maanantai 17. marraskuuta 2014

Linssisosekeitto

Innostuin tästä keitosta, kun näin pelkästään kuvan. Mikä ihanan oranssinkeltainen väri tähän muuten niin harmaaseen, synkkään marraskuuhun. Taas on se aika vuodesta, kun töihin mennessä ja sieltä tullessa on joko pimeää tai ainakin hämärää. Silloin toimii juuri tällaiset väripommit.

Linssisosekeitto ja sen ohje löytyivät Muista syödä välillä...-blogista. En kuitenkaan saanut aivan samanlaista värikylläisyyttä kuvaan keitostani ilman että olisin sitä vähän muokannut. Meillä valaistus olohuoneessa on niukanlainen, kun "joku" ei ole asentanut kattovalaisinta paikoilleen. Keittiössä kuvaaminen on yhtä lailla hanurista. No kuvat eivät ole pääasia, vaan soppa, joka maistuu. Ja ehkä vähän kuuluukin, mutta meillä ei ole koskaan sitä asiaa arasteltu.

Kirjoitin keiton ainekset ja määrät paperin kulmaan ylös, mutta en valmistusohjetta. Siksi se poikkeaa alkuperäisestä. Siinä saattaa olla syy, ettei keitostani tullut yhtä aurinkoista väriltään?

Suosittelen ja mieskin peukuttaa!


4 punaista paprikaa
200g punasipulia
5 valkosipulinkynttä
4 tomaattia
1 punainen chilipalko
2rkl oliiviöljyä
400g punaisia linssejä
15dl kasvislientä
2rkl juoksevaa hunajaa
½rkl balsamicoa
1tl kuivattua oreganoa
½tl savupaprikajauhetta (sweet)
¼tl jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
(suolaa)
200g ranskankermaa
 
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Huuhtele, halkaise ja poista kanta sekä siemenet paprikoista. Halkaise punasipulit ja pistele valkosipulinkynsiin reikiä. Laita uunipellille vahvan folion päälle. Paahda uunissa, kunnes paprikoiden pinta on paahtunut. Voit laittaa välissä myös halkaistut tomaatit sekä chilin (poista kannat) uunipellille paahtumaan. Koska minä unohdin ohjeistuksen, poltin tomaatteja ja chilin kaasupolttimella.
 
Laita oliiviöljyä kattilaan. Kuori paprikat, kaiva punasipuleista ja valkosipulinkuorista sisukset. Kuullota kattilassa ja lisää joukkoon lohkotut tomaatit ja paloiteltu chili.
 
Huuhtele linssit hyvin. Lisää kattilaan linssit ja kasvisliemi. Mausta keitto ja anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat aivan kypsiä. Soseuta keitto, tarkista suola ja sekoita joukkoon vielä ranskankerma.
 
Kuorin keittooni muutaman pistaasipähkinän ja lisäaromiksi kurpitsaöljyä. Ranskankermanokare ja yrtitkin sopisivat mainiosti.
 



3 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Täältähän tämä keitto löytyykin. :) Tosi ihanat koristukset tuossa pinnalla.

Heli kirjoitti...

Tottakai :) Kiitos paljon, multa puuttui mieleistä yrttiä kaapista. Nyt keitto, siis koko kattilallinen, on syöty! Tosi maukas keitto, saa keittää kuulemma toistekin :)

Nyt minulla on odottamassa myös purppuran keiton päivitys. Viikonloppuna keitän raikkaan vihreän keiton, pitää se punainen keittokin päivittää! Alkaa olla värikkäitä keittoja kerrakseen.

Helna kirjoitti...

Luin ensin, että olet keittänyt LISENSSIkeittoa