sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Sitruunatahna (engl. Lemon curd)

Sainpas hyvän syyn kokeilla sitruunatahnan valmistusta, kun keksin tehdä siitä täytteen isämme 86-vuotissyntymäpäiväkakkuun. Ja kun kerran nyt sain tehtyä, niin voikin todeta, ettei kaupanhyllystä kannata valmista tuotetta laittaa ostoskärryyn, vaan tehdä itse. Valmistus ei ole millään muotoa vaikeaa ja lopputulos aivan mahtavan hyvää.

Ohjeen otin tuoreimmasta Glorian ruoka ja viini 2/2012-lehdestä. Meinasin tehdä Valion ohjeen mukaan, mutta oli sen verran monimutkaisempi eikä minulla ollut edes tarpeeksi suurta teräskulhon kyseisellä ohjeella valmistettavaksi. Ohje on simppeli ja onnistuu varmuudella.

Innostuin tästä sen verran paljon, että aion testata myös muilla sitruksilla. Voin kuvitella, että appelsiinitahnakin maistuu herkulliselta.

Tein lehden annoksen puolitoista kertaisena ja jätin sitruunan raastetun kuoren pois. Tahna riittää neljän munan kakun täytteeksi ja päällysteeksikin kermavaahdon kanssa.


1½dl sitruunan mehua
6dl tomusokeria
3 kananmunaa
112,5g voita
(2-3 luomusitruunan kuoret)
Pese sitruunat huolellisesti, jos haluat raastaa kuorta tahnaan. Raasta kuoret mahdollisimman hienoksi, joten varo,ettei valkoista kuorta tule mukaan. Purista sitruunoista mehu.
Laita (kuori), mehu, sokeri ja kananmunat kattilaan. Lämmitä seos hitaasti koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Laske lämpö keskilämmölle. Sekoita muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu kiisseliksi.
Nosta kattilan liedeltä ja vatkaa voi pieninä nokareina joukkoon. Anna jäähtyä.
Sitruunatahna säilyy jääkaapissa noin viisi vuorokautta, jos maltat pitää näppisi erossa siitä ;)

6 kommenttia:

Tekla Wannas kirjoitti...

Samaa tahnaa kannattaa kokeilla myös passionhedelmän mehulla. Itse tykkään kovasti :)

Heli kirjoitti...

Hih, sitä ajattelinkin, sillä passionhedelmä on lempparihedelmäni :) Se maistuu varmasti taivaalliselta! Ja takuulla teenkin passionhedelmästä seuraavaksi tahnaa!

Tekla Wannas kirjoitti...

Juurikin näin :)

Heli kirjoitti...

Se sinun vinkki passionhedelmämehusta sitruunan sijaan piirakassa on tosi hyvä, kun teit kerran sitruunapiirakkaa aamussa. Sitäkin vielä joskus! Milloin sitä kaikki ehtii leipomaan ja kuka ne syö? :)

Tekla Wannas kirjoitti...

Syöjiä varmasti aina löytyy! ;) Piirakka on yksi lemppareistani, niin passionilla kuin sitruunallakin.

Heli kirjoitti...

Epäilemättä :) Pitää järjestää kakkukestit!