lauantai 19. maaliskuuta 2011

Juustotorttu


Lisää kasarifiilistelyä leivonnaisen muodossa. Tätä torttua on väännetty lukemattomia kertoja. Sittemmin olen ottanut toisenlaisen suolaisen pohjan käyttöön, mutta olipa hyvä, että tuli taas tälläkin tehtyä :)

Alkuperäiseen torttuun tulee siis vain juustoa, mutta kyllä äiti teki aikoinaan tortun juustosta ja palvikinkusta. Ja usein lisäsi täytteeseen purjoakin, niinkuin minäkin tänään :) Mutta joo, ihan samanlaiselta maistuu kuin aikoinaan!

Tämän piirakan erikoisuus on muuten siinä, että se laitetaan kylmään uuniin ja sitten vasta uuni päälle. Unohdin tätä piirakkaa paistaessa ottaa tarkasti aikaa, joten pikkuisen tummaksi hurahti, muttei missään nimessä palanut :)


pohja:

75g voita
2dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
1 muna

täyte:

200g juustoraastetta
tai
100g palvikinkkua ja 100g juustoraastetta (emmental)
(noin 10cm pala purjoa viipaloituna)
2dl kermamaitoa
2 munaa
ripaus suolaa
valko- tai mustapippuria

Nypi huoneenlämpöiseen voihin kuivat aineet. Sekoita taikinaksi kananmunan kanssa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Raasta juusto ja ripottele piirakkapohjalle. Tai vaihtoehtoisesti kuutioi palvikinkku ja ripottele piirakkapohjalle. Halutessasi voit tähän väliin laittaa ohueksi viipaloitua purjoa. Päälle juustoraaste.

Sekoita kermamaitoon munat ja mausteet. Kaada piirakan päälle.

Laita piirakka kylmään uuniin keskitasolle. Sitten uuni päälle 200 asteeseen. Paistoaika 45 minuuttia.

2 kommenttia:

Jaana L kirjoitti...

Purjon ja kinkun yhdistelmä on uskomattoman hyvä minunkin mielestäni :)
Tulee mieleeni jonkinmoinen vanhanaikainen valkokastike ihan ensimäiseksi jossa oli kinkkuu ja purjoo...
Mutta tota piirakkajuttua aion kyllä kokeilla.

Heli kirjoitti...

Aivan mahottoman hyvä :)