sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Mamma mia - italialaista jälleen :)


Italialaisvaikutteinen toukokuisen sunnuntain lounas. Jälkiruoka ehkä kuitenkin jo hieman kotiinpäin :) Palanpainikkeeksi hieman kuohujuomaa, valkoviintä, vettä sekä kahvia.

Kauralastukorit


Toukokuisen sunnuntailounaan päätti kahvin kanssa tarjoilemani kauralastukorit, jossa vanilja-appelsiinijäätelöpallo. Jäätelö löytyy Lidlistä.

Mä tein viisi koria kuudelle ruokailijalle. Laskentataito tänään ilmeisesti tasoa "minä, yks, kaks, kolme.." :) No, hyvin pärjättiin, kun miehen kanssa jaettiin vielä rikki mennyt kori. Kannattaa tehdä hieman ylimääräisiä koreja, jos vaikka hajoaisi.




5-6kpl isoja kauralastukoreja

50g voita
1rkl kermaa
1¼dl kaurahiutaleita
½tl leivinjauhetta
¾dl sokeria
½rkl vehnäjauhoja

Sulata voi ja sekoita joukkoon muut ainekset. Nosta lusikalla taikinasta leivinpaperille uunipellille nokareita. Kakut leviävät reilusti, joten jätä tarpeeksi tilaa. Lastukoreja tehdessä 4 nokaretta pellille on sopiva määrä. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.

Kun haluat muotoilla lastuja, tee se heti uunista ottamisen jälkeen, jolloin kakkuset ovat vielä pehmeitä. Kaarevia lastuja on helppomuotoilla pullon tai kaulimen päällä. Kaurakoreja saat, kun nostat lastun lastan avulla ylösalaisin käännetyn lasin päälle tai jälkiruokakulhon sisään ja annat jäähtyä. Lastukorit säilyvät kuivassa ja viileässä paikassa.

Conchiglioni alle pollo/zucchini & mozzarella


Parin yrityksen jälkeen onnistuimme kokoamaan ruokaseurueen, jolle valmistin italiaistyylisen menun. Alkupaloiksi nautimme parmankinkkua hunajamelonin kera, rucolaöljyssä marinoituja vihreitä oliiveja ja mozzarellaa sekä tomaattibruschettoja. Jälkiruokana oli kauralastukorissa vanilja-appelsiinijäätelöpallo sekä kahvia.


Pääruoaksi tein ruokaohjelmasta Köyhät Ritarit tutun Meri-Tuulin
pastaohjeesta ideoiden simpukkapastaa kanan ja mozzarellan kera.


Tein myös yhden hengen kasvisversion, mutta jos haluat tehdä ruoan kokonaan kasviksista, tee kasvistäyte nelinkertaisena.

Tässä simpukkapastavuoan valmistusohje:



500g conchiglioni-pastaa (isoa simpukan mallista pastaa) tai 8-10 simpukkaa/ruokailija
vettä+suolaa

broileritäyte:

400-450g broilerin fileleikettä jauhettuna
½ nippua rucolaa
¾dl kermaa
½-¾ punasipuli pieneksi silputtuna
1½pss helmimozzarellaa
suolaa
mustapippuria

kasvistäyte:

1rkl rypsiöljyä
½ reilunkokoista kesäkurpitsaa
¼ punasipulia pieneksi silputtuna
½pss helmimozzarellaa
suolaa
mustapippuria

tomaattikastike:

2tlk paseerattua tomaattia
1 sipuli kuutioituna
3-4 valkosipulinkynttä lohkoina
1tl chilirouhetta
ripaus kuivattua timjamia ja basilikaa
2 laakerinlehteä
2-3rkl rypsiöljyä
suolaa
valko- ja mustapippuria
***
2rkl tuoretta basilikaa
1 kevätsipuli silputtuna

pinnalle:
1 pss mozzarella-raastetta

Tee ensin tomaattikastike. Kuumenna kasarissa öljy ja kuullota hetki sipuli- ja valkosipulilohkoja. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kasariin mausteet ja paseerattu tomaatti. Anna hautua miedoimmalla lämmöllä noin tunti. Poista laakerinlehti ja soseuta sauvasekoittimella. Viimeistele kastike basilikalla ja kevätsipulilla, kun teet itse ruoan. uuniin.

Kiehauta iso kattilallinen vettä ja mausta suolalla. Keitä vedessä simpukkapastoja viitisen minuuttia tai juuri sen verran, että pastat pehmenevät, mutta ovat vielä raakoja sisältä eli pari minuuttia vaille al denten. Siivilöi pastat ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jotteivat pastat tartu toisiinsa kiinni. Jätä hetkeksi sivuun odottamaan ja valmista täyte.

Silppua rucola ja broilerin fileleikkeet pieneksi tehosilppurilla. Laita kulhoon silputun punasipulin ja helmimozzarellan kanssa. Rouhi päälle runsaasti pippuria ja suolaa sekä lorauta sekaan kerma. Sekoita varovasti isolla lusikalla nostellen.

Kasvistäytteeseen kuullota punasipulia ja lisää joukkoon pieneksi kuutioitu tai viipaloitu kesäkurpitsa. Kun seos on kypsää, nosta liedeltä, mausta ja anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen seokseen helmimozzarella.



Kun olet saanut täytteen valmiiksi, voit täyttää pastat etukäteen ja laittaa sitten jääkaappiin odottamaan paistamista.



Kaada uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta. Asettele simpukat tomaattikastikkeen päälle ja kruunaa koko ruoka vielä mozzarellajuustolla ja laita uuniin 180°c:een noin puoleksi tunniksi tai kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut kauniisti.


Kuvan pastapussin olen tuonut Berliinistä saakka mukanani, kun ei tuntunut täältä löytyvän... (tämä on kyllä odottanut näitä ruokailijoita jo pitkään!) Sittemmin samanlaista pastaa on näyttänyt välillä olevan Lidlin hyllyllä ja tuurilla saattaa löytää Stockalta, paitsi mun tuurilla ei ole ollut silloin, kun sitä olisin tarvinnut. Saksassa samanlainen tuote maksoi varmaan vain murto-osan Suomen hinnoista.


Vihreitä oliiveja mozzarellaa rucolaöljyssä


Tämänkin annos kuului alkupalavalikoimaan. Rucola on niin hyvää myös näin öljymarinadissa kuin pestossakin! :)




½ nippua rucolaa
1 valkosipulinkynsi
n. 1dl oliiviöljyä
2-3rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
ripaus sokeria
1 prk vihreitä oliiveja
2pss mozzarellaa

Silppua rucola ja valkosipulinkynsi pieneksi silpuksi. Sekoita muiden marinadiainesten kanssa. Valuta ja huuhtele oliivit kylmällä vedellä siivilässä. Lisää marinadiin paloitellun mozzarellan kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi.

Bruschetta tomaatilla ja ilman


Rakentelin sunnuntailounaalle alkupalavalikoimaa ja yksi niistä tuli olemaan bruschetta, koska en muuta leipää erikseen tarjonnut.

Käytin tässä täysjyväpatonkia leipänä ja osaan tein tomaattisen päällyksen. Uunissa palat paistuivat öljyllä siveltynä ihanan rapeiksi ja kun vielä rapsuttelin päälle valkosipulia sekä heitin päälle ripauksen sormisuolaa, lopputulos oli yksinkertaisuudessaan herkkua!



1pkt (2kpl) täysjyväpatonkia
rypsiöljyä
valkosipulia
sormisuolaa

tomaattipäällys:

3 tomaattia
1 kevätsipuli
muutama basilikan lehti
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
aavistus öljyä

Leikkaa patongit hieman vinottain viipaleiksi. Ripottele öljyä leivinpaperilla suojatulle pellille ja pyöritä viipaleet öljyssä. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 10 minuuttia.

Poista tomaateista kannat. Silppua tomaatit pieniksi silpuksi ja valuta enin neste siivilän avulla pois. Silppua myös kevätsipuli sekä basilika silpuksi ja sekoita tomaatin sekä mausteiden ja öljyn kanssa kulhossa. Laita jääkaappiin hetkeksi viilenemään.

Nosta pelti uunista ja raaputa raa'alla valkosipulilla makua patonkiviipaleiden päälle. Ripota päälle hieman sormisuolaa.

Juuri ennen tarjoilua laita bruschettan päälle jälkiruokalusikallinen tai pari teelusikallista tomaattipäällystettä.

lauantai 29. toukokuuta 2010

Ristiäiskakku - tyttö


Pienimmän sukulaistytön ristiäisiä vietettiin tänään ja sain kunnian tehdä juhlatarjoiluun täytekakun sekä voileipäkakun.


Täytekakussa on samanlaiset täytteet kuin Tobiaksen kakussa ja koristeiden sommittelukin samaan tyyliin, mutta hieman ehkä ilmavammin. Pursotukset jätin myös kevyemmiksi. Koristeiden väritys on pinkki ja heleän vihreä, niinkuin toivottiin.




vaalea sokerikakkupohja
mansikkahilloa
vispikermaa
maustamatonta tuorejuustoa
vaniljakreemijauhetta
vaniljasokeria ja -uutetta
tomusokeria
maitorahkaa


Ristiäistexmex

Tyttövauvan ristiäiskoristeet


Sukulaistytön ristiäisiin sain pyynnön tehdä juhlakakun. Koristeiksi toivottiin jotain tyttömäistä ja väreiksi pinkkiä sekä heleän vihreää.



Tein keijutyttösen nukkumaan lehtien päälle, muutaman ruusun ja terälehtiä. Materiaaleina pääasiassa Odensen marsipaanit, sokerimassa, sokerihelmet, elintarvikeliima, -tussit sekä kristallitomuväri.





perjantai 28. toukokuuta 2010

Hello Kitty Micaelalle!


Micaela oli toivonut ihan samanlaista Hello Kitty-kakkua kuin mitä taannoin pikkusisko Emilian synttäreillä oli. Mummi otti yhteyttä ja toteutin kakun.



Vähän muutoksia kakunkoristeluun omin lupineni tein, kun mm. reunapursotuksen tein kori-tyyliin ja kakunpäälliseen uskaltauduin laittamaan sokerimassakukkasen :) Muuten Micaelan kakku on identtinen Emilian kakun kanssa.


Kakku päältäpäin tarkasteltuna


helminauha

Hello Kitty - Micaela 10


Micaelan kakkuun toivottiin samaa kuvaa kuin mitä pikkusisko Emilian kakussa oli. Tein pienen muutoksen kuvaan, kun laitoin piirretyn kukan sijaan Kittylle kukan korvalliselle :)

Pohjana jälleen Dr. Oetkerin valkoinen marsipaani, väreinä kristallitomuvärejä, sokerimassakukkanen ja kirjoitus myöskin Dr. Oetkerin värillistä koristelugeeliä.




torstai 27. toukokuuta 2010

Parsafrittata


Parsakiintiö alkaa täyttyä tältä vuodelta, mutta vielä yhden (jos toisenkin) parsareseptin aioin etsiä ja valmistaa. Ilta-Sanomien Ruokalasta löytyi parsamunakkaan ohje, joka oli helppo ja sen verran nopea, että sen jaksoi arki-illan iloksi valmistaa.


Karppaaja käyttää vehnäjauhon sijaan soijajauhoa, tässä frittatassa oli siis vehnäjauhoa. Ja meillä oli vain seitsemän kananmunaa eikä kahdeksaa...




1 nippu vihreää parsaa
7-8 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl soijajauhoja tai vehnäjauhoja
2 rkl parmesaaniraastetta
1 dl kevätsipulia ja tuoretta basilikaa hienonnettuna
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
2 rkl voita

Kuori parsat ja laita kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä noin 1-2 minuuttia niin, että ne ovat vain hieman pehmenneet. Laita valumaan talouspaperin päälle tai siivilään.

Laita kananmunat kulhoon ja riko rakenne. Lisää joukkoon kuohukerma, jauhot, parmesaaniraaste, mausteet ja kevätsipuli-basilikaseos.

Vuoraa uuninkestävä vuoka leivinpaperilla, joka on kooltaan noin 24 cm kertaa 24 cm. Isompikin käy, mutta lopputulos on matalampi. Asettele parsat riviin vuoan pohjalle. Kaada munaseos päälle. Laita voinokareita päälle.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja seos on hyytynyt.

Leikkaa fritatta viipaleiksi ja nauti aamiaisella tai lounaalla. Maukkaan lounasevään saat, kun laitat fritattaa ruisleivän päälle.


keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Kalkkunakakku (gluteeniton)


Tulevien juhlien tarjoiluun kokeilin tehdä Marien blogissa ollutta leipää gluteenittomana. Siis voileipäkakku siinsi mielessä.

Noh, epäonnistuin, kun gluteenittomiin jauhoihin melko tottumattomana ensimmäistä kertaa lähdin leiväntekoon. Ei se taikina oikein kohonnut ja uunista päästyään oli aika kova... Ei noihin jauhoihin taida oikein hiiva sopia, nyt sekin on kokeiltu. Seuraavalla kerralla sitten toisella tavalla.

Päätin kuitenkin tehdä kakun, vaikka leipä ei onnistunutkaan. Vaihdoin vain kakunmallia ja tein sen hyydyttymällä. Lopputuloksesta tuli syötävää, vaikkakin leipä oli omasta mielestä voimakkaanmakuista, ja koeraatini (= työkavereiden) mielestä oikeinkin makoista :) Itseasiassa voi hyvinkin olla, että pidempään vetäydyttyään leipä kakussa tuli pehmeämmäksi myös maultaan. Miehenkin, joka söi kakkupalansa parin päivän viiveellä, kehui oikein hyväksi :)




leipätaikina:

¾dl vettä
2dl maitoa
½dl ruokaöljyä
25g hiivaa
2 dl maissijauhoja
noin 4dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
1tl paprikajauhetta
½dl kuivattua sipulirouhetta
vajaa 1rkl timjamia
hieman rosmariinia
¾tl suolaa
1rkl sokeria


Mittaa kulhoon vesi sekä maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, suola, ruokaöljy ja mausteet. Sekoita jauhoilla taikinaksi ja vaivaa hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 min.

Laita vuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele taikina huolellisesti ja tasaisesti vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia. Paista leipää 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti, pyöräytä tarvittaessa vuoan reunan ympäri veitsellä tai lastalla ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään. Leikkaa jäähtyneenä kahteen osaan.

täyte:

2pkt (á 250g) kalkkunaleikettä
2rs (á 200g) yrttituorejuustoa
1½prk (á 2dl) ranskankermaa
½ punasipulia
1 punainen paprika
mustapippuria myllystä
vajaa 1dl sitruunamehua
5 liivatelehtä

koristeluun:

rucolaa
miniluumutomaatteja

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Pilko kalkkunaleike pieniksi kuutioiksi, samoin punasipuli ja paprika. Sekoita ainekset hyvin keskenään, sitruunamehua lukuunottamatta.

Kuumenna sitruunamehu ja sulata siihen vedestä valutetut liivatteet. Sekoita hieman jäähtyneenä täytemassaan.

Laita pohjan alaosa irtopohjavuokaan, jonka reunat on hyvä suojata leivinpaperi tai muovisella reunasuikaleella. Levitä pohjan päälle puolet täytteestä. Lisää toinen pohja ja levitä loppu täytemassa tasaisesti päälle.

Peitä kakku leivinpaperilla tai muovilla. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Ota sitten pois vuoasta ja koristele rucolalla sekä miniluumutomaattien puolikkailla.


sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Vaaleanpunaisen eri sävyt kukkasin


Tuleviin juhliin jo etukäteen kokeeksi erilaisia vaaleanpunaisia kukkasia, joiden joukossa gerberoita, miniruusuja sekä ihan vaan pikkukukkia, mitä lie :)



Kukkasten materiaalina valkoista sokerimassaa ja marsipaania, jota värjäsin pinkillä väritahnalla. Gerberat on tehnyt PME:n daisy-muoteilla, pikkukukkien muotit taitaa olla saman valmistajan muistaakseni ja miniruusutkin tein tällä kertaa valmiilla FMM:n muoteilla. PME ja FMM ovat englantilaisia kakkukoristeluun tarkoitettujen tuotteiden valmistajia. Kukissa lisäksi helmiäisenvärisiä sokerihelmiä, jotka kiinnitetty elintarvikeliimalla.


vaaleanpunaiset ja pinkit gerberat

roosat miniruusut


vaaleanpunaisia, pinkkejä ja roosia pikkukukkia


Valkoiset ruusut


Nämä ruususet tulivat oikeasti Tobiaksen ristiäiskakkuun, mutta irrotan ne nyt vielä omaksi postaukseksi, kun kukat muutenkin tämän päivän ohjelmassa. Suunnitelmissa on malleja ylioppilaiden kakkuihin ihan pikkukukkasista, gerberaan ja ruusuihin asti.



Valkoiset ruusut olen tehnyt sokerimassan ja valkoisen marsipaanin sekoituksesta. Lisäksi sekoituksessa on himpun verran CMC:tä, joka nopeuttaa kukkien kuivumista.

Pinaattinen piiras


Onkin ehtinyt vierähtää "tovi", kun olen itselle feta-pinaattipiirakkaa tehnyt.
Tämä piirakka on osoittautunut hyväksi, mutta nyt teki mieli jotain helppoa.

En paljon valmistaikinoita voitaikinaa lukuunottamatta käytä. Ajattelin päästä tosiaan helpolla ja ostin Myllyn Paras Ison Lehtitaikinalevyn suolaiselle piiraalleni. Tuo taikinalevy on muuten aika hyvä, jos on erilaisia allergioita. Se ei sisällä laktoosia, maitoa, kananmunaa eikä sokeria. Täytteen kanssa saakin olla sitten tarkempi :)

Piirasta tehdessä sävelsin hieman, joten ei voi kutsua feta-pinaattipiiraaksi, olkoon sitten vain pinaattinen piiras :) Tuli aivan mahtavan hyvää ja tämä sopisi tosi hyvin vaikka juhlabuffetiin. Jos haluat enemmän pinaattia piirakkaan, laita silloin toinenkin pussi pinaattia pannuun!




1pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevy

1-2pss (á 500g) tuoretta pinaattia (tässä 1pss)
2-3 valkosipulinkynttä
2 kevätsipulia
1dl kermaa
mustapippuria myllystä
suolaa
1prk (380g/175g) salaattijuustokuutioita
½-1dl pinjansiemeniä

Sulata ja esivalmistele (kauli hieman, pistele haarukalla ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia) piiraspohja.

Huuhtele pinaatti ja leikkaa veitsellä pienemmiksi suikaleeksi. Laita kuullottumaan pannulle tai wokkiin, riippuen siitä, miten paljon käytät pinaattia ilman rasvaa. Silppua ja lisää joukkoon valko- ja kevätsipuli. Kun seos on muhinut hetken, lisää kerma ja anna keittyä hiljalleen kasaan. Mausta.

Valuta ja huuhtele nopeasti salaattijuustokuutiot kylmällä vedellä. Levitä täyte piirakkapohjalle, sitten salaattijuustokuutiot ja pinjansiemenet. Rouhi päälle vielä hieman mustapippuria.

Paista piiras uunin keskitasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia.

lauantai 22. toukokuuta 2010

Lihavoileipäkakku (13)


Tobiaksen ristiäisiin tein ristiäiskakun lisäksi lihavoileipäkakun, joka on tehty täytteiden sekä kuorrutteen osalta tämän voileipäkakun tapaan ja vähälaktoosisena. Kylläpä tuli itsellekin pikkuisen voileipäkakun nälkä :)

Elintarvikelakoista johtuen kauppojen hyllyt ovat edelleenkin puutteelliset. Huomasin sen etsiessäni Saarioisten Kultakinkkua, niin sitä tavallista kuin pientäkin, enkä löytänyt (Helsingin muutamasta kaupasta etsittyäni). Siksi kakun päällä on Huhtahyvän Kylmäsavukinkkua, jonka sai kauniiksi, näyttäviksi ruusukkeiksi ja värikin ihanan roosa. Kultakinkkusiivussa on taas mielestäni kaunis ruskea reunus, ulkonäkö siis molemmissa miellyttävä ja siksi hyväksytty kakkuja koristamaan :) kunhan sitä Kultakinkkua tulisi taas kauppoihin...





Tobias


..tuli nimeksi Matiaksen ja Robinin huhtikuussa syntyneelle pikkuveljelle. Onnea komeasta poikakolmikosta vanhemmille ja koko perheelle nuorimmaisen ristiäisten johdosta!

Mallia koristeisiin ja kakkuun on haettu
TaikinaTaivas-blogista.

Makean täytekakun lisäksi tein ristiäisiin toiveidenmukaisen lihaisan voileipäkakun.




sokerikakkupohja

täyte:

mansikkahilloa
vispikermaa
maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
vaniljasokeria
vaniljauutetta

päälle ja pursotukset:

vispikermaa
maitorahkaa
vaniljakreemijauhetta
tomusokeria
***
ristiäiskoristeet

Ristiäiskoristeita


Matias ja Robin eli käärmekakulla sekä Mikki Hiiri-kakulla synttäreitään viettäneet veljekset saivat pikkuveljen taannoin. Nyt oli sitten koittanut hänen ristiäistensä aika ja sain kunnian tehdä pienen pojan ristiäiskakut. Täytekakkuun poikien äiti oli bongannut TaikinaTaivas-blogista ihanan mallin, jonka mukaan sitten tein koristeet.

Koristeet ovat sokerimassaa (valkoisissa koristeissa hieman marsipaaniakin), vauvan muotoilin omin kätösin ja väreinä ihonväristä sekä ruskeaa väritahnaa, kristallitomuvärejä, elintarviketusseja sekä koristeina vielä erilaisia sokerihelmiä. Apuvälineistä lisäksi mainittakoon kuviokaulin, jolla sain peitteen pintaan mukavasti elävyyttä :)

Koristeita

Koristeita valmiin kakun päällä.

torstai 20. toukokuuta 2010

Sienitäytteinen possufilerulla


Grillipihvilihaksi varatusta ulkofileestä valmistuikin maittava täytetty filerulla. Sopii varmasti hyvin myös buffet-pöytään! Myös yrttipossurulla on herkullista.

Tein rullan Snellmanin ulkofileestä, joka oli tosi hyvälaatuista. Rasvaa tuskin nimeksikään ja liha oli mehevän mureaa.



1rs (850g) viljaporsaan extra ulkofile
4-5 herkkusientä
1 salottisipuli
1rkl voita
suolaa
mustapippuria myllystä

paistinarua tai cocktailtikkuja


Avaa filepala terävällä veitsellä varovasti kirjan tapaan. Paahda pieneksi kuutioituja herkkusieniä pannulla, lisää joukkoon sipulisilppu ja voi. Paista hetki ja mausta täyte.

Kun täyte on hieman jäähtynyt, levitä se liha päälle. Rullaa liha napakaksi rullaksi. Sido paistinarulla tai kiinnitä saumakohta cocktailtikuilla.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa 1½ tuntia. Nosta sitten pois uunista ja anna jäähtyä alumiinifolion alla hetki ennen tarjoilua. Itse annoin jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen nostin lihan jääkaappiin.

tiistai 18. toukokuuta 2010

Kesäkurpitsa-broileripannu


Arkimaanantain pikaruoka jääkaapin antimista. Maukkaat nuoret kesäkurpitsat odottelivat malttamattomina pääsyään pannulle. Muut kaverit hengailivat muuten vaan ja joutuivat kysymättä paistokseen mukaan :)

Kyllä se erään kotimaisen lihanjalostajan sanonta taitaa pitää paikkansa, ainakin näin pitkän työpäivän jälkeen...




2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1rs (300-400g) broilerin filesuikaleita (maustamaton)
2 kevätsipulia
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
(noin 1dl keitettyä täysjyväriisiä)
2tl voita
1prk salaattijuustokuutioita
2-3 oksaa tuoretta basilikaa


Siivuta kesäkurpitsat suoraan pannulle paahtumaan. Paahda kurpitsoihin reilusti väriä. Lisää sitten broilerin filesuikaleet pannulle ja sekoita. Leikkaa kevätsipulit pannulle mukaan ja sekoita varovasti käännellen. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Pannu alkaa ollakin valmis. Jos sinulla on jäänyt riisiä, lisää se nyt pannulle, samoin pari nokaretta voita. Sammuta liesi ja anna hautua hetki. Lisää lopuksi valutetut salaattijuustokuutiot ja suikaloitu basilika.

maanantai 17. toukokuuta 2010

Ranskalainen vadelmakakku


Eiliseltä kauppareissulta tarttui mukaan uusi ruotsalainen leivontalehti nimeltä Hembakat 1/2010. Lehti on pullollaan kaikenlaisia herkullisia reseptejä, yhteensä 75 kappaletta. Joukossa vanhoja tuttuja leivonnaisia, mutta monta uutta ja kokeilemisen arvoista löytyi.

Ihanalta maistui jo suussa, kun luin ranskalaisen vadelmakakun reseptin. Ja sitä se onkin, kannattaa ehdottomasti tehdä toistekin! Resepti on todella helppo ja vaivaton. Kahvittelijat kiittävät, kun tätä heille tarjoat. Maistuu ihan siltään tai vaikka vaniljajäätelön kera :)




2 kananmunaa
2dl sokeria
2¼ dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
200g pakastevadelmia
100g jääkaappikylmää voita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele piirakkavuoka.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos. Levitä taikina vuokaan ja levitä jäiset vadelmat taikinan päälle. Vuole päälle voita.

Paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Voit viimeistellä kakun siivilöimällä hieman tomusokeria kakun päälle.


sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Paprikainen broileripihvi


Tutustuin paprikatahnaan viime viikkoista tex mex-kakkua erikoisruokavaliota noudattavalle tehdessäni. Tahna on pirteän ja samalla mukavasti voimakkaan makuista. Päätin kokeilla sitä eilisillan päivälliselle valmistamani muuten miedon broilerin kanssa.

Pihvit onnistuivat paremmin kuin hyvin, pekoni ihanan rapeaa ja tuorejuusto antoi lisämehevyyttä kokonaisuudelle. Tarjosin lisäksi täysjyväriisiä. :)





1pkt (4kpl) broilerin fileleikkeitä (maustamaton)
2tl paprikatahnaa/leike
2tl Exquisa vuohenjuusto-tuorejuustoa/leike
mustapippuria myllystä
2 pekonisiivua/leike

Nosta fileleikkeet työlaudalle ja leikkaa niihin terävällä veitsellä varovasti vinottain viiltoja. Levitä paprikatahnaa leikkeen päälle ja viiltoihin. Rouhi hieman mustapippuria mausteeksi ja pari nokaretta vuohenjuusto-tuorejuustoa leikettä kohti.

Asettele leikkeen päälle pituussuunnassa kaksi lomittaista pekonisiivua ja käännä siivujen päät leikkeen alle. Nosta uunivuokaan. Paista leikkeita noin 30 minuuttia 225 asteessa uunin alaosassa. Laita uuni pois päältä ja anna hautua vielä riisin keiton ajan (noin 15min.).


Käyttämäni erinomainen paprikatahna.

Lihavoileipäkakku (11 & 12 gluteeniton)


Arkistojen kätköistä löytyi julkaisematonta materiaalia juhannukselta 2008 :) En ainakaan löytänyt ko. voileipäkakuista kuvia, ellen sitten ole johonkin muuhun aiheeseen liittyen jo postannut. No, joka tapauksessa taas ollaan varsin kakkuisissa merkeissä, koska ihan pian vietetään valmistujaisia, muista perhejuhlista puhumattakaan.



graham- ja ruispaahtoa tai gluteeniton leipä
kasvislientä

kultakinkkua (Saarioinen) pienenä kuutiona
ruohosipulituorejuustoa
tomaattia kuutiona
vispikermaa

kurkkuista salaattia (Saarioinen)

kevytmajoneesia
ruohosipulituorejuustoa
kultakinkkua (Saarioinen)
kirsikkatomaattia
tummia rypäleitä
rucolaa


Ja samoilla täytteillä, mutta eri leivällä luonnollisesti, syntyi gluteeniton kakkunen.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Puolukka-kinuskikakku


Sain yllättäen tehtävän 50-vuotissyntymäpäiville. Päivänsankaritar toivoi samantapaista kakkua kuin tein itsenäisyyspäiväksi. Rohkea päätös tarjota hieman tavanomaisesta poikkeavaa, hieno juttu!

Koska toivomus oli myös, että kakku olisi vähänlaktoosinen, kinuskikerman valmistin valmiista vähälaktoosisesta kastikkeesta vispikermavaahtoon sekoitettuna.




vaalea sokerikakkupohja

puolukkahilloa
vähälaktoosista kinuskikastiketta
vähälaktoosista vispikermaa
tomusokeria
pakastepuolukoita


Puolukka-kinuskikakun kaveriksi tein mutakakun vadelmilla.

perjantai 14. toukokuuta 2010

4 x p = pasta-possu-parmesaanipannu


Hui, kun alkoi eilisen "aherruksen" jälkeen laiskottamaan niin, että päivä vaihtui pian illaksi ja miehellä alkoi tehdä mieli kaiken maailman pizzoja sun muita. Pistin miehen ruotuun ja kokkasin pizzamaan ruokaa muka. Tästä sävellyksestä tulikin yllättävän hyvää, ellei peräti sinfonia!



1pkt tuore tomaatti-juustotortellineja (Rainbow)
vettä+suolaa
2tl voita
1 Tapolan tuore viljapossun sisäfile (maustamaton)
1 salottisipuli
1dl pastan keitinlientä
1dl ruokakermaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1-1½dl parmesaania raastettuna

Keitä tortellinit paketin ohjeen mukaan. Säästä keitinlientä desin verran.

Leikkaa possunliha parin sentin viipaleiksi. Kuumenna voi pannulla ja paista lihat molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Lisää joukkoon salottisipuli, mustapippuri, pastan keitinlientä sekä ruokakerma. Hauduta hetki.

Kaada lihan ja kastikkeen päälle keitetty pasta ja levitä pinnalle parmesaani-raaste. Paista uunin keskitasolla pannulla (kahvan täytyy olla metallia tai muuten uuninkestävä!) 225 asteessa noin 15 minuuttia.

torstai 13. toukokuuta 2010

Lohiruusuke-katkarapupiirakka


Inspiraationa tämän piirakan kehittelyyn oli vanhempiemme tulevat timanttihääjuhlat kesäkuussa. Silloin ajattelin kyllä tehdä piirakasta yksinomaan lohiversion siitä syystä, ettei isämme voi sietää katkarapuja ja heidän juhlaan tarjottava kuitenkin on tulossa. Siskolla ja hänen miehellään piirakan jo hyväksytin ja uskonpa heltiävän myönteistä vastausta kotipuolestakin :)

Nyt saa melkein kaupasta kuin kaupasta valmiiksi trimmattua lohifilettä, josta saa nätit siivut leikattua. Asettelin ne ruusukkeiksi ja piirakkaideani onnistui tosi hyvin! Siis aivan maustamattomasta, raa'asta lohesta piirakkaan täyte ja hyvin onnistuu :) Jos käytät lisäksi katkarapuja, kannattaa ne sulattaa ensin. Minulla paistoaika jäisten katkojen takia venyi.




pohja:

100g voita
2dl täysjyvävehnäjauhoja
3rkl vettä

täyte:

300-400g ruodotonta ja vatsarasvatonta lohifilettä
1 kevätsipuli
½ nippua tilliä
2dl ruokakermaa
mustapippuria myllystä
1tl rouheista dijon-sinappia
ripaus suolaa
2 kananmunaa
100g katkarapuja

Nypi vehnäjauhot huoneenlämpöiseen voihin. Sekoita nopeasti taikinaksi kylmän veden kanssa. Painele leivinpaperoidun Ø 24cm irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.

Leikkaa lohesta siivut valmiiksi. Silppua sipuli ja tilli. Sekoita nesteiden joukkoon mausteiden kera. Lusikoi hieman täytettä pohjalle. Rullaa lohisiivut ruusukkeiksi ja asettele pohjalle. Ripottele lohiruusukkeiden lomaan katkaravut ja lisää varovasti loppu täyteliemi. Sirota aavistus suolaa lohiruusukkeille.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ensin hyvin huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin. Irrota vuoasta vasta tarjolle asettaessasi.

Torta italiana


Voi olla päin Italiaa, mutta päädyin nyt huvikseni keksimään tällaisen nimen piirakalle.. Sikso miehensä kanssa tuli vanhempiemme timangihäihimisjuttuja askartelemaan ja siksi tein tämän sekä lohi-katkarapupiirakan.



pohja:

100g voita
2dl vehnäjauhoja
1dl parmesaania raastettuna
3rkl kylmää vettä

täyte:

2 kesäkurpitsaa
8-10 aurinkokuivattua tomaattia
hieman tomaattien öljyä
ripaus valkosipulijauhetta
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1dl ruokakermaa
1pss mozzarellapalloja
3 siivua parmankinkkua
1tl kuivattua basilikaa

Nypi vehnäjauhot ja parmesaaniraaste huoneenlämpöiseen voihin. Sekoita taikinaksi kylmän veden avulla. Painele piirakka- tai irtopohjavuokaan.

Siivuta kesäkurpitsat esim. juustohöylällä pannulle paahtumaan. Silppua aurinkokuivatut tomaatit. Lisää silppu pannulle öljyn sekä mausteiden kera. Hauduta hetki ja lisää sitten joukkoon ruokakerma.

Levitä täyte piirakkapohjalle. Halkaise mozzarellapallot ja leikkaa parmankinkkusiivut pienemmiksi paloiksi. Asettele palat sekä pallonpuoliskot täytteen päälle. Ripottele päällimmäiseksi kuivattua basilikaa, itsekuivattu on parasta!

Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.