torstai 6. joulukuuta 2012

Samettinen artisokkakeitto

Itsenäisyyspäiväksi suunnittelin menun ja hankin tarjottavat, mutta lopulta vain osa toteutui. Kun laiskotti ja linnanjuhlatkin ehtivät alkaa ennenkuin ehdin kokota. Tai siis valmistella pääruoaksi ajattelemani ruoka-aineet.

Aamupäivä meni Liisan syntymäpäiväkakun viimeistelyssä ja syötiinpä sunnuntai-aamiainenkin, kun kerran oli pyhä. Eli pekonia ja kananmunaa sekä kahvia :) Iltapäivällä sitten ehdin valmistaa tämän keiton, jonka ohje löytyy joulukuun Yhteishyvän ruoka-lehdestä. Miehellä oli jo siinä vaiheessa niin nälkä, että härppi keittoa siihen malliin, ettei enää ollutkaan muun ruoan nälkä. No, menihän se itsenäisyyspäivän ateriointi näinkin, kun myöhemmin illalla söimme noutoruokaa. Hyvin suunniteltu ja puoleksi tehty!

Mainio oli tämä keitto, ja jos oikein sileää ja ilman hyvinkin mahdollisia artisokan puisevia sattumia haluaa tämän nauttia, niin kannattaa keitto paseerata. Omaan suuhun sattui pari "jouhta", mies ei erikseen maininnut. En tehnyt lehdessä ollutta pähkinälisuketta, vaan pirskottelin tryffeliöljyä keiton pinnalle. Tulikin reippaalla kädellä pirskoteltua, sillä pari tippaa olisi antanut tarpeeksi makua. Kaavin kattilasta loput ja maistelin ilman öljyä ja oikein hyvää oli niinkin.


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl oliiviöljyä
2 jauhoista perunaa (laitoin muutaman pienemmän)
6dl kasvislientä
2prk (noin 500g)  artisokan sydämiä suolaliemessä
1prk (250g) mascarponejuustoa
1tl timjamia
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
hyppysellinen sokeria (oma lisäys!)
 
Kuori ja pieni sipulit kattilassa kuumennettuun öljyyn. Kuullota hetki. Lisää sitten kuoritut ja pilkotut perunat sekä kasvisliemi. Maustoin jo tässä vaiheessa timjamilla ja mustapippurilla. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää liemestään valutetut artisokan sydämet ja mascarpone. Anna kiehahtaa. Soseuta keitto ja paseeraa halutessasi. Tarkista maku. Viimeistele ripauksella suolaa ja hyppysellisellä sokeria.

Tarjoa lisäksi esim. rapeakuorista maalaisleipää.


Ei kommentteja: