maanantai 12. maaliskuuta 2012

Suklaakuppikakut (gluteeniton, jauhoton, sokeriton)

Olkoot nämä sitten kuppikakkuja, vaikka en niin osaa erottaa kuppikakkuja muffinsseista. Onko se ero kohotusaineessa? Vai olisiko niin, ettei kuppikakuissa käytetä rasvaa? No, näissä kuitenkin on voita ja silti ne minusta on kuppikakkuja.

Tein kokeeksi kakkuset ilman jauhoja. Otin ohjeen karppaus.info:n suklaa-appelsiinikakusta, mutta muutin sitä. Mantelijauhon sijaan käytin kookosjauhetta ja appelsiini vaihtui vadelmaan. Makeutusaineena oli stevia. Näistä tuli vähän konvehtimaisia suklaisia herkkupaloja.

Aluksi stevia maistui niin taikinassa kuin kuorrutteessakin jotenkin epätodelliselta makeudelta. En osaa kuvailla makua tarkemmin. Asetuttuaan leivonnainen maistui makealta :)


taikina:
200g voita
200g tummaa suklaata
2dl steviaa
1¾dl kookosjauhetta
3 keltuaista
3 valkuaista
pakastevadelmia
Sulata voi ja suklaa kattilassa. Anna jäähtyä hieman ja lissä stevia sekä kookosjauhe. Erottele keltuiaset valkuaisista ja lisää keltuaiset suklaa-voiseokseen yksitellen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan kahdessa erässä.
Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin. Paina kuhunkin vuokaan vadelma ja lusikoi päälle vielä taikinaa. Paista uunin keskitasolla 130 asteessa 25-30 minuuttia. Jäähdytä.
  
kuorrute:
100g huoneenlämpöistä voita
1dl steviaa
1-2rkl kaakaojauhetta
vadelmia koristeluun
Vatkaa ainekset kuorrutteeksi ja pursota kuppikakkujen päälle. Lisää koristeeksi vadelmia.



6 kommenttia:

Tekla Wannas kirjoitti...

On ne kuppikakkuja! ;) Kuppikakkujen pinta on tasainen, jolloin päälle mahtuu pursottaa kunnolla kuorrutetta tai vaihtoehtoisesti tasainen kuorrute päälle. Muffineissa nostatus on se juttu ja vaikka ne olisikin dipattu kuorrutteeseen, eivät ne ole kuppikakkuja. Pääsääntöisesti muffinitaikina on myös raskaampaa rakenteeltaan vs.cupcake, mutta variaatioitahan raskaammista taikinoistakin kuppikakuissa löytyy.

Heli kirjoitti...

No hyvä :) Kiitti Tekla! Ei ole ollut nuo nimityksetkään niin hallussa, saati erot :)

Unknown kirjoitti...

Montako kuppikakkua tästä tulee?? Nam! Pojan 1v synttäreille ajattelin kakun sijaan

Heli kirjoitti...

Hei Emma!

Muistelisin, että näitä tulee 12-16kpl. Onkin kulunut muutama vuosi näistä, niin en varmuudella muista, mutta ainakin yksi muffinssipellillinen :)

Unknown kirjoitti...

Kysyisin vielä laitoitko muffinivuuan piripintaan? Kohosiko uunissa kuinka? Käytössä pahviset lapsiaiheiset vuuat rajattu määrä joten pitäis onnistua heti, en tee kai testierää :D

Heli kirjoitti...

Kuvan perusteella en ole laittanut piripintaan. Näissähän ei ole kohotusainetta, joten eivät paljoa kohoa. Jättäisin kuitenkin hieman nousuvaraa.