tiistai 7. lokakuuta 2014

Torkkupeittoleipä

Bongasin aivan mahtavan leivonnaisen Muista syödä välillä-blogista. Loistava idea tehdä kaunis leipä tilkkutäkin tapaan eri syötävin somistein. Tätä oli kokeiltava itsekin.

Kurpitsakeittoa oli tarkoitus tällä viikolla keittää ja eilenhän sitten keittelinkin. Samalla valmistuisi myös oma tilkkutäkkileipäni. Somisteiksi suunnittelin kirsikkatomaattia, voita ja kurpitsansiemeniä, valkosipulista öljyä ja brie-juustoa. Leivänhän piti sopia myös keiton makuun.

Leipä onnistui todella hyvin ja se katosi nopeasti parempiin suihin. Tilkkutäkistäni tuli mielestäni ennemminkin torkkupeitto :D koska en tehnyt leipään kuin 4x4 palaa, vaikka isompaankin olisi ollut mahdollisuus.

Edelleenkin tosi mahtava idea ja toteutan sen tilkkutäkinkin tässä vielä jonain päivänä!


4dl vehnäjauhoja
1dl Elovena kuitu+-hiutaleita
½pss kuivahiivaa
1tl suolaa
ripaus sokeria
2½dl lämmintä vettä
noin 5-6rkl oliiviöljyä
 
Sekoita kuivahiiva kuivien aineiden joukkoon. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja öljy. Alusta taikina ja vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia. Käytä tarvittaessa alustamiseen hieman öljyä, ei jauhoja!
 
Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puoli tuntia. Kaulitse tai levittele taikina käsin leivinpaperin päälle uunipellille. Jaa taikinalevy taikinapyörällä neliönmallisiin osiin. Kohota liinan alla vielä 10-15 minuuttia.
 
päälle:
 
oliiviöljyä+1 valkosipulinkynsi+suolaa
nokare voita+kurpitsansiemeniä
4 kirsikkatomaattia+ripaus oreganoa
8 viipaletta brie-juustoa+oliiviöljyä
 
Valmistele leivän päälle tulevat syötävät "somisteet". Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kokoa tilkkutäkki ja paista leipää 12-15 minuuttia uunin keskitasolla. Tarjoa samantien!


4 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Hei, sinä kokeilit tätä, kivaa. :) Tulipas siitäkin kyllä nätti. :)

Heli kirjoitti...

Kiitti :D Tottakai piti kokeilla, kun oli niin loistava idea. En kyllä osaisi/jaksaisi oikeaa tilkkutäkkiä alkaa väsäämään. Neulomalla tai virkkaamalla nimittäin, vaikka mummo ja äitikin kovia käsityöihmisiä ovat olleet. Ei ole se taito periytynyt, tai ainakaan mieltymys tehdä.

Tästä tosiaan tuli torkkupeitto ;) Värit aika vaaleita, mutta maut kurpitsakeittoon sopivia. Toteutan vielä sen räväkän tilkkutäkinkin tässä joku päivä. Ehken tällä viikolla, sillä tänään ohjelmassa kaalikääryleet ja sitten vielä isän mainiot lihapullat. Siinäpä se syyslomaviikko vierähtääkin :D

Helna kirjoitti...

Makoisan näköinen viltti!

Heli kirjoitti...

Kiitti Helna! Eikö olekin :) Mutta se alkuperäinen se vasta herkullisen näköinen olikin! Teen joskus sitten sellaisen, nyt piti pistää vähän vauhtia valmisteluihin, kun oli monta nälkäistä suuta ruokittavana :D