tiistai 18. marraskuuta 2014

Puolukkatuulihatut karamellikastikkeella

Pääsin tekemään tuulihattuja pitkästä aikaa. Tässä taannoin havannoin televisiosta, että tuulihattuja tehtäessä tulee tuulihattumassaan kiinnittää huomiota. Taikinaan lisättävät kananmunat tulisi punnita, jotta mittasuhteista tulisi täydelliset. Kananmunilla kun on eroa.

Kun en ollut aiemmin asiaan tarkemmin perehtynyt, mietinkin joskus, kuinka toiset tuulihatut paistuvat täydellisesti ja pitävät muotonsa, mutta toiset jää kosteiksi ja lässähtävät. En silti lähtenyt punnitsemaan kananmunia, vaan silmämääräisesti arvioin sen kolmannen kananmunan osalta, minkä kokoisen rikkoisin taikinaan. Teen aina taikinan samalla ohjeella, mutta nyt ensimmäistä kertaa kiinnitin huomiota taikinan rakenteeseen.

Toisen kananmunan vatkattuani taikinaan oli taikina joustavaa, mutta kuitenkin vielä liian kovaa pursotettavaksi. Niinpä lisäsin viimeisenä hieman toisia pienemmän kananmunan ja taikinasta tuli juuri sopivaa. Ei liian löysää, mutta kuitenkin helposti pursotettavaa. Ja ne onnistuivat täydellisesti.

Puolukkatäytteeseen keitin ja paseerasin hillon, joka sai kovettua kylmässä seuraavaan päivään. Sitten vatkasin hilloin tuorejuusto-kermavaahtoseokseen ja pursotin onttoihin tuulihattuihin. Puolukkatäytteen päälle laitoin nokareen paksua karamellikastiketta.


tuulihatut:
 
2dl vettä
100g voita
1½dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
3 kananmunaa
 
Kuumenna vesi ja voi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita nopeasti joukkoon vehnäjauhot ja vatkaa tasaiseksi massaksi niin, että taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kananmunat yksitellen taikinaan. Kannattaa vatkata käsin, jotta tunnet, millaista taikina on. Lisää viimeinen kananmuna sen mukaan, tuntuuko taikina vielä liian jäykältä pursotettavaksi (lisää isompi kananmuna) tai jo melko pehmeältä, elastiselta (lisää pieni kananmuna). Voit halutessasi toki punnita munien painon.
 
Pursota taikinasta tarkoitukseesi sopivan kokoisia palleroita. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Älä aukaise uuniluukkua paiston aikana. Kun tuulihatut ovat kullanruskeita ja näyttävät kiinteiltä, nosta ne pois uunista ja anna jäähtyä.
 
puolukkatäyte:
 
2dl puolukoita
1dl hillo-marmeladisokeria
2rs vaniljatuorejuustoa
1dl vispikermaa
 
Valmista ensin puolukkahillo. Keitä jäiset puolukat ja hillo-marmeladisokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut ja keitos kiehahtanut kunnolla, paseeraa hillo siivilän läpi. Anna jäähtyä viileässä.
 
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto. Sekoita joukkoon vielä puolukkahillo. Pursota täyte tuulihattuihin. Lisäksi voi laittaa puolukkatäytteen päälle vielä paksua karamellikastiketta. Nosta päälle puoliksi leikatun tuulihatun päällisosa. Voit ripotella halutessasi tomusokeria tuulihattujen päälle.


Ei kommentteja: