keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Silakkalaatikko Helin tapaan

Nyt voi piirtää ristin seinään. Heli söi silakkalaatikkoa!

En ole sitten yläasteen pistänyt tätä laatikkoruokaa suuhuni, kiitos koulun keittolan. Muistan mielikuvissani ruoassa ruotoisia silakkapaloja. Ei sentään päitä ollut kaloihin jätetty, mutta syömättä jäi ja mielikuvat ovat piirtyneet takaraivoon niin, etten koskaan ole silakasta perustanut.

Nykyisin kalatiskistä saa tuoreita silakkafileitä, joista olen sitten ottanut nahkatkin pois, kun olen jo perinteeksi muodostuneita valkosipulisilakoita valmistanut. Ostin taannoin puoli kiloa fileitä, kun tein etanasilakoita enkä kehdannut ostaa vain kymmenkuntaa filettä :) Siinäpä fileet tuli samalla nahkottua ja laitoin loput pakkaseen odottamaan tätä laatikkoruokaa.

Perinteiseen silakkalaatikkoon tulee kait munamaitoa, mutta haudutin laatikon pelkällä kermalla. Laatikko oli uunissa kaksi tuntia ja oi, että se olikin pehmeää. Meillä kyläilemässä oleva isäni santsasi kahteen kertaan!



1kg puikulaperunoita viipaleina
2 isoa sipulia ohuina viipaleina
300g nahattomia silakkafileitä
½ ruukkua (1 pieni ruukku) tilliä
reilu 1rkl jauhettua mauste- ja mustapippurisekoitusta
tarpeeksi suolaa
ainakin 3dl kermaa
reilu ½dl korppujauhoa
½pkt (noin 100g) pekonia paloina
 
Kuori ja viipaloi perunat, samoin sipulit (käytin viipalointiin mandoliinia vai mikä se on). Hienonna tilli.

Levitä kolmas osa perunaviipaleista ja puolet sipuliviipaleista uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle hieman suolaa ja sitten puolet silakkafileistä, jauhetusta pippurisekoituksesta sekä hienonnetusta tillistä. Teen toinen samanlainen kerros maustamisineen kaikkineen ja päälle vielä loput perunaviipaleet sekä ripaus suolaa.
 
Kaada vuokaan varovasti kerma ja laita 200 asteisen uunin keskitasolle tunniksi. Ota uunista ja ripottele päälle korppujauho sekä palastellut pekonit. Paista toinen tunti, kunnes laatikko on mehevän kypsää ja päältä paahtunutta. Tarjoa punajuuriviipaleiden kera.
 

4 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Tästä tuli tosi hyvää ja minäkin otin lisää. Tee vaan toistekin!

Heli kirjoitti...

Hyvä, että maistui :) Kerrankin syötiin silakkaa ;)

Miäs kirjoitti...

Harri Holkeri jo neljännesvuosisata sitten kehotti...

Heli kirjoitti...

Aivan..