sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Gulassi


I
nspiraation tälle ruoalle antoi uusin Valio Kerma 1/2010-lehdessä ollut ohje. Muokkasin tyylilleni uskollisena (muunnokset suluissa). Oikein herkullista tuli, edellisestä gulassista onkin vierähtänyt vähintään vuosikymmen, muistelisin.



600-700g naudan ulko- tai sisäpaistia (800g HK:n naudan paistilihaa)
1 sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1 suippopaprika (keltainen paprika)
3 tomaattia
3-4rkl voita (2rkl pekonin rasvaa)
2rkl tomaattipyreetä (3rkl)
1rkl paprikajauhetta (1½rkl)
4dl vettä
1-2tl suolaa (2+1tl)
(2 palaa sokeria)
1prk (120g) smetanaa (1½prk (á 200g) Lidlin creme fraichea)
½rs (á 200g) viola paprika-chili- tai paahdettu chili-tuorejuustoa (½tl chilirouhetta)

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoan valmistusta, jotta se ehtii lämpenemään ennen kypsennystä.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise paprika, poista siemenet ja valkoiset siemenkalvot ja suikaloi. Kuutioi tomaatit.

Kuumenna voi (pekonin rasva) valurautapadassa. Lisää lihapalat (kahdessa erässä) ja ruskista. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista 3-4 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää joukkoon tomaattipyree, paprikajauhe, paprika ja tomaatit mehuineen. Paista viitisen minuuttia. Lisää joukkoon vesi. Mausta suolalla (2tl) (ja sokerilla).

Anna muhia liedellä miedolla lämmöllä tai 170-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia (60+60min). Lisää padan joukkoon smetana ja tuorejuusto (creme fraiche ja chilirouhe). Jatka kypsentämistä vielä kymmenisen minuuttia (30min). Maista ja mausta tarvittaessa suolalla (1tl) ja mustapippurilla.

Tarjoa paistettujen kuminalla ja paprikajauheella maustettujen perunoiden (jyvämakaronin) kanssa.

VINKKI! Pekonin rasvaa saat, kun paahdat aamiaispekonit uunissa 250 asteessa uunin keskitasolla folion päällä uunipellillä. Anna rasvan jäähtyä ja kaavi käyttöön paistin- tai puulastalla.

2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Voi että, olipa tämä herkullista! Nam nam.

heli kirjoitti...

Kiitos!