tiistai 13. maaliskuuta 2012

Mokkatiikerikakku

Sain siskolta matkatuliaisena "muutama" vuosi sitten Susannah Blaken 500 cakes - the only cake compendium you'll ever need-kirjan Kanadasta. Olen sen opiskellut, mutta en muistaakseni vielä yhtään kaakkua siitä valmistanut. Siinä on kakkuja siis 500 kappaletta, lienee kuitenkin joka kakun variaatiot laskettu omiksi kakuikseen. No joka tapauksessa tarpeeksi kakkuideoita ainakin!

Valitsin kokeiltavaksi marble caken eli kotoisasti tiikerikakun ohjeen ja siitä mokkaversion. Annos on pienempi kuin meillä kakkuohjeet yleensä, mutta kakkua on ihan tarpeeksi kyllä vaikka parinkymmenen hengen juhlapöytään, kun muutakin tarjottavaa on.

Kakku on helppo valmistaa, kunhan muuttaa kupit deseiksi ja ottaa selvää voin määrästä, joka on ilmoitettu tankona. Kahvi ei sen sijaan maistunut toivomallani tavalla. Siksi olen lisännyt sen määrää allaolevaan ohjeeseen.



175g voita
n. 2dl sokeria
3 kananmunaa
3¼dl vehnäjauhoa
2tl leivinjauhetta
lisäksi
2rkl kaakaojauhetta
(2rkl maustamatonta jogurttia/oma lisäys)
2tl pikakahvijauhetta
1rkl kuumaa vettä
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja sekoita ne hyvin voi-sokerivaahdon joukkoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen hyvin sekoittaen kaakaojauhe (ja jogurtti) sekä toiseen osaan pikakahvijauhe ja kuuma vesi.
Laita kahvilla maustettua taikinaa leivinpaperoidun ja voidellun halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle. Levitä seuraavaksi kaakaojauheella maustettu taikina väliin. Päälle vielä loppu kahvilla maustettu taikina. Painele taikinaa hieman, että kakusta tulee "marmoroitu". Paista kakkua uuni alatasolla 180 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja ota pois vuoasta.
kuorrute:
50g voita
3¼dl tomusokeria
1rkl kaakaojauhetta
1tl pikakahvijauhetta
1-2rkl kevytkermaa tai maitoa
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kaakao- ja pikakahvijauhe. Sekoita lopuksi vielä tilkka kevytkermaa tai maitoa joukkoon.
Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja reunoille. Koriste suklaakahvipavuilla tai suklaarouheella.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ajattelin kohtapuoleen kokeilla

Heli kirjoitti...

Hienoa! :) Kerro sitten, miten onnistui.