sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Spätzle


Spätzlen alkuperä on schwabien luona Etelä-Saksassa lähinnä Baden-Württembergin osavaltiossa. Sieltä on reilun 20 vuoden takainen au pair-perheen äiti kotoisin ja sen takia Rheinland-Pfalzissa piikoessani tähän ruokaan tutustuin. Perheessä spätzleä syötiin niin linssimuhennoksen kera kuin sieni-sipulipaistoksella juustokuorrutteen alla paistettunakin. Herkkua! Nam! :)


Marions Kochbuch-sivustolla oli kahden munan spätzle-ohje, mutta löydettyäni tämän kolmen munan ohjeen, teen nyt ensi yrittämällä sen mukaan. Aiemmin olen tehnyt spätzleä linssimuhennoksen kanssa mm. Saksasta tuomieni munamakaronien kera, mutta nyt käytin sitten jo pari vuosikymmentä sitten saamaani Spätzleschwobia eli spätzlepuristinta sen oikeaan käyttötarkoitukseen :) Olen aiemmin sillä tyytynyt tekemään vain perunalunta... Spätzlet tämän alla olevan reseptin mukaan neuvotaan tekemään leikkuulaudalta "vuollen", mutta sen jätän nyt ainakin toistaiseksi toisten testattavaksi.


3 munaa
1tl suolaa
¾dl vettä
4-4½dl vehnäjauhoja (½ tavallisia - ½ täysjyvä)

keittämiseen:

3l vettä
2tl suolaa
2rkl öljyä

Sekoita muna ja suola keskenään. Lisää joukkoon vesi sekä 2dl jauhoja vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää loput jauhot. Sekoita tasaiseksi ja jatka sekoittamista, kunnes huomaat muutamia kuplia. Taikinan tulee olla notkeaa, muttei löysää.


Keitä vesi lisää suolaa ja öljyä. Kostuta työlauta, levitä siihen taikinaa noin ½ cm:n paksuiseksi kerrokseksi ja raapaise aina reunasta ohuita suikaleita keitinveteen. Käytä työvälineenä leveäteräistä keittiöveistä. Kypsennä annos kerrallaan. Pasta on kypsää, kun se nousee pintaan. Nosta kypsä Spätzle reikäkauhalla toiseen kattilaan, jossa on kuumaa noin 1½l vettä ja hieman suolaa. Jatka kunnes kaikki on kypsennetty. Valuta pasta ennen tarjolle tuontia.


HUOM! Jos et heti huomenna ala itse spätzleä valmistamaan, niin sitä on ollut myynnissä ainakin Jumbon Citymarketissa Vantaalla!

Ei kommentteja: