lauantai 10. maaliskuuta 2012

Skarppaajan pizza (gluteeniton)

Päätin kokeilla pizzapohjan tekemistä ilman jauhoa. Idean sain perunakääretortusta, joka on myös jauhoton suolainen pikkuruoka tai leivonnainen, miten vain haluaa.

Ollaan miehen kanssa yritetty vähentää hiilihydraattia ruokavaliossamme ja se on tuottanut monen kilon painonpudotuksen verran tulosta. Koska emme karppaa, vaan ruokavalioon sisältyy tietoisesti myös hiilihydraattia sisältävää evästä, puhun mieluummin skarppaamisesta. Arkipäivänä syömme aamupuuron ja muutoin ruisleipää. Satunnaisia vieraita varten teen leivonnaisia ja tarjottavia ihan kuten ennenkin ja kylävierailuilla syödään, mitä tarjotaan.

Skarpattua ruokaa olen tietoisesti valmistanut jo pidempään. Nyt on jääneet pois vaaleat leivät sun muut päivittäisestä ruokavaliosta ja tunnen itse oloni paremmaksi ja virkeämmäksi. Miehellä on samanlaiset tuntemukset, haastetta hänelle asettaa välillä lounastarjoilu. Muutaman kerran ei ole ollut saatavilla perunan tai riisin sijaan muuta lämmintä lisuketta ja kerran oli annoksesta jätetty pyynnöstä peruna pois, mutta enempää parsakaalta ei sen sijaan oltu lisätty?!

Sitten pizzanteosta sananen. Juureksia käsin hienoksi raastamalla tuntui kalorit karisevan. Tuli melkein hiki. Lopputulos oli maittava eikä juureksista tehtyä pohjaa erota makunsa puolesta. Pohjasta potkaisee sopivasti valkopippuri. Luulen, ettei tätä pizzaa ei kuitenkaan voi syödä käsin. En tosin kokeillut :) Kylmänäkin tosi hyvää!

Päätin osallistua pizzalla Valion Suomen paras kotikokki-kisaan.


juurespohja:
600g juureksia kuorittuna (1 juuriselleri, 1 bataatti, 2 naurista)
2 kananmunaa
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
öljyä leivinpaperin voiteluun
täyte:
1rs (750g) naudan paistijauhelihaa
2 isoa sipulia
5 pientä valkosipulinkynttä
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
1 lihaliemikuutio
½dl kuivattuja kantarelleja (n. 50g tuoreita sieniä)
1-2 tomaattia
mustapippuria myllystä
(suolaa)
päälle:
pizzamaustetta
1pss (200g) emmental-juustoraastetta
Kuori juurekset ennen punnitusta. Sen jälkeen raasta hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteen sekaan kananmunat sekä mausteet. Levitä raastemassa öljytylle leivinpaperille. Paista pohjaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia.
Paahda jauhelihaa pannulla ja lisää joukkoon sipulit, suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit, lihaliemikuutio, sienimurska tai pilkotut tuoreet sienet, kuutioitu tomaatti. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.
Levitä jauhelihapaistos pohjan päälle. Ripottele päälle pizzamaustetta ja juustoraaste. Paista 225 asteessa 15 minuuttia.


4 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Jopas oot kehittänyt oikean huippupitsan! Taitaa raastamisen takia jäädä itseltäni tekemättä, mutta vinkkaan ohjeen yhdelle ystävälleni (myös skarppaaja), jolla on enempi papua hauiksessa.
Voisin kuvitella, että palsternakka passais kans pohjaan. Jostain syystä vierastan bataatin makeutta... Kuinka hirveän hienoksi teit raasteen? Onko karkein terä liian iso?

Heli kirjoitti...

Eikö olekin loistoidea? :) Hyvä mina, taputan itseäni olalle ;)

Hauis kasvaa raastaessa Aili Inkeli, joten raastiin kätöseen vaan! Sopii varmaan palsternakkakin. Bataatti ei tee pohjasta makeaa, maut meni tosi hyvin yksiin. Pikkuterällä raastoin, mutta kun alkoi hyydyttämään raastoin osan isommalla terälläkin. Suurimman osan kuitenkin pikkuterällä :)

Miäs kirjoitti...

Olipa herkkupitsaa! Minä kun luulin, että pitsaa pitää alkaa välttää.

Heli kirjoitti...

Ei mistään tarvitse kieltäytyä :)