sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Karjalanpaisti


Meidän perheen joulupöytään kuuluu lämpimänä liharuokana karjalanpaisti, koska äitimme on Kannaksen Karjalasta syntyisin. Kirvusta, jos oikein tarkkoja ollaan.

Karjalanpaistin kera tarjotaan jouluna keitettyjä perunoita ja pakasteherneitä sekä lanttu- ja porkkanalaatikoita. Meillä se on lihapata eikä siihen lisätä sipulin lisäksi muita kasviksia.

Jo useampana vuonna olemme kutsuneet miehen isän joulunaluslounaalle. Tänä vuonna lämpimänä ruokana tarjotaan karjalanpaistia. Jottei kuitenkaan ihan jouluttelemaan heittäydytä, tarjotaan lisäkkeeksi keitettyjä perunoita, babyporkkanoita ja vihreitä papuja. Nämä mieheni toivomuksesta (kts Yrttipossurulla). ;) Hän toivoi alkupalalle jotain mozzarellasta ja tomaatista ja jälkiruoaksi mustikkarahkaa. Miten hänen toivomuksensa toteutin, siitä myöhemmin.




Äidin karjalanpaistin mukaan

n. 1½kg karjalanpaistilihaa
3 keskikokoista sipulia
maustepippuria maun mukaan runsaasti (ehkä 3-4tl)
2tl suolaa
(muutama laakerinlehti)
3dl vettä

Kuori sipulit. Laita padan pohjalle ensin kerros karjalanpaistilihaa, pilko päälle lohkoiksi sipuli. Mausta maustepippureilla ja suolalla, sekä halutessasi laakerinlehdellä. Lado pata täyteen samaan malliin. Kaada vesi lopuksi pataan.

Paista 175 asteisen uunin alatasolla ensin reilu tunti. Alenna lämpötila 100 asteeseen. Painele karjalanpaistia sen jälkeen hieman, että päällimmäisetkin lihat saavat lientä niskaan. Laita pataan kansi tai peitä alumiinifoliolla ja anna hautua 4-5 tuntia.

P.S. Karjalanpaisti on kypsää, kun naudanliha on mureaa. Ja jos sinulla on jostain syystä kiire, niin hauduta 150 asteessa 2-3 tuntia ensimmäisen tunnin jälkeen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Karjalanpaisti, mikäpä sen voittanutta. Ei mikään. Vähän kai mua kuitenkin nauratti, kun kokki kertoi sen kanssa tarjottavan jouluna keitettyjä perunoita... Siis, jos karjalanpaistia tarjotaan vaikkapa laskiaisena, niin sideorderina saa jouluna keitettyjä pottuja :)))

Anonyymi kirjoitti...

*muahahhahaa* Hyvä huomio ;) Kyllä sulla siksoseni on hoksottimet kohillaan :D Pitäis varmaan enemmän hioa noita kirjoituksiaan! Mutta aattelepa, jos tarjoaiskin juhannuksena karjalanpaistia, niin siihen ne jouluna keitetyt potut oiskin ehtineet vasta ihaniksi marinoitua! ;p

No, joka tapauksessa, karjalanpaisti rulez! ;)