maanantai 6. joulukuuta 2010

Valkosipulinen sosekeitto uunijuureksista


Itsenäisyyspäivän ruokatarjoilut alkoivat tässä huushollissa sunnuntaisella aamiaisella. Sitä ennen yritettiin tosissaan mennä uimaan, mutta yritys hyvä kymmenen, hyvin suurella todennäköisyydellä oltaisiin jääty mahasta kiinni, siis ainakin auton mahasta. No, kolasin vastineeksi vähän pihaa, oman autopaikan kohdalta.

Aamiaisen päälle juotiin vielä
kääretorttukahvit. Jo tukevasti iltapäivän puolella pääsimme itse asiaan ja aloitimme alkuruoalla eli uunijuureksista valmistamallani sosekeitolla. Juurekset voi siis aivan hyvin kuoria ja pilkkoa itsekin, mutta käytin tässä hyväksihavaittua puolivalmistetta. Lisäksi kourallinen valkosipulia uuniin muhimaan ja silleen. Viimeistely lorauksella kermaa ja koskenlaskijaa. Nyt jääkaapissa oli kylmäsavuporo-koskenlaskijaa, mutta käytä voimakasta, niin keitto on kasvissyöjälle mieleen. Lisäksi paahdoin TaikaRuis-paahtoleipää krutongeiksi keiton päälle.



500-600g mieleisiäsi juureksia (1pss (600g)
Rainbow uunijuureksia)
5-10 valkosipulinkynttä
1rkl hunajaa
ripaus gourmetsuolaa
mustapippuria myllystä
½dl kanalientä
1dl kermaa
125g koskenlaskija-juustoa

Laita uunijuurekset vuokaan. Jos haluat kuoria ja kuutioida itse, niin lisää kuorimiisi ja kuutioimiisi juureksiin hieman öljyä sekä 1tl kuivattua timjamia. Pakastejuureksiin ei tarvitse, koska niissä on jo molempia. Mausta puolitetuilla valkosipulinkynsillä, hunajalla, ripauksella suolaa ja mustapippuria. Paahda uunin keskitasolla 225 asteessa noin 45 minuuttia.

Kiehauta kanaliemi ja lisää uunissa paahdetut juurekset liemeen. Soseuta ja lisää kerma. Sulata juusto joukkoon. Tarkista maku.

Tarjoa lisäksi ruiskrutonkeja tai vaikka paahdettuja kurpitsansiemeniä.

6 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Ihan pakko kertoa luki-häiriöstäni, joka poksahti esiin ohjeessasi: ihmettelin pitkän tovin, mitä kummaa ovat lisättävät "kuorimiisi" ja "kuutioimiisi"... Moisista miiseistä en ollut kuullut koskaan! Arvaa, olenko rätkättänyt itselleni?? Keiton on pakko olla hyvää, pitää kokeilla näitä miisejä :D)))

Heli kirjoitti...

No, se lienee semmosta Helin kieltä, etkö ole kuullut? Muutin vähän lauserakennetta lisähämmennystä välttääkseni ;) Kohta tulisi miisit Suomen kielen sanakirjaan...

Aili Inkeli kirjoitti...

Voi Heli! Sehän oli loistavaa ja harvinaista suomen kielen oikeaa ja rikasta käyttöä! Harmi, että teit muutoksen. Minä aina niin nautin, kun joku käyttää äidinkielen upeuksia omassa tekstissään. Minähän se lukihäirikkö olen! Yritän olla kommentoimatta muuta kuin räsähtejä, ettei tule väärinymmärryksiä täältä päin.

Heli kirjoitti...

Hihii, mitäs nyt sanot? ;)

Miäs kirjoitti...

Tosi hyvää keittoa! Nam nam!

Heli kirjoitti...

Niin olikin :)