keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Lihakeitto


Kunnon perinteinen lihasoppa valmistui tänään ensimmäistä kertaa tässä huushollissa. Ja hyvältä maistui :)

Ihmettelen välillä, miksi en ennen ole rohjennut keittää näitä perinteisiä keittoja, kuten hernekeitto ja lihakeitto, jo aikoja sitten. Ehkä pelkona on ollut epäonnistuminen tai sitten äiti on aina keittänyt niin hyvät sopat, ettei ole tohtinut itse edes kokeilla. Hernekeittoa keitin jo aiemmin. Nyt kun olen lomasella, niin lihakeiton vuoro oli kokeiltavien listalla :)

Liemi on kirkas, mutta maistuva. Älä laita siihen mitään ylimääräisiä mausteita tai liemikuutiota! Ja tee soppa alusta saakka itse eli unohda myös pakasteeseen keittojuurekset.500g naudan keittolihaa
1l kylmää vettä
1 laakerinlehti
10-15 maustepippuria
1½l vettä
1 iso sipuli
300g lanttua
200g selleriä
4 porkkanaa
5-6 perunaa
pala purjo
suolaa
ripaus valkopippuria
persiljasilppua

Laita liha kylmään veteen ja kun vesi alkaa poreilla, kerää pinnalle kertyvä lihasneste reikäkauhalla tai lusikalla pois. Anna lihan kiehua hiljalleen ja lisää joukkoon maustepippurit sekä laakerinlehti. Liha saa kypsyä ainakin tunnin.

Ota liha pois liemestä ja leikkaa kuutioiksi. Laita palat takaisin lämpimään liemeen kannen alle.

Lisää vettä liemeen ja lämmitä kiehuvaksi. Kuori ja pilko sipuli sekä juurekset pieniksi kuutioiksi. Perunat voivat odottaa kokonaisina kylmässä vedessä siihen saakka, kunnes ne viimeisimpänä lisätään keittoon. Lisää sipulikuutiot ensimmäisenä keittoon, sitten juureskuutiot. Anna juuresten (lanttu, selleri, porkkana) kypsyä ainakin 20 minuuttia. Lisää sitten perunakuutiot ja siivuiksi leikattu purjo. Keitä noin 15 minuuttia.

Lopuksi mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria. Silppua persiljaa ja ripottele keiton pinnalle.

Tarjoa tuoreiden sämpylöiden tai ruisleivän, voin ja juuston kera.

Ei kommentteja: