lauantai 25. joulukuuta 2010

Hedelmä-maustekakku


Äidin toivomuksesta tämänvuotinen joulukakkumme on hedelmäinen maustekakku. Ja isän toivomus oli punaiset kirsikat :) Kakku valmistui joulupäivän kahville.

Reseptin äitimme oli löytänyt Me-lehdestä 12/2010.




Kakkupohja:

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kutakin rouhittuna: kardemummaa, kanelia, anista
1 prk (200 g) kermaviiliä

Pinnalle:

3 dl vettä
1 dl sokeria
2 kanelitankoa
200 g kuivattuja, pehmeitä luumuja
200 g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
5–8 cl konjakkia

Tarjoiluun:
2 dl vispikermaa
200 g smetanaa
tai
1 l vaniljajäätelöä

Valmistusohje

Voitele ja korppujauhota tasapohjainen vuoka ø 23–25 cm (minulla 24cm). Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja siirappi kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe sekä mausteet ja sekoita seos rasva-munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 40 minuuttia.

Kumoa vähän jäähtynyt kakku tarjoiluvadille, jäähdytä, peitä kelmulla ja anna maustua seuraavaan päivään.

Mittaa vesi, sokeri ja kanelitangot kattilaan. Keitä kunnes liemestä on puolet jäljellä. Lisää hedelmät ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä, mausta hedelmät konjakilla, peitä kannella ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kaada hedelmät liemineen pari tuntia ennen tarjoilua kakun päälle, anna maustua huoneenlämmössä. Nauti kerma-smetanavaahdon tai jäätelön ja hyvän kahvin kera.

Vinkki! Korvaa konjakki sitruunasta puristetulla mehulla.

2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Olipa maukasta kakkua ja tosi täyttävää!

Heli kirjoitti...

Mukavasti erilainen joulukakku. Tosiaan täyttävää, huh huh :)