sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Saaristolaissämpylät

Ensimmäisen adventtikalenterin luukkuun olisi voinut laittaa vaikka nämä sämpylät. Tein niitä pikkujoulusille glögin kera tarjottavaksi.

Olipa konna, kun meille tuli sekä marras- että joulukuun Yhteishyvät samalla kertaa. Ei oltu näköjään marraskuista lehteä ehditty kaivatakaan. Heti otin ruokalehdet luettaviksi ja löytyihän niistä kokeiltavaksi esimerkiksi nämä saaristolaissämpylät.

Aamutuimaan aloin tehdä taikinaa ja kuinka ollakaan, en löytänyt hiivaa mistään. Mielestäni piti olla vielä puoli pakettia tuorehiivaa, mutta saattaapa olla niinkin, että muisti pätkii ja olen sen johonkin käyttänyt... No onneksi on naapuriapu lähellä ja kuivahiivaa löytyi. Kiitos Sari!

Ja ei muuta kuin taikina kohoamaan. Vaan ei meidän huoneenlämmössä kohonnut ilmoitetussa ajassa. Laitoin taikinatiinun sitten kuumaan veteen ja johan kohosi. Loppu oli yhtä helppoa kuin alkukin ja mainioita sämpylöitä syntyi. Onnistuisi kokonaisena limppunakin varmaan.

Tarjosin nyt kotiväelle sämpylöitä kermaisen juuressosekeiton kanssa. Myöhemmin laitan päälle lohta, possun juhlafilettä ja aurajuustoa sekä viikunahilloa glögin kanssa nautittavaksi.


5dl omenamehua
1½dl siirappia (minulla oli desi tummaa ja puolikas vaaleaa)
1½tl suolaa
1tl fenkolin siemeniä
1tl kuminan siemeniä
½tl jauhettua pomeranssinkuorta
2dl kaljamaltaita
1pss (11g) kuivahiivaa
3dl karketa ruisjauhoja
noin 7dl vehnäjauhoja
 
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon siirappi, suola ja rouhitut siemenet. Sekoita nesteseokseen maltaat ja ruisjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta pehmeäksi taikinaksi.

Anna kohota lämpimässä noin 45 minuuttia. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja jaa kahteen osaan. Muotoile palat tangoiksi. Leikkaa kolmionmuotoisiksi paloiksi ja nosta lappeelleen leivinpaperoidulle pellille. Anna kohota leivinliinan alla 10-15 minuuttia.

Paista sämpylät 225 asteisen uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Viskasin kuumaan uuniin tilkan vettä perään, jotta sämpylöiden pinta tulisi rapeaksi. 


2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Kyllä meidän Heli osaa!

Heli kirjoitti...

Nämä nyt sattui onnistumaan, en tosiaankaan ole mikään leipä- saati sämpylämaakari. :) Kiitos kuitenkin suosionosoituksesta ;)