Elsassin alueen herkkua, jota sain siellä ensi kertaa syödäkseni jotain 20 vuotta sitten. Sittemmin syönyt muuallakin Saksassa ja kotonakin. Alunperin tehty varmaankin tuliarinalla, ainakin nimestä päätellen. Flammkuchenia saa eri täytteillä, mutta savukylki (Speck) lienee se alkuperäinen.
Pohja on tosi ohut ja mietinkin, sopisiko Polarbrödin rieska pikapohjaksi. Voisi toimiakin. Pohja tehdään veteen tai maitoon, ripauttavatpa jotkut sokeriakin taikinaan. Täytteeseen olen joskus käyttänyt myös Creme Bonjour Cuisinen yrttiranskankermaa.
pohja:
4dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
1½dl vettä
2-3rkl öljyä
täyte:
1 iso sipuli
1pkt (140g) pekonisiivuja
1prk (2dl) ranskankermaa
maldon-suolaa
mustapippuria myllystä
4dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
1½dl vettä
2-3rkl öljyä
täyte:
1 iso sipuli
1pkt (140g) pekonisiivuja
1prk (2dl) ranskankermaa
maldon-suolaa
mustapippuria myllystä
Tee taikina sekoittamalla ainekset hyvin sekaisin ja alustamalla hyvin niin, että taikinasta tulee kimmoisa ja kiiltävä. Anna nousta hetki.
Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Kauli pohja ohueksi tai levittele käsin uunipellille. Älä käytä leivinpaperia.
Levitä pohjalle ranskankerma, rouhi päälle mustapippuria. Silppua sipuli ja ripottele täytteeksi. Leikkaa pekonisiivut paloiksi ja levitä tasaisesti pohjalle. Ripottele päälle vielä hieman sormisuolaa.
Paista uunin ylätasolla 15 minuuttia.
Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Kauli pohja ohueksi tai levittele käsin uunipellille. Älä käytä leivinpaperia.
Levitä pohjalle ranskankerma, rouhi päälle mustapippuria. Silppua sipuli ja ripottele täytteeksi. Leikkaa pekonisiivut paloiksi ja levitä tasaisesti pohjalle. Ripottele päälle vielä hieman sormisuolaa.
Paista uunin ylätasolla 15 minuuttia.
2 kommenttia:
Minun mielestä syövät näitä Flammkucheneitä myös Perliinissä. Vähän niinkuin pitsa. Hollannissa ne ovat nimeltään Pannekökken tai jotakin...
Niinpä, olen minäkin syönyt Perliinissä, mutta eivät ole silti sieltä kotoisin! ;p
Lähetä kommentti