sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Makkarakaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat herkullisia niin liha- kuin sienitäytteisinä. Halusin kokeilla kuitenkin hieman erilaisia kääryleitä, kaalikääryleitä makkaratäytteellä. Nykyään melkein kaupasta kuin kaupasta saa myös raakamakkaroita, joten kovin suurta ponnistusta ei raaka-aineiden hankitakaan vaadi.

Valmistus oli todella helppoa. Savoijinkaali hautuu nopeasti kuumassa vedessä eikä näihin kääryleisiin tarvinnut edes keittää riisiä. Kannattaa ottaa kuitenkin valmistusvaiheessa huomioon, että raaka-makkarat sisältävät valmiiksi suolaa, joten sen käytössä kannattaa paremminkin säästellä ja paistaa täytteestä koepala. Ja kenties kevyesti suolatussa vedessä keitetty riisi tai mikä ettei ohrakin imisi itseensä suolaisuutta.

Lisäksi tein rosamunda-pottumuusin ja kastikkeena oli kääryleiden paistolientä. Pottumuusiin tuli ilman tarkoitusta sydämenmuotoinen kastikekolo. Hyviähän nämä olivat ja seuraavalla syönnillä vielä parempia!


1kg savoijinkaali
½l vettä+hieman suolaa
800g raaka-makkaraa
1-2tl kasvisliemijauhetta (esim. Reformi luomu)
1tl kuivattua timjamia
½tl jauhettua valkopippuria
1 iso sipuli
(loppu kaalinkerä)
1 kananmuna

muutama nokare voita
tummaa siirappia
 
Irrota kaalista kanta. Savoijinkaalista irtoaa päällimmäiset lehdet jo ennen ryöppäämistä. Hauduta lehtiä siis hetki suolavedessä ja nosta siivilään. Laita sitten kaalikerä ensin kantaosa edellä kattilaan ja hauduta kunnes lehdet alkavat irtoilla. Käännä kaalta välillä, jotta saat lehdet repeilemättä irti ja haudutettua. Hauduta kaikki sellaiset lehdet, jotka arvioit pystyväsi kääntelemään kääryleiksi.

Nyt on aika tehdä täyte. Poista raakamakkaramassa pois suolista ja muussaa sekaisin. Silppua sipuli ja loppu kaalinkerästä. Laita silput paistipannulle hautumaan ja lisää mausteet (laita alkuksi 1tl kasvisliemijauhetta). Anna hautua noin vartin verran ja sitten jäähdytä kunnolla. Lisää sipuli-kaalisilppu ja kananmuna raakamakkaramassan joukkoon. Sekoita täyte hyvin ja paista pieni koepala paistinpannulla. Lisää tarvittaessa toinen teelusikallinen kasvisliemijauhetta.

Laita kaalinlehti ulkopinta työlautaa vasten. Nosta lehdelle 1-2rkl täytettä ja kääri ensin kerran alareunasta, sitten käännät sivureunat päälle. Lopuksi käännä rullalle kääryleeksi. Aseta kääryle paistovuokaan alassuin.

Kun kaikki kääryleet ovat valmiina, valuta päälle siirappia ja nosta voinokareet viimeiseksi. Paista kääryleitä välillä käännellen noin tunti 200 asteisen uunin keskitasolla.

2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Silmiini pisti nimenomaan tuo sydämenmuotoinen kastikekolo!!! Kaalikääryleet on tosi hyvää, mutta makkaratäytteellä, ei kiitos!

Heli kirjoitti...

Makuasioista ei voi muuta kuin kiistellä ;) Minusta oli makoisia, mutta totta tosiaan perinteiset vievät vielä voiton.