perjantai 9. maaliskuuta 2012

Lapin ukon keitto

Sisko on useasti hehkuttanut appensa bravuuria, kuinka se on hyvvää :) On monesti pitänyt testata, mutta nyt siihen tarjoutui oiva tilaisuus, kun syöjiä oli useampi, niin keittoa ei jäänyt koko viikon ruoaksi isosta annoksesta.

Poronpäristysliha sattui olemaan justiinsa hyvässä tarjouksessa ja laitoin keittoon ainoastaan valmista suikalejuuresta kasvissuikaleiden ja potun sijaan. Ohjeen otin muokattavaksi täältä.

Keitto sai kaikilta ruokailijoilta täydet pisteet! :)


1pss (750g) poronkäristyslihaa
voita paistamiseen
ripaus suolaa
2-3 sipulia
1l vettä
1 lihaliemikuutio
4pss (á 180g) suikalejuureksia
1pkt (250g) koskenlaskijaa (viherpippuri)
2prk (á 2dl) kermaa
1rkl ruohosipulia
1tl rakuunaa
1dl persiljasilppua
Ruskista käristysliha vähissä erin pannulla tai kattilassa. Lisää joukkoon silputtu sipuli sekä suola.
Lisää joukkoon vesi, lihaliemikuutio sekä suikalejuurekset. Anna kiehahtaa.
Seuraavaksi keittoon lisätään kerma sekä sulatejuusto nokareina. Kun keitto alkaa olla valmista, lisää ruohosipuli sekä rakuuna.
Lopuksi lisää keittoon vielä runsaasti persiljaa.

8 kommenttia:

Helna kirjoitti...

No haloo! Täälläkin kokkaillaan Lapinukon keittoa, koska sattuu olemaan poronlihaa pakkasessa ihan syödä asti. Hupsista.

Heli kirjoitti...

Heheheh... :) Olipa yhteensattuma, tai sitten kahteen.

Miäs kirjoitti...

Olipa hyvvää soppaa!

Heli kirjoitti...

Ja sitä on vielä jäljellä. Huomenna meillä taitaa olla tähteidensyöntipäivä :)

Anonyymi kirjoitti...

Moi,tosi hyvä keitto.

Heli kirjoitti...

Oi, olipa mukava kuulla! hieno juttu :) Pitääpä muuten tehdä taas itsekin vaihteeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Taas onnistuin, kun maltoin tehdä OHJEEN mukaan. Vaihdoin viherpippurijuuston savuporojuustoon, kun viherpippuri ei vielä nappaa. Ja koska olen tehnyt jotain muutakin Helin ohjeen mukaan, niin rakuuna uutena mausteena minulle, löytyi jo maustekaapista. Kiitos, Heli, kärsivällisesti ohjeistuksesta.
Pirjo

Anonyymi kirjoitti...

Minä teen ihan yksinkertaista lapinukonkeittoa, ruskistan lihan ja sipulit padassa ,lisään vettä,muutaman maustepippurin,kiehuttelen jonkin aikaa,sitten porkkanat,potut.
lopuksi purkki tai kaksi ruokakermaa ja puolipakettia viherpippurikoskenlaskijaa,toinen puolikas tavallista koskenlaskijaa,en laita lihaliemiä,enkä muitakaan mausteita,minusta porolihanmaku on itsessään hyvää ja juusto täydentää sitä vielä, hyvää tuo on ollutkin,aina loppuu kesken...