sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kirstin kakku

Halusin tehdä isällemme tänä vuonna tavallisesta poikkeavan kakun. En siis perinteistä kermakakkua, mutta en mitään suklaakakkuakaan. Olin bongannut vasta viime kesän Kodin Kuvalehdestä mielenkiintoisen kakkuohjeen ja päätin yllättää sillä isänpäiväpäivällisen päätteeksi siskon luona juodut kakkukahvit.

Hyvin sopikin tämä Kirstin kakku isällemme, sillä hänen äitiään kutsuttiin aikoinaan Kirstiksi (vaikka oikea nimi oli Kristiina).

Kakkua voisi ohjeen perusteella pitää todella makeana, mutta sitä se ei ollut päällystä lukuunottamatta. Kakun sisällä toska pehmensi ja mehevöitti kakkua. Oikein herkullinen tuttavuus :)

Ohje kopioitu suoraan Kodin Kuvalehden nettisivulta. Omasta kakustani jätin tosin kinuskia tehdessä kaakaojauheen pois.



150 g voita
1½ dl sokeria
3 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Täyte 

1 ps (75 g) mantelijauhetta
¾ dl sokeria
75 g voita
1 rkl kevytmaitoa


Kuorrutus 

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 tl kaakaojauhetta

---
1. Voitele ja korppujauhota 1½–2 litran kakkuvuoka. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne voi-sokerivaahtoon.

2. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla.

3. Kiehauta täytteen aineet kattilassa tasaiseksi ”toskaksi”. Leikkaa kakku kuumana vaakatasossa kolmeen osaan. Levitä kuuma toskaseos tasaisesti kahteen kerrokseen ja liimaa kakku tällä tavalla takaisin kokoon. Jäähdytä kevyen painon alla.

4. Mittaa kinuskin aineet kattilaan ja keitä, kunnes kinuski on paksuuntunut. Voit tarkistaa paksuuden tipauttamalla pisaran kinuskia lautaselle: pisaran kuuluu hieman jähmettyä, sillä liian löysä kinuski imeytyy kakkuun. Valuta kinuski kakun pinnalle ja reunoille. Koristele kakku paahdetuilla mantelilastuilla ja pistaasipähkinöillä.

Vinkki! Kakun voi paistaa myös pitkänomaisessa leipävuoassa. Tämä kakku kestää loistavasti säilytystä ja vain paranee muutaman päivän vetäydyttyään.

Ei kommentteja: