lauantai 8. marraskuuta 2014

Lihapekonipiirakka rahkavoitaikinakuoressa

Kurvasimme miehen kanssa kahdestaan pikavisiitille isänpäivää kotipuoleeni viettämään. Koska olimme perillä vain yhden kokonaisen päivän, vietimme isänpäivää lauantaina.

Äiti kyseli, että teenkö isälle hänen herkkuaan voileipäkakkua, mutta tällä kertaa en sellaista aikonut tehdä, sillä olemme nauttineet joka kerta voileipäkakkua, kun nyt viimeksi olemme kotonani vierailleet.

Kerroin tekeväni täytekakun ja lihapiirakan. Isä kovasti tykkää rahkavoitaikinaan tehdyistä pasteijoista, mutta niiden tekemiseen tunteja vuorokaudessa oli nyt liian vähän, joten tein kokonaisen piirakan.

Isä oli iloisesti yllättynyt ja piirakka maistui pitkästä aikaa tosi hyvältä. Perinteiseen täytteeseen lisäsin vielä pekonia.


rahkavoitaikina:
 
250g maitorahkaa
250g voita
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
 
täyte:
 
400g paistijauhelihaa
1pkt (170g) pekonia
1rkl voita
3 isoa sipulia
2 lihaliemikuutiota
2dl puuroriisiä keitettynä (keittämättömänä 1dl)
valkopippuria
savusuolaa
 
Tee rahkavoitaikina. Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään. Lisää jauhoihin leivinjauhe ja sekoita rahka-voiseokseen. Tee taikinaksi ja laita vahvaan muovipussiin jääkaappiin.
 
Suikaloi pekoni ja paista jauhelihan kanssa. Lisää joukkoon paistumaan voi ja silputut sipulit. Kuullota ja lisää lihaliemikuutiot murskattuna. Anna jäähtyä. Lisää sitten joukkoon keitetty puuroriisi ja mausta valkopippurilla. Tarkista suola. Täytteen tulee on hieman suolaista, koska kuoressa ei ole lisättyä suolaa.
 
Ota taikina hetki ennen kaulitsemista jääkaapista. Leikkaa pussin toinen pitkä sivu ja pohja auki. Painele taikinaa hieman suorakulman muotoon. Ripottele jauhoa alle ja päälle. Käännä pussi takaisin taikinan päälle ja kaulitse, tai kaulitse taikina leivonta-alustalla, suorakulmaiseksi noin 3mm vahvuiseksi levyksi.
 
Levitä täyte keskelle levyä (korkeussuunnassa) tasaisesti. Käännä sitten toinen reuna täytteen päälle, taita piirakan päät sisään täytteen päälle (voit leikata veitsellä viillot täytteen reunoille, että ei synny palletta), voitele kananmunalla ja sitten toinen reuna hieman limittäin. Nypi saumakohta kiinni. Laita leivinpaperi päälle ja käännä piirakka pellille.
 
Tee halutessasi piirakan pintaan kuviointia ja voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin kullankeltaisin värin pintaan ja taikina paistunut rapeaksi.

3 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Jostain syystä minä luotan satasella isäsi makuaistiin. Kirjanmerkki tuli tähän reseptiin ja piirakka on ehdottomasti mun joulumenussa! Ei vie kohtuuttomasti aikaa ja tuosta syö meikätyttö monta kertaa. Taikina on mulle uusi, mutta jos kerran Aaro tykkää, niin sen täytyy olla hyvää :) Kaulintaohje oli oiva lisäys ja apu tumpelolle.

Heli kirjoitti...

Rahkavoitaikinaan leivotut pasteijat ja piirakat ovat parhaita. Taikina on ihanan voinen, pikkuisen hapan, muttei ärsyttävän lehtevä. Siistimpi syödä :D

Isä on tarkka mauista ja sanoo tasan varmasti, jos jotain maustetta tms. puuttuu.

Sää varmaan syöt tuota piirakkaa kaksi viikkoa. Kannattaa laittaa paloina pakkaseen :)

Aili Inkeli kirjoitti...

Jumankekka, että tuli hyvää! Pikkusen enempi pistin jauhoja (osa oli vanhahkoja) ja mausteeksi valkopippurin lisäksi aika reippaasti maustepippuria, kun tykkään siitä. Puurokin oli riisiohraa, jota kaapista löytyi. Mutta jeeees, piirakka on makua pullollaan, rahkavoitaikina on tähän täysosuma ja kaulintaohje pelasti minut katastrofilta. Eikä takuulla piisaa kahdeksi viikoksi mulle :)