sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Rusinasoppa


Meillä kotikotona on joulunaikaan perinteisesti tarjolla luumuräämiä ja rusinasoppaa. Luumukiisseli on varsinaisen joulujuhlan jälkiruoka, rusinasoppaa saattaa olla ennen tai jälkeen joulun eli milloin vain joulujen välillä ;) Tämä soppa on varsinkin isäni herkkujen herkku riisipuuron kanssa tarjoiltuna. Ennen en voinut sietää koko soppaa, mutta nyt se on alkanut minullekin maistua, kunhan sitä on tarpeeksi harvoin tarjolla.

Pikkujouluisen lauantai-illan jälkiruoaksi valmistin siis riisipuuroa ja rusinasoppaa.


1pkt (250g) Sunmaid-rusinoita
2½l vettä
3-3½dl sokeria
5rkl perunajauhoja
tilkka vettä

Anna rusinoiden hautua hieman poreilevassa vedessä puolisen tuntia. Nosta lieden lämpötilaa niin, että vesi alkaa kiehua ja lisää sokeria. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja valuta hitaasti samalla keitosta sekoittaen. Anna pulpahtaa muutaman kerran ja jäähdytä.

4 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Täytyy myöntää, että minulla on edelleen tuo epäluulo sekä rusinasoppaan (koulumuistot...) että luumukräämiin. Samaan sarjaan menee sekametelisoppa, jota mummi aina teki jouluksi yhteen aikaan. Ei vaan uppoa. Ehkä pitäisi kokeille uudestaan näin aikuisiällä. Moni ruokahan on muuttunut ihan herkuksi, kun sitä tekee itse ja lapsuuden epäluulot ja huonot kokemukset on karistettu mielestä!

Kiva kun nostit tämän perinteisen herkun esille! :)

Heli kirjoitti...

Hei Tusla ja kiitti visiitistä sekä kommentistasi!

Minä aloitin rusinasopan "siedätyshoidon" pienellä määrällä pelkkää soppaa eli uittelin kaikki rusinat pois. Nyt menee jo rusinatkin :) Sekametelisoppa ei kyllä uppoa, yäk ne omenalohkot ja oliko siinä kuivattua aprikoosiakin. Sitä inhoan hyvästi...

Edelleen on kammo kouluajalta silakkalaatikkoon ja tillilihaan, vaikka viime aikoina on alkanut oikeastaan kiinnostaa tuon tillilihan kokeilu kunnon raaka-aineista.

Ala-asteen kouluruoat pienellä koululla ja oman keittäjän laittamana olivat herkullisia, mutta yläasteen pöperöt saa vieläkin aikaan puistatuksia. Yäk ruodot silakkalaatikossa ja Oulunseudulla perinneruokana tunnettu rössypottu... Onneksi ei äiti ikinä sitä ole kotona tehnyt!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Rusinasoppa ohjetta etsin ja tässä vertailen eri ohjeita.
Onko tässä ohjeessa sokerin määrä oikein, muissa kun on 3/4 desistä korkeintaan desiin?

Terveisin, ekakertalainen soppakokki

Heli kirjoitti...

Hei soppakokki :)

Anteeksi, kun huomasin kysymyksesi vasta nyt :/

Parhaan makuisen rusinasopan saat, kun maistelet lientä eli sokeria kannattaa lisätä vähissä erin. Itse ensin laitan desin tai puolitoista, kun keitän rusinoita, mutta sitten lisään sokeria, kun vettäkin. Minusta toiset mainitsemasi määrät ovat kyllä aika mauttomia ja meillä rusinasopan pitää olla makeaa. Isäni on aika kova makutuomari :)

Tähän aiheeseen sopiikin vielä lisätä, että yleensäkin, kun ruokaa laittaa, niin sitä pitää maistaa eikä luottaa liikaa annettuihin ohjeisiin. Leivonnassa onkin sitten toinen juttu. Muistan vielä viimevuotisen pettymyksen kookospikkuleipien osalta, kun lehden ohje ei pitänytkään kutiansa ja pikkuleivistä tuli isoja läyskyröitä :(