maanantai 9. maaliskuuta 2009

Juustokakku kirsikoiden kera


Resepti on jokin aika sitten Akateemisesta mukaan tarttuneesta Otavan kirjasta Makeat herkut (alkuperäisteos on saksankielinen Dolci).

Kirsikkapurkki on odotellutkin jääkaapissa jo pidempään, niin nytpä sekin tuli käytettyä. Ilman kirsikoita resepti on kuin saksalainen juustokakku. Saksassa tosin laittavat perunajauhon sijaan pussillisen vaniljakiisselijauhetta.





pohja:

150g vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
75g (¾dl) sokeria
2tl vaniljasokeria
1 muna
75g pehmeää voita

täyte:

3 munaa
2dl kermaa
250g hapankirsikoita (kivettömiä, säilöttyjä)
7½dl maitorahkaa
150g (n. 1¾dl) sokeria
1 sitruunan mehu
50g (n. ¾dl) perunajauhoa
(kookoslastuja)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään ja muotoile jauhotetulla pöydällä sileäksi taikinaksi. Kauli levyksi ja nosta voideltuun irtopohjavuokaan, painele myös reunoille. (Painelin käsin koko taikinan irtopohjavuokaan, jonka pohjan olin suojannut ensin leivinpaperilla) Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada päälle kuivattuja herneitä. Paista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia. (En myöskään esipaistanut pohjaa, onnistui todella hyvin ilman sitäkin)

Ota pohja uunista ja laske lämpö 170 asteeseen. Erottele täytettä varten valkuaiset ja keltuaiset, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. (Oikaisin tässäkin... Kaikki vaan sekaisin, paitsi kirsikat, jotka ripottelin täytteen sekaan kaataessani täytettä pohjalle. Paistoin kakkua 1h10min 175 asteessa uunin keskitasolla)

Kaada kirsikat siivilään ja valuta hyvin. Sekoita keltuaiset rahkan, sokerin, sitruunamehun ja perunajauhon kanssa. Lisää kermavaahto, valkuaisvaahto ja kirsikat varovasti käännellen seokseen. Kaada vuokaan taikinapohjan päälle ja tasoita pinta. Paista juustokakkua uunissa noin tunti, älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana.

Paahda kookoslastuja pannulla ilman rasvaa. Ota kakku uunista, anna sen jäähtyä hieman ja sirottele kookoslastut pinnalle. (En laittanut tätä koristelua kakkuun) Tarjoa kakku hyvin jäähdytettynä.

HUOM! Anna kakun jäähtyä kunnolla (pari tuntia ehkä?). En malttanut odottaa yöhön, joten kuvassa näkyy, millainen kakku on vain puoleksi jäähtyneenä. Suussa sulavaa hieman lämpimänäkin silti :)

10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköistä! Juustokakut ovat niiin herkullisia!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Yaelian! :) Kiva, kun kävit vierailulla :)

Kiitos kovasti kommentista :) *psst* Aikas hyvänmakuistakin on :) Tuo kirsikka sopii tuohon oikein hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä näyttää ihanalta ja näyttää herkulliselta. Juustokakut muutenkin ihania. Linkitän muuten sinut, jos sopii, niin muistan käydä paremmin täällä ihailemassa aikaansaannoksiasi.

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan, kun tulin saksalainen juustokakkuresepti kainalossa koto-Suomeen, tein usein juustokakkua. Vuosien myötä sen leipominen on jäänyt vähemmälle. Oikeastaan harvemmin tulikaan vielä vähän aikaa sitten tehtyä makeita leivonnaisia kotiin, jos ei ollut jokin erikoistilanne. On kyllä hyvää kakkua, kun ei ole millään muotoa ällömakea. Pitää tehdä vielä tässä sen mukaan saamani reseptin juustokakkukin :)

Kiva, kun tykkään blogistani! Tottakait sopii, että linkität :)

Anonyymi kirjoitti...

MIKÄ KAKKU!!!:O
Tätä on tehtävä joskus!!NAM!!!:P

Anonyymi kirjoitti...

Hei Kati :) Kiitti kovasti, kannattaa tehdäkin :)

Mä kyllä välillä näpyttelen näköjään mitä sattuu... Kyllä mä tykkään kovasti omasta blogistani, mutta tosi kiva, kun Laura sinäkin tykkääT tästä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttääpä herkulliselta. Itse en ole koskaan käyttänyt kirsikoita leivonnassa, mutta vamasti on superhyvää :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei Elina :) Kiva, kun piipahdit! En itsekään kovin usein tee kirsikoista leivonnaisia. Tuokin tölkki oli ostettu kyllä jo aikaa sitten erääseen toiseen leivonnaiseen, mutta nyt hankkimani kirjassa oli tuo kiva juustokakun ohje, niin käytin siihen. Huomasithan, että nuo ei ole niitä keinotekoisenmakuisia cocktailkirsikoita, joita yleensä käytetään koristeluun tai kuivakakkuihin. Varmaan löytyy marketista hedelmäsäilykkeiden hyllyltä.

Anonyymi kirjoitti...

eihän tämä mikään juustokkku ole kun ei ole tuorejuustoa käytetty aineksissa ollenkaan... rahkakakku olisi ehkä osuvampi nimi. hyvän näköistä silti =)

heli kirjoitti...

Kiitos Anonyymi kommentistasi! :)

Yleinen nimitys tällaisille kakuille tullee saksalaisesta juustokakusta (dt. Käsekuchen), johon ei tule juustoa, vaan rahkaa ja kermaa. Koostumus on samantapainen kuin tuorejuustoa sisältävissä kakuissa kuitenkin. Siis nämä, jotka paistetaan. Ehkä rahkakakku edes "alkuperäiskielellä" Quarkkuchen kuulosta niin houkuttelevalta kuin juustokakku ;)