaan, josta noukin ruupun pois.


2dl kermaa
2rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 liivatelehti
2rkl mustaviinimarjoja

Laita liivatelehti kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna kerma ja sokeri. Liota valutettu liivate kuumaan kermaan.

Nosta mustaviinimarjoja tarjoilukupin pohjalle. Kaada varovasti kermaliemi päälle ja laita jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Halutessasi voit vielä lisätä valmiin pannacottan pinnalle viinimarjahilloa.

Nopeat blinit ja höppeet


Ohjeen löysin Etiketti-lehdestä ja ajattelin, että kokeillaan, kuinka nopeita ovatkaan :) Ehkä ne häviää parempiin suihin salamannopeasti, kun taikina ainakin perinteistä blinitaikinaa on nopeampi valmistaa.

Ideana on, että taikina laitetaan kuumaan veteen turpoamaan ennen loppuvalmistelua ja paistoa. Ajattelin, että pidän kuuman vesihauteen avulla blinitaikinan lämpimänä, mutta se perhana alkoi kypsyä siinä... No, loppu turvotus sitten vaan ihan kannen alla. Vesihauteessa on toinenkin virka vielä, sillä lehdessä annettiin hyvä vinkki, miten pitää blinit lämpiminä. Kun lautasta pitää kuuman vesihauteen päällä, niin ei blinitkään pääse jäätymään. Tai no, ainakaan kovin jäähtymään.

Sain tässä kerrattain siskolta tarpeettomana valurautalättypannun, jolla saa sydämenmuotoisia lättyjä. Nyt tuli tarpeeseen, kun en kovin isoja blinejä halunnut. Niitä varten otan sitten blinipannuni käyttöön. Sen olen hankkinut joskus...vuosia sitten :) Ai niin, ohjeen taikinasta piti tulla noin 20 kappaletta blinejä ja siitä tuli justiinsa 20 lättypannubliniä.




1½dl maitoa
5g hiivaa
½tl suolaa
1tl sokeria
1dl kermaviiliä (laitoin creme fraichea)
1dl tattarijauhoja
½dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
1 valkuainen

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, huoneenlämpöinen kermaviiki sekä tattari- ja vehnäjauhot tasaiseksi taikinaksi.

Nosta kulho kuumaa vettä sisältävään astiaan noin tunniksi. (Kuumasta vesihöyrystä piti ottaa noin vartin jälkeen pois, koska alkoi kypsyä itsekseen. Annoin siis olla kannella peitettynä kolme varttia)

Kun taikina on kohonnut, lisää keltuainen. Sekoita tasaiseksi.

Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää se varovasti sekoittaen taikinaan juuri ennen paistamista. Paista blinit rasvassa blini- tai ohukaispannussa molemmin puolin kullanruskeiksi. Säädä liesi keskitasolle, ettei blinit pala.

VINKKI! Blinit pysyvät lämpiminä, kun ne asettaa kuumuutta kestävälle lautaselle ja panee lautasen hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle.


Tarjosin blinit valmiiden savukalasalaatin (kuvassa alaoikealla), metsäsienisalaatin (kuvassa alavasemmalla) sekä itsetehtyjen chili-katkaraputahnan (hienonnettua katkarapua ja chili-tuorejuustoa) (kuvassa ylävasemmalla) ja kylmäsavuporotahnan (kylmäsavuporoa, punasipulia, creme fraichea, mustapippuria ja suolaa) (kuvassa yläoikealla) kanssa.


Valkosipulinen sosekeitto uunijuureksista


Itsenäisyyspäivän ruokatarjoilut alkoivat tässä huushollissa sunnuntaisella aamiaisella. Sitä ennen yritettiin tosissaan mennä uimaan, mutta yritys hyvä kymmenen, hyvin suurella todennäköisyydellä oltaisiin jääty mahasta kiinni, siis ainakin auton mahasta. No, kolasin vastineeksi vähän pihaa, oman autopaikan kohdalta.

Aamiaisen päälle juotiin vielä
kääretorttukahvit. Jo tukevasti iltapäivän puolella pääsimme itse asiaan ja aloitimme alkuruoalla eli uunijuureksista valmistamallani sosekeitolla. Juurekset voi siis aivan hyvin kuoria ja pilkkoa itsekin, mutta käytin tässä hyväksihavaittua puolivalmistetta. Lisäksi kourallinen valkosipulia uuniin muhimaan ja silleen. Viimeistely lorauksella kermaa ja koskenlaskijaa. Nyt jääkaapissa oli kylmäsavuporo-koskenlaskijaa, mutta käytä voimakasta, niin keitto on kasvissyöjälle mieleen. Lisäksi paahdoin TaikaRuis-paahtoleipää krutongeiksi keiton päälle.



500-600g mieleisiäsi juureksia (1pss (600g)
Rainbow uunijuureksia)
5-10 valkosipulinkynttä
1rkl hunajaa
ripaus gourmetsuolaa
mustapippuria myllystä
½dl kanalientä
1dl kermaa
125g koskenlaskija-juustoa

Laita uunijuurekset vuokaan. Jos haluat kuoria ja kuutioida itse, niin lisää kuorimiisi ja kuutioimiisi juureksiin hieman öljyä sekä 1tl kuivattua timjamia. Pakastejuureksiin ei tarvitse, koska niissä on jo molempia. Mausta puolitetuilla valkosipulinkynsillä, hunajalla, ripauksella suolaa ja mustapippuria. Paahda uunin keskitasolla 225 asteessa noin 45 minuuttia.

Kiehauta kanaliemi ja lisää uunissa paahdetut juurekset liemeen. Soseuta ja lisää kerma. Sulata juusto joukkoon. Tarkista maku.

Tarjoa lisäksi ruiskrutonkeja tai vaikka paahdettuja kurpitsansiemeniä.

Karpalokääretorttu


Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!

Tänä itsenäisyyspäivänä tarjoan kahvin kera karpaloista kääretorttua. En ole elämäni aikana tehnyt kovin montaa kääretorttua, mutta eilen yllätin itseni ja tein kakun sijaan kääretortun.

Karpalo, tuo soidemme superfood pääsi siis sulostuttamaan kansallispäivämme kahvitarjoilua. Hillo oli kotimaista, mutta täytteeseen käyttämäni kuivatut karpalot tuskin ovat kotimaisia, jo kokonsa perusteella.

Harmillista, että käyttämästäni hillosta tulee näin juhlapäivänä moitteen sananen. Laitoin nimittäin väliin Meritalon karpalohilloa, joka oli niin aitoa, että oli jopa jokin oksanpala hillossa mukana! No, poistin sen täytteestä, ettei kahvittelijalle tule ikävämpää yllätystä puunpala hampaissaan, mutta olettaisi arvokkaammasta marjasta tehdyn hillonkin olevan laadukasta.

Kääretortun maut tasaantuivat yön yli levättyään ja kääretorttupala maistui oikein herkulliselta tuoreen kahvin kera.




kääretorttupohja:

4 kananmunaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
¾dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

täyte:

n. 1dl karpalohilloa
1dl kuivattuja karpaloita
1prk mascarpone-tuorejuustoa
2dl vispikermaa
½dl tomusokeria
1tl vaniljauutetta tai -sokeria

Valmista kääretorttupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Levitä reunalliselle pellille leivinpaperin päälle tasaisesti. Paista 225 asteessa noin 5-6 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle.

Kun kääretorttupohja jäähtyy, sekoita kerma mascarpone-juuston sekaan ja mausta. Levitä hilloa kääretorttupohjalle tasaisesti, samoin juustotäyte.

Kääri torttu rullalle ja anna vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Lohi-pekonikääryleet ja tomaattirisotto


Ystäväni kertoi taannoin, että heillä mies teki herkullisia lohi-pekonikääryleitä. Niitä kannattaisi kokeilla, hän sanoi. Vesi herahti samassa suuhun ja tietenkin tuota herkullista ja tosi helppoa reseptiä piti kokeiltavan. Sopivasti näin pitkän itsenäisyyspäiväviikonlopun sunnutailounaaksi sopikin nuo kääryleet ja mainiosti aurinkokuivatuilla tomaateilla höystetyn risoton sekä pinjasiementen kanssa.

Ostin tarjouksesta puolikkaan lohen fileen, josta leikkasin ohuehkoja leveitä siivuja. Liki puolentoista kilon puolikkaasta riittää seuraavaankin lohikattaukseen, kun poistin nahkan ja laitoin nätit palat pakkaseen. Lopusta tein vielä äidin ohjeella lohisäilykettä. Tuolla se itsekseen keittiössä porisee.. Ohjetta myöhemmin tulee kyllä.

Takaisin kääryleisiin. Filesiivulle sipaistaan hieman tuorejuustoa ja sitten rullataan. Kääryle kiedotaan vielä pekoniin ja sitten pannulla kauttaaltaan kauniin rapsakan ruskeaksi. Aivan nappiin osui kypsyyskin, kun hieman jäi "roseeksi" sisältä!

Ja maistuu muuten hieman jäähtyneenäkin, joten sopisi buffetiin tai tapaksina, esim. viipaloituina suupaloiksi!



2 leveää lohisiivua/ruokailija
1tl tuorejuustoa (minulla vuohenjuustotuorejuustoa+hieman ruohosipulia)/lohisiivu
rouhaisu mustapippuria
1 pekoniviipale/lohisiivu

Levitä lohisiivut leikkuulaudalle. Voitele tuorejuustolla (ja ripota päälle hieman ruohosipulia tai yrttiä makusi mukaan). Kääri rullalle ja kiedo kunhin kääryleet ympärille pekonisiivu.

Kuumenna pannu ja aseta lohikääryleet pekonin sauma ensin pannua vasten. Paista kääryleen koosta riippuen minuutista kahteen per kylki.

Tässä vielä muutama vaihekuva:


Tarjoa vaikka tomaattisen risoton kanssa, joka valmistetaan seuraavasti:

2rkl voita
1 keltasipuli silputtuna
ripaus suolaa
2dl arborio-riisiä
6dl kanalientä
ripaus valkopippuria
2dl esim. manchengo-juustoa raastettuna
5 aurinkokuivattua tomaattia kuutioituna
2-3rkl silputtua rucolaa

Sulata voi ja kuullota silputtu sipuli. Lisää heti paiston alkuvaiheessa ripaus suolaa, ettei sipuli ruskistu. Sekoita joukkoon riisi ja kuullota hetki. Lisää kanalientä ja sekoittele, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä ja sekoita jälleen, niin kauan, kunnes kaikki neste on käytetty ja risotto on vielä hieman vellimäistä. Mausta valkopippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste ja tomaattikuutiot. Juuri ennen tarjoilua lisää silputtu rucola.

Kahdenlaiset tonnikala-katkarapuleivät


Joskus elokuussa tein yhdenlaisia tonnikala-katkarapuleipiä ja nyt toisenlaisia. Molemmat lauantai-illan palaksi. Kummallakin kerralla leivät valmistettiin tosin hieman eri tavalla. Mutta maku oli hyvä, molemmilla kerroilla.

Leipänä molemmissa täysjyväpaahtoleipää. Ensimmäisiin leipii tuli myös kananmunaa, toisiin kastikepohja. Lisäksi ihan purkkitonnikalaa ja pakastekatkarapuja. Ja juustoa.


6 täysjyväpaahtoleipää

Juu, kyseessä ei ole laskuvirhe, oheinen täyte on tarkoitettu kuudelle leivälle!

1prk tonnikalaa vedessä
1dl pakastekatkarapuja
2 kananmunaa
2tl tomaattipyrettä
½ punasipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
1 leivänkokoinen siivu juustoa/leipä

Sekoita täyteainekset keskenään hyvin sekaisin ja levitä paahtoleiville. Laita päälle juustosiivut.


1pss Blå Bandin kalakastikejauhetta
2½dl kevytmaitoa
2tl voita
1prk tonnikalaa vedessä
1dl pakastekatkarapuja
pala purjoa viipaleina
mustapippuria myllystä
2dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

Tee kastike pakkauksen ohjeet mukaan. Lisää tonnikala, katkaravut sekä viipaloitu purjo. Mausta mustapippurilla. Jaa täyte paahtoleiville ja ripottele päälle juustoraastetta.

Teetpä leivät kummalla tavalla tahansa, paista ne uunin keskitasolla 225 asteessa 15 minuuttia.

lauantai 4. joulukuuta 2010

Disneyn Prinsessat-kakku


Synttärijuhliin toivottiin kermakakkua, jossa olisi kakkukuvana Disneyn Prinsessat, muuten kakku sai olla ihan peruskakku. Lopputuloksesta tuli tosi prinsessamainen pursotuksineen ja kimalteineen. Toivottavasti synttärisankaritar tykkäsi.



Kuvaksi valikoitui Prinsessat juhla-asuissaan. Ensimmäistä kertaa käytin tällaista printtikuvaa. Kesällähän tilasin vanhempieni hääkakkuun kakkukuvan, mutta siinä materiaali oli erilaista. Kuva ei kupruillut, saati halkeillut päältä niinkuin tämä minusta ainakin aluksi ikävästi teki. Ei sitä kauempaa huomannut, mutta tämä tekijä on aika kriittinen. Jospa olisi juhliin mennessä tasoittui kuitenkin :)



vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa (vähälaktoosinen)
tomusokeria
vaniljauutetta
vadelmahilloa
banaania
sitruunamehua
kakkukuva
punaista elintarvikeväriä
sokerimassakukkasia ja pari lehteä
vaaleanpunaisia helmiäissokerikuulia
kimallekoristelugeeliä
kimallejauhetta