sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Paahdettu puikulaperunakeitto

Jo pyhäinpäivänä ilmoitin isänpäivälounasmenun sisällön ja sen mukaan aloitettiin syömingit Fazerin lehti sinulle 3.2012-lehdessä olleesta keitosta. Lehdessä keitto oli osa tapas-tarjoilua, mutta tämä sopi kuin nakutettu meidän lounasmenuseemme, sillä vanhemmat toivat mukanaan 10kg säkillisen puikulapottuja :)

Keitto sisältää useamman työvaiheen valmisteltaessa, mutta lopputulos kyllä oli niiden arvoinen. Aika lailla tähän keittoon oli rasvaa eri muodoissa ehdolla, mutta hieman luovin tapani mukaan. Olin nimittäin jo aamiaiseksi valmistanut uunissa pekonia, niin siinä samassa rasvassa kierittelin sitten perunanpalaset ennenkuin ne uuniin tyrkkäsin. Ohjeen mukaan ne olisi pitänyt "maustaa" kylmäpuristetulla rypsiöljyllä.

Keittoni oli lehden kuvia huomattavasti tummempaa ja epäilen vahvasti, että kuvan keittoannoksiin oli lisätty maitoa tai kermaa :) Minulla tosin saattoi keitto hautua hieman pidempään kuin ohjeessa, kun valmistelin samalla pääruokaa.

Keiton päälle tullut ruskistettu voi taas oli lehden kuvissa paahteisempaa ja johtui varmaan siitä, että paahdoin voita liian vähän ja siksi keiton päälle meni suolaista heraakin. Ehkei niin kaunista, mutta erittäin hyvänmakuista! Joskus toiste ymmärrän ruskistaa voita enemmänkin. Senhän voi sitten laittaa vaikka pääruokaan tai käyttää muulloin.

Joka tapauksessa tämä alkuruoka sai kiitokset ja olisipa sitä syöty enemmänkin, mutta pääruoka oli vielä tulossa.


250g puikulaperunaa (kuorimattomia noin 100g enemmän)
1rkl öljyä tai kuten meillä oli aamiaispekonin rasvat foliossa
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1rkl voita
6dl kana- tai kasvislientä (vettä+1rkl luomukasvisliemijauhetta)
nokare voita (alkuperäisessä ohjeessa 50g)
mustapippuria myllystä
 
tarjoiluun:
 
ruskistettua voita
tilliä
 
Kuori ja pilko perunat 2-3 osaan. Kääntele öljyssä tai pekonin rasvassa. Paahda 250 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Kuullota hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää joukkoon liemi ja peruna. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää vielä nokare voita ja soseuta samettiseksi. Rouhi joukkoon hieman mustapippuria ja tarkista maku.

Valmista ruskistettu voi tarjoilua varten. Paista voita erillisessä kattilassa, kunnes se alkaa ruskistua. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Annostele keitto, lusikoi päälle ruskistettua voita ja tilliä.


4 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Olipa herkullista, lisää olisi mennyt ylensyönninkin uhalla! Tätä saat tehdä minä tahansa pyhäpäivänä lisää.

Heli kirjoitti...

Aivan, lisää pyydettiin, mutta sitä oli nyt annos vain alkuruoaksi :) Pitää tehdä joskus isompi keitto.

Miäs kirjoitti...

Hommataan tarpeeksi iso saavi!

Heli kirjoitti...

Kappas, ei enää viiden litran kattila riitä ;p