lauantai 31. maaliskuuta 2012

Kevätkatselmus Kööpenhaminassa

Leipomoherkut ja polkupyörät kuuluvat
Kööpenhaminan katukuvaan.

Singahdimme punavalkoisin siivin Kööpenhaminaan varhain viime lauantaina. Aamu avautui kylmänkoleana ja sumuisena matkalaisille. Lähdimme matkaan löyhin suunnitelmin, vaikka olisi kannattanut ainakin tuloaamun ja -illan ruokapaikat selvittää etukäteen.


Konditoria La Glace

Kakkuja
ja pääsiäisen suklaaherkkuja ikkunat täynnä.


Miehekäs 0,75l tuoppi
Suklaapuodin suklaamuna
Kartanlukijana ohjasin meitä unenpöpperössä hieman väärään suuntaan eikä niillä kulmilla meille mieluista aamiaispaikkaa löytynyt. Kello alkoi sitten lopulta olla jo lounasaikaa, ja syödessämme mies bongasi tanskalaisen tv-kokin Anne Hjernoen (Annes Mad), joka käveli miehensä kanssa ravintolan ohi käsikynkkää.



Huoltamonbaari ilman huoltamoa?
Jatkoimme pitkään iltapäivään käyskentelyä keskustassa ja bongasin La Glace-konditorian, jonka ikkunassa oli herkullisia kakkuja ja suklaamunia. Kuvia näyteikkunashoppailijan oli jo vaikeampi ottaa, mutta jospa oheisista otoksista jotain selvää saa. Kirjauduimme hotelliin ja tirsojen jälkeen alkoi iltaruoan metsästys. Naapurissa oli Michelinin huoltamokirjasessakin vuodesta 2008 lukien mainittu ravintola, mutta en tiedä, miten asiakkaat sinne pääsivät, kun ei ovea näkynyt ja ikkunatkin oli visusti peitetty. Liekö siinä ravintolaa ollutkaan? :)

Queen's delight
Sunnuntaina kävelimme jalat muusiksi aurinkoisessa ilmassa ja kävimme syömässä herkulliset pihvit. Jälkkäriksi söin kuningattaren herkun. Tuollaisia "belgilaisia" vohveleita myytiin myös kaupungilla kadun varrella. Illalla olin niin poikki, että oli tyytyminen katkarapusalaattiin, joka tosin oli herkullinen.

Juustohöylä
Hotellissa oli runsas aamiaispöytä niin viikonloppuna kuin arkena. Maanantaiaamuna uskaltauduin ottamaan kuvan hauskasta ja hieman kookaammasta juustohöylästä. Lankahöylä on kyllä itsellekin veitsenmallisena tuttu, mutta tällaista pöytämallia en ollutkaan ennen tavannut :)


Cafe Gamle Torv
Cafe Gamle Torv tarjoilee
pienpanimoiden oluita.


Paahtopaistileipä remouladekastikkeella
ja piparjuurella tarjottuna, aah.

Lihapullaa, pikkelöityä kurkkua
ja punakaalta
Filepihviä kermaisessa sienikastik-
keessa, luumuhilloketta ja
pikkelöityä kurkkua sekä leivät erikseen
Palasimme kotiin vasta iltalennolla, joten aikaa kiertelyyn, katseluun ja maisteluun oli koko päivä. Lounastimme ihanassa, vanhassa ja ilmeisen perinteisessä smörrebrödiä tarjoavassa kahvilassa kuin Cafe Gamle Torv. Kahvila sijaitsee nimensä mukaan vanhalla torilla. Tarjoilija kertoi, että yleensä syödään pari voileipää. Aluksi useimmiten kuulemma sillileipää ja sitten jotain muuta. Pidän kyllä sillistä, mutta uskaltauduin syömään vain yhden leivän paahtopaistilla. Mies söi ensin talon lihapullavoileipää ja sitten tahtoi vielä toisen, jossa oli filettä sienikastikkeella. Miehen voileivät olleetkaan perinteisennäköisiä, vaan leipä tarjottiin erikseen.

Ihana sitruunatartaletti
Vielä ennen lentokentälle siirtymistä piti kirjoittaa kortit ja kahvihammastakin kolotti. Tanskalainen kahvi maistui meille molemmille, mutta kahvilan löytäminen osoittautui taas uudeksi haasteeksi. Saimme lopulta kahvit ja kahvileivät eteemme. Kortitkin lähtivät postin kuljetettaviksi.

Tykke Bertha jäi nyt mieheltä syömättä,
kun Tivoli ei ollut auki. Oli siis tyytyminen
punaiseen nakkiin.
Ennen kotimatkaa söimme lentokentällä hodarit tanskalaiseen tapaan. Matka oli antoisa, mutta palvelu ravintoloissa verkkaisaa, jopa hidasta, mutta silti ystävällistä. Hintataso on kotimaan luokkaa, jopa korkeampi. Ja seuraavaa reissua ajatellen suunnittelen sen ensimmäisen päivän ruokapaikat kyllä etukäteen.

Parsa-broilerisalaatti

Ihanaa kevät on täällä, ja parsa!!!

Meillä avattiin parsakausi virallisesti viikko sitten perjantaina, kun iltaruoaksi laitoin meille kevään ensimmäisen parsaherkun salaatin muodossa. Parsa oli chileläistä, nyt jääkaapissa on espanjalaista, joten koko ajan tullaan kovaa vauhtia kotimaata kohti :) Luulenpa, että muutaman Euroopan mutkan kautta tosin.

Parsan kaveriksi paistoin broilerin rintafileitä paloina sekä laitoinpa joukkoon mozzarellapalleroitakin. Kastikkeen virkaa ajoi Hellman'sin sinappimajoneesi, nam!


nippu vihreää parsaa
vettä+suolaa keittämiseen
1-2 broilerin rintafilettä/ruokailija
öljyä/voita paistamiseen
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
romaine-salaatti
2 kevätsipulia
4-5 aurinkokuivattua tomaattia/ruokailija
1rs minimozzarellapalloja
sinappimajoneesia
Kuori parsat tyvestä ja leikkaa tarvittaessa 1-2cm puisevaa osaa pois. Keitä suolatussa vedessä niin, että veitsi menee parsan läpi, mutta se on silti napakka. Nosta parsat kylmään veteen ja valuta ennenkuin käytät salaattiin.
Paloittele rintafileet ja paista kypsiksi pannulla. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
Kokoa salaatti kerroksittain niin, että parsanpaloja on alempana ja kukinnot on päällimmäisenä. Voit tarjota majoneesin myös salaatin ohessa tai seassa, miten vain haluat.

Halloumi-päärynäsalaatti

Olen pahoillani päivityslaiskuudesta. Ei sentään paria viikkoa pidemmäksi äitynyt tämä laiskuus ja ehkä vielä muistankin jopa suurimman osan aineksista, joita tekemäni eväät sisälsivät.

Viime viikonloppuna olimme miehen kanssa Kööpenhaminan kevättä haistelemassa ja sieltäkin laitan vielä ruokakuulumisia.  Muuten ollaan kovaa vauhtia menossa kesää kohti ja viikon päästä nautitaankin pääsiäisherkuista.

Tässä salaatissa on halloumin ihana suolaisuus ja päärynän vieno makeus kohtasivat maistuvalla tavalla. Uusi halloumipaketti odottaa jo seuraavaa salaattia jääkaapissa. Ihanaa!



romainesalaattia
rucolaa
kevätsipulia
päärynä
paketti halloumia
muutama aurinkokuivattu tomaatti suikaloituna
pari tomaattia kuutioina
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
oliiviöljyä
Leikkaa halloumi viipaleiksi ja paista pannulla rapeaksi. Kokoa salaatti kerroksittain ja asettele halloumiviipaleet päällimmäiseksi. Mausta ja lisää ohuena nauhana hieman öljyä salaatin päälle.

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Jooa-pojan ristiäiskakku

Urkin tiedon pikkumiehen nimestä, että sain nimettyä postauksen.

Ristiäiskakussa on vaalea sokerikakkupohja. Täytteenä vadelmahilloa, pakastevadelmia ja kermavaahtoa. Päällä kermavaahtoa sekä kakkukoristeet.

Pursotukset meni pieleen. Paljon kauniimpi lopputulos olisi tullut perinteisellä tähtityllallakin.

Toivottavasti kauniit kukat ja koriste veivät huomion ;)


Ristiäiskoristeet pojan kakkuun

Töistä tutun ystäväni kummityttö sai pienen pojan, jonka ristiäisiä vietetään tänään. Sain kunnian tehdä kakun juhlaan. Koristeeksi toivottiin vauvakoristetta ja sinisiä kukkia.

Mielestäni sain aikaiseksi parhaimmat ruusuni ikinä. Ja vauvakin onnistui hyvin, vaikka viime kerrasta on jo hieman aikaa.

Koristeet pääosin marsipaania. Kukissa myös sokerimassaa mukana. Kukkiin ja lehdet tupsuteltu kristallitomuväreillä.



Kuumat kana-pekonileivät

Sopisi hyvin saunaillan ruoaksi paitsi, ettei ole saunaa. Lauantai-ilta kuitenkin ja ajattelin, että lämpimät leivät maistuisivat.

Tänään oli kyllä jo monenlaista herkkua aamusta alkaen niin, ettei näitä vatsa olisi vaatinutkaan, mutta tuleepahan nukkumatti ainakin takuuvarmasti :)

Omaan makuuni smoky salsaa olisi voinut olla hieman vähemmän, vaikka kokonaisuudessaan oli iso annos broileria pannulla. Jos siis haluat savunmakua vähemmän, käytä vaikka puoli purkkia.


8 isoa täysjyväpaahtoleipää
nokare voita
2pkt (á 300g) broilerin maustamattomia filesuikaleita
5 valkosipulinkynttä
1prk Rainbow smoky salsaa
1pss (175g) juustoraastetta
1pkt (200g) pekonisuikaleita
Paista broilerin filesuikaleita voissa pannulla. Silppua sekaan valkosipulinkynnet. Lopuksi pyöräytä sekaan smoky salsa. Jaa täyte paahtoleiville, päälle juustoraaste ja pekonisuikaleet. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia.

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Sitruunainen marjatorttu

Sisko tuli käymään lauantaina päiväkahvilla ja mietin kuumeisesti, mitä kahvileipää tarjoaisin. Ensin päätin tehdä juustokakun, mutta se ei olisi ehtinyt hyytyä, joten päädyinkin tekemään torttupohjan ja siihen sitruunaisen täytteen. Tuoreita marjoja olin ostanut jo valmiiksi, oli leivonnainen sitten mikä tahansa :)

Jos haluat täytteessä appelsiinituorejuuston makua enemmän esille, jätä sitruuna pois. Mielestäni torttu oli ihanan raikas ja marjat antoi oman makean makunsa siihen.


pohja:
2 kananmunaa
¾dl sokeria
1dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
75g voita sulatettuna
½ sitruunankuori raastettuna
täyte:
1rs (180-200g) appelsiinituorejuustoa
1prk (250g) kermarahkaa
½dl tomusokeria
½ sitruunan mehu
päälle:
karhunvatukoita
pensasmustikoita
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauho sekä leivinjauhe ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi voisula ja sitruunankuoriraaste. Levitä taikina voidellun ja mantelijauheella jauhotettuun torttuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa tarjoiluvadille ja jäähdytä.
Vatkaa tuorejuusto ja kermarahka kuohkeaksi. Lisää tomusokeri ja sitruunamehu. Levitä täyte torttupohjalle. Asettele päälle tuoremarjat.



Tacopiirakka

Hembakat-lehden uusimmasta numerosta sain idean tähän piirakkaan. Ja kylläpä se maistuikin tälle poppoolle todella hyvin. Isämmekin santsasi ja kehui piirakkaa oikein hyväksi. Mahtavaa!

Tein reilun jauhelihaisen täytteen ja käytin siihen lehden munamaidon sijaan juustokastiketta, johon sekoitin kananmunat sekä ranskankermaa. Pohjaan tuli rapeutta murskaamistani nachoista.


pohja:
125g voita
3dl täysjyvävehnajauhoja
1dl murskattuja nachoja (Doritos cool american)
n. 1dl kylmää vettä
täyte:
n. 700g jauhelihaa (½ naudan paisti- ja ½ nauta-sikajauhelihaa)
2 isoa sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1pss tacomaustetta (minulla oli Lidlin, joka tarkoitettu 500g jauhelihaa)
ripaus suolaa
1rkl aurinkokuivattutomaattipyrettä
2 tomaattia kuutioina
kuorrutus:
1prk juustodippiä (k-superistamme hot dip cheese flavoured)
3 kananmunaa
3dl ranskankermaa
n. 150g juustoraastetta
Murskaa nachot pienehköksi muruksi. Nypi muru sekä jauhot voihin ja lisää vesi. Painele taikina halkaisijaltaan 26cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Asettelin vuokaan ensin leivinpaperia. Laita pohja kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.
Paahda jauhelihaa pannulla. Lisää silputut sipulit ja paprika. Anna hautua kypsäksi. Lisää mausteseos, tomaattipyre, kuutioidut tomaatit ja tarvittaessa ripaus suolaa.
Sekoita juustokastikkeeseen kananmunat sekä ranskankerma.
Levitä juustokastike-kananmunaseosta puolet piirakkapohjalle. Lisää täyte ja levitä loppu kastike täytteen päälle. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa ensin 30 minuuttia ja käännä tarvittaessa. Paista vielä noin 20-30 minuuttia.
Piirakan maku paranee, kun se asettuu. Seuraavana päivänä voi lämmittää hieman mikrossa, nam.

torstai 15. maaliskuuta 2012

Lohi-tortillarullat

Nämä suolaiset tortillarullapalat valmistuvat nopeasti kahvipöydän antimiksi. Ja on ne hyviäkin :)

Ei muuta sanottavaa, kokeilkaa itse!


tortilla-leipäsiä
kylmäsavulohta
yrttituorejuustoa
rucolaa
kevätsipulia
Levitä tuorejuustoa tortilla-leiville. Silppua päälle rucolaa ja kevätsipulia. Laita pari kolme lohiviipaletta per leipänen. Rullaa tiiviiksi rullaksi ja leikkaa neljään osaan.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Savujuusto-kinkkupiirakka

Etsin ihan toista juustoa, mutta löysinkin lähikaupasta Pirkan leppäsavujuustoraastetta. Samaa juustoa oli näköjään myös viipaleina saatavana. Mukaan tarttui saman tuotenimen Schwarzwaldin kinkkua. Näistä ja kevätsipulista pyöräytin piirakan.

Oli hyvää ja maukasta, mutta koska tykkään itse paksummasta täytteestä, olisi pitänyt tehdä piirakka pienempään vuokaan. Ohjeeseen laitoin pienemmän vuoan, itse tein halkaisijaltaan 26cm vuokaan.

Suolaa ei tarvitse täytteeseen lisätä. Juusto ja kinkku antavat tarpeeksi suolaisuutta piirakkaan.


pohja:
125g voita
3dl täysjyvävehnäjauhoa
1rkl kylmää vettä
täyte:
3 kananmunaa
3dl kermaa
½pss (100g) Pirkka leppäsavujuustoraastetta
½pkt (50g) Pirkka Schwarzwaldin kinkkua
2 kevätsipulia
mustapippuria myllystä
Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja pyöräytä taikinaksi. Painele leivinpaperoidun  halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita kylmään.
Sekoita kananmunat ja kerma. Lisää sekaan juustoraaste. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi, samoin kevätsipulit. Sekoita täytemassaan ja rouhi sekaan vielä mustapippuria.
Levitä täyte tasaisesti piirakkapohjalle ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Mokkatiikerikakku

Sain siskolta matkatuliaisena "muutama" vuosi sitten Susannah Blaken 500 cakes - the only cake compendium you'll ever need-kirjan Kanadasta. Olen sen opiskellut, mutta en muistaakseni vielä yhtään kaakkua siitä valmistanut. Siinä on kakkuja siis 500 kappaletta, lienee kuitenkin joka kakun variaatiot laskettu omiksi kakuikseen. No joka tapauksessa tarpeeksi kakkuideoita ainakin!

Valitsin kokeiltavaksi marble caken eli kotoisasti tiikerikakun ohjeen ja siitä mokkaversion. Annos on pienempi kuin meillä kakkuohjeet yleensä, mutta kakkua on ihan tarpeeksi kyllä vaikka parinkymmenen hengen juhlapöytään, kun muutakin tarjottavaa on.

Kakku on helppo valmistaa, kunhan muuttaa kupit deseiksi ja ottaa selvää voin määrästä, joka on ilmoitettu tankona. Kahvi ei sen sijaan maistunut toivomallani tavalla. Siksi olen lisännyt sen määrää allaolevaan ohjeeseen.



175g voita
n. 2dl sokeria
3 kananmunaa
3¼dl vehnäjauhoa
2tl leivinjauhetta
lisäksi
2rkl kaakaojauhetta
(2rkl maustamatonta jogurttia/oma lisäys)
2tl pikakahvijauhetta
1rkl kuumaa vettä
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja sekoita ne hyvin voi-sokerivaahdon joukkoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen hyvin sekoittaen kaakaojauhe (ja jogurtti) sekä toiseen osaan pikakahvijauhe ja kuuma vesi.
Laita kahvilla maustettua taikinaa leivinpaperoidun ja voidellun halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle. Levitä seuraavaksi kaakaojauheella maustettu taikina väliin. Päälle vielä loppu kahvilla maustettu taikina. Painele taikinaa hieman, että kakusta tulee "marmoroitu". Paista kakkua uuni alatasolla 180 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja ota pois vuoasta.
kuorrute:
50g voita
3¼dl tomusokeria
1rkl kaakaojauhetta
1tl pikakahvijauhetta
1-2rkl kevytkermaa tai maitoa
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kaakao- ja pikakahvijauhe. Sekoita lopuksi vielä tilkka kevytkermaa tai maitoa joukkoon.
Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja reunoille. Koriste suklaakahvipavuilla tai suklaarouheella.



maanantai 12. maaliskuuta 2012

Suklaakuppikakut (gluteeniton, jauhoton, sokeriton)

Olkoot nämä sitten kuppikakkuja, vaikka en niin osaa erottaa kuppikakkuja muffinsseista. Onko se ero kohotusaineessa? Vai olisiko niin, ettei kuppikakuissa käytetä rasvaa? No, näissä kuitenkin on voita ja silti ne minusta on kuppikakkuja.

Tein kokeeksi kakkuset ilman jauhoja. Otin ohjeen karppaus.info:n suklaa-appelsiinikakusta, mutta muutin sitä. Mantelijauhon sijaan käytin kookosjauhetta ja appelsiini vaihtui vadelmaan. Makeutusaineena oli stevia. Näistä tuli vähän konvehtimaisia suklaisia herkkupaloja.

Aluksi stevia maistui niin taikinassa kuin kuorrutteessakin jotenkin epätodelliselta makeudelta. En osaa kuvailla makua tarkemmin. Asetuttuaan leivonnainen maistui makealta :)


taikina:
200g voita
200g tummaa suklaata
2dl steviaa
1¾dl kookosjauhetta
3 keltuaista
3 valkuaista
pakastevadelmia
Sulata voi ja suklaa kattilassa. Anna jäähtyä hieman ja lissä stevia sekä kookosjauhe. Erottele keltuiaset valkuaisista ja lisää keltuaiset suklaa-voiseokseen yksitellen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan kahdessa erässä.
Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin. Paina kuhunkin vuokaan vadelma ja lusikoi päälle vielä taikinaa. Paista uunin keskitasolla 130 asteessa 25-30 minuuttia. Jäähdytä.
  
kuorrute:
100g huoneenlämpöistä voita
1dl steviaa
1-2rkl kaakaojauhetta
vadelmia koristeluun
Vatkaa ainekset kuorrutteeksi ja pursota kuppikakkujen päälle. Lisää koristeeksi vadelmia.



Äidin kalalaatikko

Äiti valmisti meille herkullisen kalalaatikon perjantaina. Kyllä olikin mukavaa, kun ihana ruoantuoksu leijaili vastaan kotiin tullessa. Tein vain salaatin, katoin pöydän ja ruokailu saattoi alkaa. Tätä riitti vielä lauantain ruoaksikin meille miehen kanssa. Vanhemmat viettivät viikonlopun siskoni luona ja hän teki herkullisen sunnuntailounaan. Nyt pidän pari palkatonta vapaata, mietin tulevaisuuttani ja kokkaan meille jotain oikein hyvää :)

Kalalaatikkoon käy varmaan mikä kala tahansa, mutta luulisin, että pakastekala toimii parhaiten, kun laatikko on kuitenkin aika kauan uunissa. Mikähän noissa valmiissa peruna-sipulisekoituksissa on, kun niitä saa kypsentää tosi kauan ennenkuin ne ovat valmiita? Johtuuko siitä, että ovat pakasteita? Kypsyminen alkaa hitaasti ulkoreunoilta ja todella pitkään potut ovat keskellä kovia ja kypsyvät tosi hitaasti. En käytäkään usein näitä perunatuotteita, suikalejuureksetkin tuntuvat kypsyvän huomattavasti nopeammin.


1kg peruna-sipulisekoitusta
2pkt (á 400g) pakasteseitä
suolaa
mustapippuria myllystä
tilliä maun mukaan
2prk (á 2dl) ruokakermaa
voinokareita
Leikkaa hieman kohmeiset pakasteseit noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä noin puolet peruna-sipulisekoituksesta uunivuoan pohjalle. Mausta hieman suolalla. Lado päälle kalaviipaleita ja mausta mustapippurilla, suolalla ja tillillä. Lisää seuraava kerros. Kaada lopuksi ruokakerma vuokaan ja päälle muutamia voinokareita.
Paista kalalaatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa kaksi tuntia. Laatikko voi tarvittaessa hautua vielä 125 asteessa pidempään folion alla.

Aineksia kannattaa hieman paiston aikana painella, jottei
päällys kuiva. Päällimmäisiä kalapaloja kannattaa myös
kääntää, niin ne pysyvät mehevinä.

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Skarppaajan pizza (gluteeniton)

Päätin kokeilla pizzapohjan tekemistä ilman jauhoa. Idean sain perunakääretortusta, joka on myös jauhoton suolainen pikkuruoka tai leivonnainen, miten vain haluaa.

Ollaan miehen kanssa yritetty vähentää hiilihydraattia ruokavaliossamme ja se on tuottanut monen kilon painonpudotuksen verran tulosta. Koska emme karppaa, vaan ruokavalioon sisältyy tietoisesti myös hiilihydraattia sisältävää evästä, puhun mieluummin skarppaamisesta. Arkipäivänä syömme aamupuuron ja muutoin ruisleipää. Satunnaisia vieraita varten teen leivonnaisia ja tarjottavia ihan kuten ennenkin ja kylävierailuilla syödään, mitä tarjotaan.

Skarpattua ruokaa olen tietoisesti valmistanut jo pidempään. Nyt on jääneet pois vaaleat leivät sun muut päivittäisestä ruokavaliosta ja tunnen itse oloni paremmaksi ja virkeämmäksi. Miehellä on samanlaiset tuntemukset, haastetta hänelle asettaa välillä lounastarjoilu. Muutaman kerran ei ole ollut saatavilla perunan tai riisin sijaan muuta lämmintä lisuketta ja kerran oli annoksesta jätetty pyynnöstä peruna pois, mutta enempää parsakaalta ei sen sijaan oltu lisätty?!

Sitten pizzanteosta sananen. Juureksia käsin hienoksi raastamalla tuntui kalorit karisevan. Tuli melkein hiki. Lopputulos oli maittava eikä juureksista tehtyä pohjaa erota makunsa puolesta. Pohjasta potkaisee sopivasti valkopippuri. Luulen, ettei tätä pizzaa ei kuitenkaan voi syödä käsin. En tosin kokeillut :) Kylmänäkin tosi hyvää!

Päätin osallistua pizzalla Valion Suomen paras kotikokki-kisaan.


juurespohja:
600g juureksia kuorittuna (1 juuriselleri, 1 bataatti, 2 naurista)
2 kananmunaa
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
öljyä leivinpaperin voiteluun
täyte:
1rs (750g) naudan paistijauhelihaa
2 isoa sipulia
5 pientä valkosipulinkynttä
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
1 lihaliemikuutio
½dl kuivattuja kantarelleja (n. 50g tuoreita sieniä)
1-2 tomaattia
mustapippuria myllystä
(suolaa)
päälle:
pizzamaustetta
1pss (200g) emmental-juustoraastetta
Kuori juurekset ennen punnitusta. Sen jälkeen raasta hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteen sekaan kananmunat sekä mausteet. Levitä raastemassa öljytylle leivinpaperille. Paista pohjaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia.
Paahda jauhelihaa pannulla ja lisää joukkoon sipulit, suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit, lihaliemikuutio, sienimurska tai pilkotut tuoreet sienet, kuutioitu tomaatti. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.
Levitä jauhelihapaistos pohjan päälle. Ripottele päälle pizzamaustetta ja juustoraaste. Paista 225 asteessa 15 minuuttia.


perjantai 9. maaliskuuta 2012

Lapin ukon keitto

Sisko on useasti hehkuttanut appensa bravuuria, kuinka se on hyvvää :) On monesti pitänyt testata, mutta nyt siihen tarjoutui oiva tilaisuus, kun syöjiä oli useampi, niin keittoa ei jäänyt koko viikon ruoaksi isosta annoksesta.

Poronpäristysliha sattui olemaan justiinsa hyvässä tarjouksessa ja laitoin keittoon ainoastaan valmista suikalejuuresta kasvissuikaleiden ja potun sijaan. Ohjeen otin muokattavaksi täältä.

Keitto sai kaikilta ruokailijoilta täydet pisteet! :)


1pss (750g) poronkäristyslihaa
voita paistamiseen
ripaus suolaa
2-3 sipulia
1l vettä
1 lihaliemikuutio
4pss (á 180g) suikalejuureksia
1pkt (250g) koskenlaskijaa (viherpippuri)
2prk (á 2dl) kermaa
1rkl ruohosipulia
1tl rakuunaa
1dl persiljasilppua
Ruskista käristysliha vähissä erin pannulla tai kattilassa. Lisää joukkoon silputtu sipuli sekä suola.
Lisää joukkoon vesi, lihaliemikuutio sekä suikalejuurekset. Anna kiehahtaa.
Seuraavaksi keittoon lisätään kerma sekä sulatejuusto nokareina. Kun keitto alkaa olla valmista, lisää ruohosipuli sekä rakuuna.
Lopuksi lisää keittoon vielä runsaasti persiljaa.

Sipuli-pippuripossua ja puikuloita

Vanhempani ovat meillä kyläilemässä ja äiti haluaa olla avuksi laittamalla ruokaa. Onkin ihanaa nauttia välillä valmiista ruoasta :) Puikulaa tuli tuliaisena pohjoisesta mukana ja laitoin äidin sitten laittamaan meille pippurista possua.

Vihdoin ja viimein sain nimittäin Valion Mustapekka-ruokakermaa meidän lähikaupasta. Lisäksi oli laatikollinen possun ulkofilepihvejä. Äiti oli käyttänyt runsaalla kädellä sipulia ja valkosipulia kastikkeeseen. Kastikkeessa ei mielestäni pippuri niinkään poltellut kuin valkosipuli. Oli aivan ihanaa, suorastaan suussa sulavaa ja maistuihan ne potutkin hyviltä.

Mustapekka-ruokakermassa oli tarpeeksi mustapippuria antamaan makua kastikkeeseen. Ihan ok tuote siis. Toivoisin tosin aurinkokuivattu tomaatti-vuohenjuusto-ruokakermaa takaisin hyllyyn. Vaikka kolmen sipulin tilalle.


1pkt (800-1000g) maustamattomia possun ulkofilepihvejä
voita paistamiseen
1½prk Valio Mustapekka-ruokakermaa
2-3 isoa sipulia
5-6 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
Paista pihvit ensin voissa, mausta suolalla ja nosta lautaselle. Paista sitten suikaloidut sipulit kauniin ruskeiksi. Lado vuorotellen pannuun sipulia ja pihvejä. Lisää ruokakerma ja hauduta miedolla lämmöllä pari kolme tuntia.
Tarjoa lisäksi puikulaperunoita ja salaattia.

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Lämmin lohisalaatti

pitää sisällään lämpimiä ja kylmiä elementtejä. Pannulla paahdettua lohta haudutetun sipulin ja sokeriherneiden kera salaattipedillä. Hyvä ja ruokaisa yhdistelmä. Pidän kovasti pannulla nopeasti paistetusta lohesta, siksikin tämä salaatti oli mieleen.


noin 100-150g ruodotonta lohifilettä/ruokalija
sitruunapippuria
1rkl voita
2 keskikokoista sipulia
ripaus suolaa
½pss (150g) sokeriherneenpalkoja
sitruunan mehua
salaatteja (romainea, friseetä, viinisuolaheinää)
tuorekurkkua
Leikkaa lohi viipaleiksi ja ripottele päälle hieman sitruunapippuria. Paahda lohiviipaleet pannulla joka puolelta. Kalapala voi jäädä hieman raa'aksikin sisältä.
Sulata voi pannulla ja laita suikaloitu sipuli pannulle. Lisää hieman suolaa, ettei sipuli ruskistu. Heitä mukaan jäiset sokeriherneenpalot ja kääntele pannulla. Kun sokeriherneet kuumenneet, purista joukkoon hieman sitruunan mehua.
Kokoa lautaselle salaatteja pohjalle. Nostele päälle sipuli-herneenpalkoseosta ja lopuksi lohiviipale. Ripottele päälle lohesta irronnutta nestettä/rasvaa.

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Sitrustäytekakku

Tai paremminkin sitruunainen täytekakku.

Tein kakun rakkaan isämme syntymäpäiväkahville. Isä täytti tänään 86 vuotta! ONNEA!

Kakkuun tein itse sitruunatahnan, jota käytin kakun täytteeksi ja vielä siitä jäin päällykseenkin kermavaahdon sekaan. Oi, kun olikin tosi hyvä täytevalinta. Koristeeksi tuoreita mansikoita Espanjasta ja kotipuutarhan puna- ja valkoviinimarjoja, joita keräsin kesällä ripsineen ja pakastin. Koristemarjat voivat olla mitä vain, mitä on saatavilla. Karhunvatukat maistuisivat varmasti myös ja pensasmustikat. Namnam :)

Vaikka itse kehunkin, niin kakusta tuli tosi kaunis ja suorastaan elegantti!


vaalea sokerikakkupohja
sitruunatahnaa
vispikermaa
tomusokeria
tuoreita mansikoita
puna- ja valkoviinimarjoja

Tältä kakku näytti sisältä.

 

Isälle lihavoileipäkakkua (29)

Tänään vietimme isämme 86-vuotissyntymäpäivää luonamme kahvitellen.

Vanhempamme tulivat eilen kyläilyreissulle ja isä oli aiemmin vienosti kysellyt, tekisinkö voileipäkakkua, kun synttärikahveista tuli puhe. Ja voileipäkakkuun tällä kertaa laitoin jälleen isän herkkua, kylmäsavuporoa.

Ostin monen vuoden tauon jälkeen Tartexin kasvistahnaa ja vielä sellaista, jota en ollut aiemmin kokeillut. Tahna oli sinällään mielestäni pahaa ja ajattelin, että mitähän tästäkin tulisi, mutta ei maistunut pahalta kakussa :) Tahnan makuna siis paahdettu sipuli ja rosépippuri. Jos haluat käyttää Tartexia voileipäkakkuun, varma vaihtoehto on yrttimaustettu.


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
kylmäsavupororouhetta
pehmeää sulatejuustoa
yrttituorejuustoa
kermaa
kevätsipulia
Tartex-kasvistahnaa
kermaa
paprikaa
yrttituorejuustoa
pehmeää sulatejuustoa
kevytmajoneesia
kylmäsavuporoleikettä
paprikaa
viinisuolaheinää

Kalakolmioleivät

Tein tässä taannoin kalavoileipäkakkua, joten ajattelin kokeilla hieman erilaista kananmunatäytettä. Lisäsin tuorejuuston ja kananmunan joukkoon vielä kylmäsavulohta ja lorauksen kermaan. Täytteestä tuli mielestäni ihanaa. Olen muutenkin kalavoileipäkakun ystävä, joten olisi maistunut se kakku minullekin.

Nyt valmistin isämme synttärikahveille isän mieleisen voileipäkakun, jossa täytteenä oli mm. kylmäsavuporoa. Siksipä päätin, että jos vain ehdin, niin teen tarjolle vielä pieniä kolmioleipäsiä, johon teen samantapaisen ihanan täytteen, kun tein voileipäkakkuun.

Minulla alla mainituista aineksista tuli kuusi isoa täytettyä paahtoleipää, jotka jaoin kunkin neljään osaan. Leivistä leikkasin reunat pois ja silppusin tillin sekä kevätsipulit. Muuten ainekset vain sekoitetaan hyvin sekaisin ja täytetään leivät. Leipien kannattaa antaa levätä tunti pari viileässä, niin täyte ehtii asettua ja leivät on helppo leikata eikä täyte tursua vallattomana välistä. Ja sitten voi seota, kun syö leipäsiä, niin hyviä ne ovat.


12 täysjyväpaahtoleipäpalaa
3 kananmunaa
200g kylmäsavulohta
2 kevätsipulia
½ ruukkua tilliä
mustapippuria myllystä
suolaa
2d ranskankermaa


Banaani-suklaakakku

Banaanitäytteinen suklaakakkupohjaan tehty kakku sai koristeikseen ananaskirsikoita, mansikoita ja suklaasta tehdyt koristeet. Täytteenä välissä banaania sitruunamehulla ja tomusokerilla höystettynä sekä kermavaahtoa.

Suklaakoristeista tuli jättirauskujen näköisiä, että ei ihan nappiin ne kakuntekijän mielestä nyt onnistuneet, mutta suklaa on mulle, sanoisinko, haasteellinen aines. Ainakin, jos niistä yritän tehdä koristeita saati jotain kuvioita tai kirjoitusta saada aikaiseksi. Harjoituksen puutetta kait.

Mansikka-mustikkakakku

Rippijuhliin tein banaanikakun lisäksi tällaisen mansikka-mustikkakakun. Löysin kaupasta laadukkaita ja maukkaita espanjalaisia mansikoita. Pensasmustikoiden alkuperäksi veikkaan jenkkilää, mutta en muistanut tarkistaa, vai oisko nekin olleet Epsanjasta?

Olikin tosi kiva, että hoksasin nuo tuoremarjat, koska alunperin meinasin laittaa pakastemarjoista kiilteen kanssa päällysteen kakulle. Pohjana kakussa oli sokerikakkupohja. Väleissä mansikka- ja mustikkahilloa sekä vispikermasta tomusokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Kalavoileipäkakku (16)

Olenko koskaan kertonut, että kalavoileipäkakku on voileipäkakuista suosikkini? No, jos en ole, niin nytpä sekin on sitten tiedossa. Tämäkin kakku olisi sopinut omaan suuhun. Tämän ja edellisten kalavoileipäkakkujen innoittamana tein isämme synttärikahveille kalaisia kolmioleipäsiä, nam.

Mutta takaisin tämän kakun tekoon... Aamulla keittämäni munat jäivät aavistuksen liian pehmeiksi eikä niistä tuntunut lähtevän kuoret kauniisti, joten muussasin munat ja laitoin pieniä kökkäreitä kakun koristeeksi. Kivannäköisiä noinkin :)

Laitoin koristeeksi myös pienenpieniä luomusitruunan palasia. Lidlistä saa muuten hyvälaatuisia ja mielestäni edullisia luomusitruunoita!


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
savulohta
tilliä
sitruunamehua
kermaa
mustapippuria myllystä
suolaa
kananmunaa
katkarapuja
kevätsipulia
maustamatonta tuorejuustoa
kermaa
maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
graavilohta
kananmunaa
katkarapuja
luomusitruunalohkoja
tilliä

Lihavoileipäkakkua rippijuhliin (28)

Perinteistä kinkkuvoileipäkakkua toivottiin rippijuhlien tarjoiluun. Hieman muunnelluin maustein, mutta perinteisimmästä päästä, sillä täytteistä löytyy kinkkua, majoneesia ja maksapasteijaa. Niitä ennen vanhaa löytyi voileipäkakuista usein :) Maustekurkku vain puuttui.


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
ylikypsää palvikinkkua
kevytmajoneesia
kermaa
paprikaa
maksapasteijaa
kermaa
tuorekurkkua
kevätsipulia
mustapippuria myllystä
maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
kylmäsavupossuleikettä
paprikaa
viinisuolaheinää
herneenversoja

Sitruunatahna (engl. Lemon curd)

Sainpas hyvän syyn kokeilla sitruunatahnan valmistusta, kun keksin tehdä siitä täytteen isämme 86-vuotissyntymäpäiväkakkuun. Ja kun kerran nyt sain tehtyä, niin voikin todeta, ettei kaupanhyllystä kannata valmista tuotetta laittaa ostoskärryyn, vaan tehdä itse. Valmistus ei ole millään muotoa vaikeaa ja lopputulos aivan mahtavan hyvää.

Ohjeen otin tuoreimmasta Glorian ruoka ja viini 2/2012-lehdestä. Meinasin tehdä Valion ohjeen mukaan, mutta oli sen verran monimutkaisempi eikä minulla ollut edes tarpeeksi suurta teräskulhon kyseisellä ohjeella valmistettavaksi. Ohje on simppeli ja onnistuu varmuudella.

Innostuin tästä sen verran paljon, että aion testata myös muilla sitruksilla. Voin kuvitella, että appelsiinitahnakin maistuu herkulliselta.

Tein lehden annoksen puolitoista kertaisena ja jätin sitruunan raastetun kuoren pois. Tahna riittää neljän munan kakun täytteeksi ja päällysteeksikin kermavaahdon kanssa.


1½dl sitruunan mehua
6dl tomusokeria
3 kananmunaa
112,5g voita
(2-3 luomusitruunan kuoret)
Pese sitruunat huolellisesti, jos haluat raastaa kuorta tahnaan. Raasta kuoret mahdollisimman hienoksi, joten varo,ettei valkoista kuorta tule mukaan. Purista sitruunoista mehu.
Laita (kuori), mehu, sokeri ja kananmunat kattilaan. Lämmitä seos hitaasti koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Laske lämpö keskilämmölle. Sekoita muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu kiisseliksi.
Nosta kattilan liedeltä ja vatkaa voi pieninä nokareina joukkoon. Anna jäähtyä.
Sitruunatahna säilyy jääkaapissa noin viisi vuorokautta, jos maltat pitää näppisi erossa siitä ;)