tiistai 1. marraskuuta 2011

Possunfileet appelsiinikastikkeessa ja uunibataatit

Uusimmassa KevytKokki nro 12-lehdessä oli mielenkiintoni herättänyt ohje, jota sitten päätin kokeilla.

Sisäfileen sijaan käytin lemppariani eli pihvifilettä ja palsternakkojen sijaan bataattia. Vaikka pihvifile on ulkofilettä ja sen päällä on ohut rasvakerros, pidän siitä enemmän kuin epämääräisennäköisestä sisäfileestä, josta saa useimmiten leikkailla rasvapallukoita pois sieltä täältä. Bataatti valikoitui ihan vaan oman mieltymyksen vuoksi palsternakan sijaan.

Kastike oli kirpakan appelsiinista. Niin varmaan oli tarkoituskin. Neuvoisin kuitenkin laittamaan alkuperäisen ohjeen vastaisesti vain desin appelsiinimehua, sillä kastike jäi aika pliruksi tai sitten sitä olisi saanut keittää kokoon toiset puoli tuntia. Makua tulee myös appelsiininpaloista, joten mehun vähentäminen tuskin vaikuttaa lopputuloksen makuun. En myöskään haudutellut kastiketta kannen alla, kuten ohjeistettiin, vaan ihan ilman kantta sen aikaa, kunnes uunissa paahtuneet bataatit olivat kypsiä. Ja vielä hetken sen jälkeenkin...

Tässä siis mukaeltu ohje myös itselleni, jos joskus sattuisin uudelleen tekemään.



n. 700-800g possun pihvifilettä
2rkl oliiviöljyä paistamiseen
kastike:
1dl appelsiinitäysmehua
1rkl karkeaa dijon-sinappia
1tl kuivattua rakuunaa
mustapippuria myllystä
suolaa
1 appelsiini
1dl kermaa
uunibataatit:
2 keskikokoista bataattia
2rkl oliiviöljyä
1tl kuivattua rosmariinia
ripaus suolaa
Ota liha huoneenlämpöön, jotta se ehtii lämmetä ennen paistamista. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kuori bataatit ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi ranskanperunoiden tapaan. Mausta lohkot rosmariinilla ja suolalla ja pyörittele öljyssä. Paahda kypsiksi uunin keskitasolla noin 30 minuutin ajan.
Leikkaa pihvifile noin 1½ cm levyisiksi viipaleiksi. Painele viipaleita hieman ohuemmiksi sormin. Kuumenna öljy pannulla ja paista vähissä erin lihaviipaleet kauniin värisiksi molemmin puolin.
Kaada paistinpannulle appelsiinimehu ja sekoittele hieman, jotta pannulle paistuneet maut irtoavat. Lisää sinappi, rakuuna, mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa. Nostele lihaviipaleet kastikkeeseen ja anna hautua noin 10 minuuttia.
Kuori appelsiini ja poista myös kaikki kuoren valkoinen osa. Paloittele appelsiini ja lisää liemineen pannuun.
Anna lämmetä kiehuvaksi ja lisää viimeiseksi kerma. Tarjoa possukastike uunipaahdettujen bataattien kera.

4 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Vau ja ooooh, makuyhdistelmän täytyy olla hyvä! Kokeilen pikimmiten pakkasessa olevista ohutleikkeistä.

Heli kirjoitti...

Muista kommentoida sitten, miten maistui tuolla minun muokkaamalla ohjeella. Itse tein alkuperäisen ohjeen mitoilla, jossa tosiaan appelsiinimehua kaksinkertaisesti. Toivottavasti maistuu! :)

Aili Inkeli kirjoitti...

Jännä juttu, minun piti lisätä mehua reilusti, mutta hauduttelinkin soosia aika pitkään. Hyvä yhdistelmä! Sen virheen tein, että laitoin kokonaisen ison appelsiinin, kun puolikas olisi riittänyt. Sattui vielä aika kirpakka hedelmä ja piti korjailla ropsauksella sokeria (siirappi olis voinut toimia vielä paremmin). Rakuunaa en ole käyttänyt aikoihin, passasi tähän tosi hyvin.

Heli kirjoitti...

Pienistä fiksauksista viis, pääasia, että maistui! :) Ohjeet on tehty muunneltaviksi omaan suuhun sopiviksi. Ah, alkoipa runosuoli heti sykkimään ;)