perjantai 5. helmikuuta 2010

Runoilija Runebergin tortut


Hyvää Runebergin päivää!


Useammassa kirjallisessa lähteessä näyttäisi väitettävän, että alkuperäinen Runebergin torttu olisi ollut pieni suolainen pasteija, jonka runoilija nautti aamuisin ryypyn kera.

En ole koskaan tehnyt Runebergin torttua itse, vaan tyytynyt siihen, että saan joka vuosi syödä yhden. Idean suolaisesta tortusta keksin jo vuosi sitten, kun blogit olivat pullollaan kuvia ja ohjeita Fredrikan makeasta versiosta. Kirjasin ideani kuitenkin ylös toteuttaakseni suolaisen runebergin luonnollisesti kansallisrunoilijamme seuraavaksi vuosipäiväksi! :)

Tortuissani pitäydytään nykyisessä muodossa kaikkien tuntemin koristeluin, mutta suolaisena versiona, jota Jussin väitetään sittenkin alunperin mutustelleen ennen päivän runoilusessioitaan.




1dl vettä
50g koskenlaskijaa (esim. savuporo)
75g sulatettua voita
1dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
½dl ruiskorppujauhoa
1tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
½tl timjamia
½tl sipulijauhetta
1dl kylmäsavupororouhetta
1 kananmuna
***
maustamatonta tuorejuustoa
puolukkahilloa

Paloittele koskenlaskija veteen ja laita lämpiämään hellalle. Kun juusto on sulanut kuumenevaksi liemeksi, laita lämpö pois ja lisää voipala joukkoon sulamaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten joukkoon juusto-voineste. Sekoita hieman ja lisää viimeiseksi kananmuna.

Jaa taikina muffinivuokiin (jotka voit vielä laittaa muffinivuokaan) ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kun tortut ovat hieman jäähtyneet, ota pois vuoista ja nosta tarjoilulautaselle. Pursota maustamattomasta tuorejuusto rinkula tortun päälle ja lisää vielä teelusikallinen puolukkahilloa.


VINKKI! Kalaisat runebergit saat laittamalla taikinaan maustamatonta koskenlaskijaa ja esim. kylmäsavulohikuutioita. Päälle valkuaisrinkula ja hieman mätiä! NAM :)

4 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Nam nam, vaikken ruunekreenin tortusta tykkääkään. Leivonnaisten johdanteksti on todella upeasti kirjoitettu.

heli kirjoitti...

Puhhuu ku ruuneperi, siis tässä tapauksessa kirjotti ;)

Ostin sen jokavuotisen ruuneperin :/ Oli vain Fazerin ja oli KALLIS ja HUONO! *pah*

Ebe kirjoitti...

Olen maistanut vain makeita Runebergin torttuja, mutta tämähän on mainio idea! Herkkua suolaisessa muodossa!

heli kirjoitti...

Kiitti käynnistä ja kommentista, Ebe! <3

Eikös vaan olekin. Ajattelin, että saattaisi herättää kiinnostusta, kun en ole kyllä missään koskaan nähnyt suolaisia itsekään paitsi, että jo vuosi sitten keksin idean :)

Tuo suolainen runeberg maistuu mehevältä vastapaistettuna, mutta mietin, josko sitä kostuttaisi vaikka lihaliemellä (?), niin saattaisi tulla makean runebergin oloinen eli kostea :)