perjantai 14. joulukuuta 2012

Tonttuparaati

Tämä tonttujoukko asettui ryhdikkäästi johdattamaan minut joululomalle. Nyt lomailenkin sitten oikein olan takaa ja palaan sorvin ääreen vasta tulevana vuonna.

Olen jo pitkään ajatellut kokeilla kakkutikkareita. Nimenomaan itseleivotusta kakusta eikä mistään kekseistä tehtyjä. Löysinkin helpon ohjeen Valion sivulta. Mielessäni olin piirtänyt verkkokalvoilleni kuvan jouluisista kakkutikkareista eli tonttujahan ajatuksissani ajoin takaa.

Kakku oli helppo tehdä, samoin tikkarimassa, mutta näihin saa kyllä uppoamaan aikaa. Luovuin ensin pikeeristä ja päätin tehdä tontuille vain silmät ja nenän värikkäillä rakeilla. Eilen illalla kuorruttaessani tonttuja meinasin jo heittää lusikan suklaaseen ja viedä ensimmäiset viisi huppupäätä muuten koristelematta tarjolle.

No, keksin ratkaisun, vaikka huomasin, ettei käyttämäni valkosuklaa ollutkaan parasta mahdollista tähän tehtävään. Sitten vielä ne punaiset tonttulakit. Ullakin paljasti tämäniltaisessa jaksossa, ettei suklaaseen saisi laittaa tahnamaista väriainetta. Minullakin se kovetti suklaan, mutta voin avulla sain sitten hiippalakit tehtyä ja tontut takaisin kylmään. En tosin usko, että punaisella tomuvärillä olisin hiipoista saanut noin punaisia.

Epäilen ohjeessa ollutta valkosuklaan määrää. Alkuperäisestäkin ohjeesta piti tulla 20 kakkutikkaria, tonttuja tuli 22. Ja näihin olisi pitänyt mennä vain 200g valkosuklaata?! Uskoo ken tahtoo tai sitten minulla oli suklaatia paksusti. Sitä meni noin 400g!

Olin tonttujen osaksi röpelöiseenkin olemukseen tyytyväinen ja kylläpä ne saivatkin huomiota osakseen. Ja kaiken lisäksi maistuivatkin herkullisilta. Varmaan teen joskus toistekin tilaisuuden tullessa!

Kuoroharjoitukset kotona aamutuimaan.

brownie-kakku:
 
2½dl vehnäjauhoja
2½dl sokeria
1dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
½tl suolaa
veitsenkärjellinen jauhettua pomeranssia
1 kananmuna
1dl täysmaitoa
50g voita
1dl vettä
 
Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään ja lisäät sitten kananmuna sekä täysmaito. Kuumenna vesi ja siihen voi. Sekoita kuuma neste viimeksi taikinaan. Paista leivinpaperoidussa uunivuoassa 175 asteessa uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kakku on kokonaan kypsä. Tämän kakun ei pidä jäädä kosteaksi. Anna vetäytyä viileässä mieluiten seuraavaan päivään.
 
Kolmoset, työkaverini ottama kuva.
kakkutikkarimassa:
 
murusteltu brownie-kakku
2½dl tomusokeria
100g appelsiinituorejuustoa
2rkl voita huoneenlämpöisenä
 
Ota voi huoneenlämpöön ja sekoita se tuorejuuston sekä tomusokerin kanssa notkeaksi tahnaksi. Sekoita joukkoon kakkumuru. Parhaiten sekoittuu käsin. Anna levätä hetki viileässä.
 
Jaa tikkarimassa 20-22 palloseen. Pyörittele sen jälkeen kunnolla palloiksi ja halutessasi tonttuja rullaa pisaranmuotoon. Anna kovettua kylmässä.
 
tonttujen kuorruttaminen ja koristelu:
 
esim. grillitikkuja
200g+200g valkosuklaata
(tarvittaessa muutama nokare voita)
punaista elintarvikeväriä
värikkäitä koristerakeita
 
Passikuva,
työkaverin
otos.
Sulata 200g valkosuklaata vesihauteessa ja kasta ensin tikkua suklaaseen. Työnnä tikku varovasti kakkuseen ja valele sitten alaosaan valkosuklaasta "partaosa". Laita tontuille silmät ja nenä koristerakeista. Anna kovettua viileässä hetki. Sulata toinen satsi eli 200g suklaata, värjää punaiseksi. Jos suklaa kovettuu, sulata joukkoon hieman voita. Valele tontuille "hiippalakit" ja laita päähän kultainen sokerirae kulkuseksi. Anna kovettua kylmässä.
 
Kakkutikkarit kestävät huoneenlämmössä tarjoilun, tuskin kuitenkaan ihan hellekelejä. Tontut ainakin ovat tottuneet paremminkin Lapin kylmiin pakkasiin.

4 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Voe taevas, mitä Holi-täti on taas värkänny!

Heli kirjoitti...

Ja ihan omin pikku kätösin ;)

Ella kirjoitti...

Ompas veikeitä ukkeleita, maistuis varmaan kaikille

Heli kirjoitti...

Kiitti, Ella! Olihan ne hyviä, vaivan arvoisia :)