maanantai 12. maaliskuuta 2012

Äidin kalalaatikko

Äiti valmisti meille herkullisen kalalaatikon perjantaina. Kyllä olikin mukavaa, kun ihana ruoantuoksu leijaili vastaan kotiin tullessa. Tein vain salaatin, katoin pöydän ja ruokailu saattoi alkaa. Tätä riitti vielä lauantain ruoaksikin meille miehen kanssa. Vanhemmat viettivät viikonlopun siskoni luona ja hän teki herkullisen sunnuntailounaan. Nyt pidän pari palkatonta vapaata, mietin tulevaisuuttani ja kokkaan meille jotain oikein hyvää :)

Kalalaatikkoon käy varmaan mikä kala tahansa, mutta luulisin, että pakastekala toimii parhaiten, kun laatikko on kuitenkin aika kauan uunissa. Mikähän noissa valmiissa peruna-sipulisekoituksissa on, kun niitä saa kypsentää tosi kauan ennenkuin ne ovat valmiita? Johtuuko siitä, että ovat pakasteita? Kypsyminen alkaa hitaasti ulkoreunoilta ja todella pitkään potut ovat keskellä kovia ja kypsyvät tosi hitaasti. En käytäkään usein näitä perunatuotteita, suikalejuureksetkin tuntuvat kypsyvän huomattavasti nopeammin.


1kg peruna-sipulisekoitusta
2pkt (á 400g) pakasteseitä
suolaa
mustapippuria myllystä
tilliä maun mukaan
2prk (á 2dl) ruokakermaa
voinokareita
Leikkaa hieman kohmeiset pakasteseit noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä noin puolet peruna-sipulisekoituksesta uunivuoan pohjalle. Mausta hieman suolalla. Lado päälle kalaviipaleita ja mausta mustapippurilla, suolalla ja tillillä. Lisää seuraava kerros. Kaada lopuksi ruokakerma vuokaan ja päälle muutamia voinokareita.
Paista kalalaatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa kaksi tuntia. Laatikko voi tarvittaessa hautua vielä 125 asteessa pidempään folion alla.

Aineksia kannattaa hieman paiston aikana painella, jottei
päällys kuiva. Päällimmäisiä kalapaloja kannattaa myös
kääntää, niin ne pysyvät mehevinä.

6 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Laatikko oli tosi hyvää ja parani vanhetessaan

Heli kirjoitti...

Tätä täytyy tehdä joskus itsekin :)

Anonyymi kirjoitti...

Tein kuhasta, haudutin kunnolla leivinuunissa ja hyvää oli! Kiitti vaan!

Heli kirjoitti...

Nam, kuulostaa herkulliselta ja varmasti olikin! Laitoitko kalan jo alkuvaiheessa eikä kala kuivanut? Leivinuunissa kyllä tulee parhaat paistokset!

Mukavaa, että ohje innosti kokeilemaan ja maistui! Kiitos vierailusta ja kommentista :) Mukavia talvipäiviä sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Eikos ne perunat voisi itsekin kuoria ja palostella.

Heli kirjoitti...

No voi tokkiinsa! Ja nehän voi kasvattaakin ihan itse.