sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Itsetehtyä pastaa - ihan itse ensimmäistä kertaa

Seuraan erilaisia ruokaohjelmia säännöllisen epäsäännöllisesti :) Mies varmaan sanoisi, etten muuta seuraakaan... Noh, oli miten oli, tallensin tuossa alkusyksystä BBC Foodin  Simply Italian ohjelmaa, missä Michaela Chiappa valmisti lähinnä pastaruokia. Onpa Michaelan ruokaohjelma tainnut pyöriä Ylelläkin tässä jokin aika sitten.

Olen pitkään halunnut kokeilla itse pastan valmistusta. En omista itse pastakonetta, mutta olen sellaisen äidillemme ostanut joululahjaksi. Hän tosin on tehnyt sillä karjalanpiirakoiden pohjia, kun pulikoiminen ei enää käy käden käänteessä. Silloin maksoin laitteesta vähän reilu sata markkaa! Eipä siihen hintaan taida enää Marcato Atlasta saada. Ja tähän pakettiin kuuluu peruskelan (asteikko 1-7) lisäksi tagliatelle ja spagettikelat. Otin laitteen äidiltä lainaan, kun syyslomasella olimme kotonani pidemmän aikaa.

Michaelan tekemät täytetyt raviolit saivat vihdoin tarpeeksi innostumaan ja tosissaan kokeilemaan pastan valmistusta. En siis ihan helpoimmasta päästä lähtenyt kokeiluani suorittamaan. Tietenkään.

Pastan tekemisessä oli hieman hifistelyn makua, siis minulle, koska hain Stockalta pussillisen De Cecco 00-hienojauhettua vehnäjauhoa. Nyt pitäisi pastan onnistua. Ja onnistuihan se, vaikka aavistuksen kuivalta tuntuikin ennen kuin laitoin kelmussa jääkaappiin levähtämään. Valitettavasti toimin yksin pastaa tehdessäni, joten itse kaulitsemisesta, tai miksi sitä nyt kutsutaankaan, ei ole valitettavasti todistusaineistoa.

Opin kuin opinkin tekemään pastaa, vaikka kantapään kautta. Pientäkään taikinaa kannata kerralla alkaa työstämään pastakoneella, koska lopputulos saattaa olla metrien pituinen. Eikä sitä kannata liian ohueksikaan tehdä, kun olin kerta tekemässä ravioleja. Onneksi taikinaa jäin uusiin kokeiluihin :D Ja teen varmasti uudenkin taikinan, jollei äiti joulun jälkeen konetta tarvii. Vien sen takaisin niitä karjalanpiirakoita varten, vaikka saanen tehdä nekin ihan itse ;)pastataikina:
 
200g pastajauhoa 00-karkeus (voit kokeilla myös durum-jauhoa)
2 kananmunaa
ripaus sormisuolaa
 
Helpointa pasta on valmistaa pöydällä, jolle kumoat jauhon ja teet jauhokasaan kolon kananmunille. Vielä ripaus suolaa päälle ja joko sormin tai pitkäpiikkisellä haarukalla sekoitellen sekoitat kananmunat jauhoihin. Sitten kunnon vaivaus niin, että kaikki jauhot on vaivattu taikinaan. Laita sitten taikina tuorekelmuun ja jääkaappiin hetkeksi lepäämään. Minulle hetkinen oli vajaa tunti.
 
Hieman liian ohueksi "mankeloin", mutta seuraavalla
kerralla olen taas vähän viisaampi.
Sen jälkeen joko kaulimella tai pastakoneella ohueksi levyksi, josta voi tehdä kuviopastaa, nauhapastaa, jättää levyiksi, mitä vaan keksit :) Jotta pasta ei tartu pöytään tai vadille, käytä tavallisia mannaryynejä imemään kosteutta. Ja keitä pasta runsas suolaisessa vedessä pari kolme minuuttia.
 


Ei kommentteja: