tiistai 13. marraskuuta 2012

Luumumutakakku (gluteeniton, laktoositon)

Silmäilin vielä kerran viimeisimmän Pirkka-lehden, ennenkuin se lähtisi lehtiroskikseen. Sieltäpä palautuikin ensi selailun jälkeen mieleen jäänyt luumuinen mutakakku "kokeiltavaksi".

Saan ranskalaisen suklaakakun, joka on tosi pehmeä keskeltä, onnistumaan joka kerta. Mutakakkua olen valmistanut lähinnä muille eikä ensimmäisestä mutakakustani ole kuin pari vuotta, mutta minusta sitä paistetaan kypsemmäksi kuin tuota toista kakkua. Hyvin se kuulemma on aina uponnut ja pehmeän herkullista ollut. Erona näiden suklaisten kakkujen välillä on, ettei ranskalaiseen suklaakakkuun ei tule leivinjauhetta lainkaan.

Mutta nyt luumuista mutakakkua, jonka luvattiin olevan rakenteeltaan pehmeän mehevä. Ja sitä se olikin, niinkuin oli täyteläistä maultaan. Hyvin mutamaiseksi jäi vielä keskeltä. Liekö ollut syynä hieman alkuperäisestä poikkeava aineskoostumus :)

Meiltä oli monivuotinen konjakkipullo päässyt tyhjenemään (vihdoinkin?!) eikä näköjään van Houteniakaan ollut leivonta-ainesten joukossa. Jälkimmäisen lisäsin samantien ostoslistalle.

Kakusta vielä sen verran, että tosi tuhtia oli ja pieni palanen vei makeannälän mennessään. Eli riittoisa kakku vaikka joulupöytään.



100g laktoositonta voita
200g tummaa suklaata
150g luumusosetta (eli isänpäivästä tähteeksi jäänyt torttutäyte)
noin 1rkl portviiniä
4 kananmunaa
2dl sokeria
100g mantelijauhetta
1rkl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
 
Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Sekoita sulaneeseen voi-suklaaseokseen luumusose sekä portviini.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää varovasti nostellen suklaa-luumuseos joukkoon. Mittaa kuivat aineet ja sekoita taikinaan.

Kaada seos leivinpaperoidun, halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuokaan, joka on voideltu. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia.
 
Kerhohuoneemme valaistus on huono
eikä kuvaaja osaa käyttää kameraansa - ikuisuuskysymys.
Anna kakun jäähtyä ennenkuin siirrät sen tarjoiluvadille. Ripottele päälle tomusokeria tai kaakaojauhetta. Tarjoa pehmeä kermavaahdon kera.



6 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Ai, miksi et lisännyt konjamiinia kauppalapulle? Höh.

Heli kirjoitti...

Niinpä.. Tämän tekeminen tuli niin ex tempore, etten ollu hoksannu aiemmin. Ja kun sitä konjamiinia tarvii niin harvoin. Tosin pieni pullo voisi olla kyllä aina jemmassa, varulta.

Miäs kirjoitti...

Herkullista kakkua! Pitääpä ottaa vielä huomenna palanen.

Heli kirjoitti...

No sitä saa tosiaan ottaa, kun on vielä jäljellä!

Irina kirjoitti...

Eikä! En tajua, miten en ole löytänyt tätä blogiasi aiemmin. Nyt vasta joulureseptejä googletellessa päädyin tänne. Mahtavia joulureseptejä!! Täytyy alkaa hiljalleen tutkimaan muitakin reseptejä. Aah :) :)
t. blogiton kotileipuri

Heli kirjoitti...

Hei Irina!

Mahtavaa, että nyt päädyit blogiini :) Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Ja tervetuloa monen monta kertaa uudelleen :)

Mukavia joulunalusaikoja!