maanantai 15. marraskuuta 2010

Uunilohta Anjan tapaan


Saksassa taannoin vieraillessamme ystäväni Anja tarjosi meille uunilohta nuudelien kera. Ruoka oli helppo valmistaa ja sai miähenkin kehumaan kala-ateriaa, vaikka ei lohesta tykkääkään.

Anja aina muistaa 80-luvun lopulla äitini valmistaman uunilohen, jollaista hän ei koskaan aiemmin ollut maistanut. Nyt nauttimamme ateria oli ystäväni juhlaherkku, koska Saksa ei ole norjalaisen pussissa kasvatetun lohen luvattu maa ja kala siksi kallista. Eipä silti, kyseisen lohen hinta on meilläkin noussut aiemmasta polkuhinnasta, ja varmaan samanlainen ruodoton ja nahaton filee maksaisi meilläkin kahden kympin pintaan. Saksassa vielä enemmän, vakoilemani hintalapun mukaan.

No, joka tapauksessa tämä ystäväni kehittelemä versio oli erikoisuudessaan tosi hyvää. Hän nimittäin sekoitti kastikeaineksen (Maggi) kerman sekaan ja laittoi kalan uuniin kastikkeeseen hautumaan. Kastikeliemi valmistui kastikkeeksi kalan kanssa uunissa muhiessa.

Oma oikein lempiruoka on savustettu lohi ja uudet perunat. Siksi olen aina jaksanut marmattaa, ettei rasvaiseen kalaan tarvii laittaa kermaa, mutta tässä tapauksessa kastike sopi siihen mainiosti. Ja jos joku käyttää kirjolohta, niin siihen tämä on omiaan, kun siinä ei ole niin paljon rasvaa.

Koska meillä ei ole kalalle sopivaa Maggin kastikeainesta, käytin BlåBandin, mutta älkää kertoko Anjalle. Hänelle on jäänyt varmaan kyseisen valmistajan vaniljakastikejauheesta ikuinen trauma. Ainakin hän mainitsee siitä joka kerta, kun nähdään. Mutta se onkin sitten jo ihan toinen juttu :)1kg norjan lohta
2pss kalakastikeainesta (esim. BlåBandin klassinen kalakastike)
5dl kermaa

Koska ostan aina lohta fileenä, jossa ruotoja ja nahka, valmistan sen seuraavasti:

Nypi pois ruodot ja leikkaa näkyvä rasva. Aseta lohifile uunivuokaan nahka ylöspäin. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Ota uunista ja poista nahka.

Sekoita kastikeaines ja kerma hyvin keskenään. Lisää uunivuokaan kalan päälle. Paista 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoa perunoiden tai vaikka vaihteeksi munanuudelien kera. Yllättävän hyvää :)

Ei kommentteja: