tiistai 22. marraskuuta 2011

Samettinen punajuurisosekeitto

Ohje on tämänvuotisesta Kotivinkki Jouluherkut-lehdestä. Ihan niin paksua minun keitostani ei tullut kuin lehden kuvassa enkä tiedä siitä samettisuudestakaan, mutta aivan mahtavan väristä keitto on ja maistuu kyllä tosi hyvälle. Kenties olisi ollut vielä yksi punajuuri ja pottu paikallaan sakeuttamaan lopputulosta.

Väriltään tämä keitto oli tosiaan yksi kauneimmista, mitä olen kokannut. Ihanan purppuranpunainen lopputulos eikä kamera vanginnut oikeaa sävyä. Luonnossa paljon kauniimpi värisävy.


500-600g punajuurta
3 isohkoa perunaa (jauhoinen lajike)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2rkl rypsiöljyä (minulla oli oliiviöljyä)
1l vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota (käytin kanaliemikuutioita)
2rkl kapriksia
mustapippuria
1prk (120g) smetanaa
tarjoiluun
kapriksia
Kuori ja paloittele punajuuret ja perunat. Kuori ja hienonna sipulit.
Kuumenna öljy kattilassa ja pyörittele kasviksia kuumassa öljyssä. Lisää kuuma tai vedenkeittimessä kiehautettu vesi ja liemikuutiot. Keitä kannen alla hiljaa, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.
Lisää kaprikset ja rouhaise muutama kierros mustapippuria. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen tasaiseksi. Lisää lopuksi smetana. Jos haluat, että keitto on laktoositon, voi myös tarjoilla smetanan erikseen.

4 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Järkky miten hyvältä kuulostaa ja näyttää! Sattumoisin jääkaapissa on vanhenemassa punajuuria, kun ei ole huvittanut uunissakaan paahtaa. Het huomenna tätä!! Mulla ei ole sauvasekoittajaa, mutta kyllä vanha konstit keksii :)

Heli kirjoitti...

Hyvähyvä!!! Tää on kyllä tosi hyvää ja tänään, kun lämmitin, niin sitä samettisuuttakin löytyi :) Onko sulla tehosekoitin? Lainaa naapurilta tai kirjoita pukille!

Aili Inkeli kirjoitti...

Nyt osui ja uppos! Herttinen, mikä keitto. En onneksi lisännyt suolaa, jota ohjeessa ei ollut lainkaan. Lempilausahdukseni nykyisin on "ruoka on silloin liian hyvää, kun sitä ei meinaa raskia nielaista". Tämä on just sitä!! Kelpaa tarjota vaikka minkälaisissa juhlissa.
Lainasin ystävältä sauvasekoittimen. Kirjoitan heti joulupukille :)

Heli kirjoitti...

Vautsi, mahtavaa, että sullekin maistui! Kyllä tätä tosiaan kehtaa tarjota. Eikä tarvii niiden liemikuutioiden lisäksi suolaa eikä sitä ole ohjeessakaan :D