tiistai 9. marraskuuta 2010

Tomaatti-jauhelihakeitto


Ruokala.netin mielenkiintoinen ohje, jota kokeiltiin tänään talventulon tuivertaessa ulkona. Tuliko lunta, räntää vaiko ihan vettä, tuullut on kuitenkin mahdottomasti. Mutta eipä se täällä sisällä haittaa, vaikka hieman viileäksi kodin vetää. Siksi tarvittiin lämmintä syötävää.

Ohjeen peperoncino tuotti turhaa etsintää, kun olisinkin vain googlettanut, niin olisin tiennyt meillä jääkaapissa jo valmiiksi asustavista peperoneista. Ihan mukava talvinen keitto eikä välttämättä tarvitse pastaa joukkoon. Keitosta tulee aika sakea ilmankin. Pieniä muokkauksia ohjeeseen tapani mukaan.



pala purjoa (n. 10cm)
1 valkosipulinkynsi
1 punasipuli
2 rkl ruokaöljyä
1-2 porkkanaa raastettuna (2kpl)
1-2 lehtisellerin vartta pilkottuna (100g juuriselleriä raastettuna)
2 rkl tomaattipyreetä
2 peperoncinoa (4 pientä peperonia)
mustapippurirouhetta
1 1/2 l kana- tai kasvislientä (2 kasvisliemikuutiota+1½l vettä)
4 dl tomaattimurskaa
merisuolaa
100 g risonipastaa, riisin näköistä pientä pastaa
300 g ruskitettua jauhelihaa joka on maustettu suolalla ja pippurilla (paahdoin, en maustanut)
100 g ryöpättyjä neulapapuja (ohuita vihreitä papuja)
runsaasti tuoretta basilikaa (1 ruukku)

Hienonna purjo, valkosipuli ja punasipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä.

Lisää joukkoon raastettu porkkana, pilkottu selleri, tomaattipyree, peperoncino ja mustapippuri. Kuullota hetken aikaa.

Lisää kasvisliemi, tomaattimurska ja suola. Keittele noin 10 min.

Lisää joukkoon pasta ja keitä kunnes pasta on melkein kypsää.

Lisää joukkoon lopuksi vielä ruskistettu jauheliha, ryöpätyt neulapavut ja basilikaa. Kuumenna.

Ruokalan ohjeeseen kuului keiton päälle laitettava kauraleipä, joka varmaan herkullista, mutta söimme ruisleivän ja juuston kera :) Tässä kuitenkin vielä Ruokalan ohje:

1/2 kaura-reikäleipä joka on paahdettu uunissa öljyllä ja valkosipulilla maustettuna

Pirskottele kauraleivän päälle oliiviöljyä ja hienonnettua valkosipulia. Paahda kauraleipäää uunissa grillivastauksen alla. Nosta grillattu leipä keittokattilan päälle kanneksi. Voit leikata leivän annos paloihin ennen keittoon lisäämistä.

6 kommenttia:

HP kirjoitti...

Oijoi, kuinka piristävää vaihtelua perussopalle!

Uusano kirjoitti...

Uusi lukija täältä toivottelee talvista päivää Keski-Suomesta. Blogi näyttää mukavalta! Etenkin kun lupeissa quiche lorraine, sitä olen ollut jo pitkään aikeissa kokeilla.

Heli kirjoitti...

Hei HP! :) Eikös vain olekin, maistui muuten tänään vielä paremmalta, kun lounaaksi otin töihin mukaan. Vaikka niinhän keitot yleensä maistuvat, kun uudelleen lämmitetään.

Heli kirjoitti...

Hei Uusano ja tervetuloa seuraamaan kokkailujani :) Kiitos vierailusta sinulle ja myös HP:lle, jota edellisessä kommentissa unohdin kiitellä.

Teillä siellä Keski-Suomessa lienee lunta oikein kunnolla. Toivakassakin oli kuulemma useampi kymmen rekkaa ollut jumissa lumen takia, mutta siinä onkin mäkistä maastoa.

Quiche Lorrainea tuuttaan loppuviikosta (siis ihan pian) näytille :)

Miäs kirjoitti...

Tää keitto oli kyllä herkkua! Nam nam.

Heli kirjoitti...

Kiitti, hyvä niin, että ruoat maistuu :)