maanantai 20. lokakuuta 2014

Perunaa ja porsaankyljyksiä savipadassa

Tein tosiaan kesällä loistavan kirppislöydön, kun tiemme Römertopfin savipadan kanssa kohtasivat. Lisää löydöstäni ja savipataan liittyvistä muistoista voit lukea aiemmasta päivityksestäni.

Makumuistojeni mukaan juuri tällaista peruna-liharuokaa isämme varsinkin valmisti 80-luvulla savipataa apuna käyttäen. Silloin meidänkin ruokapöytään oli rantautunut valkosipuli ja kyljyksiäkin maustettiin reilummin ainakin paprikajauheella, mutta mielestäni myös grillimausteella.

Savipadan mukana tulleissa ohjeissa sanottiin, että ruokaan ei tarvitse lisätä vettä. Muistan kuitenkin meillä lisätyn niin tähän ruokaan kuin myös toiseen usein tehtyyn ruokaan: riisiin ja broileriin.

Savipadan löydettyäni juttelimmekin isän kanssa näistä makumuistoista. Ja hän korosti, että oli aina laittanut vettä perunoihin. Nyt syyslomasella meillä oli tarkoitus ottaa kotona savipata käyttöön, mutta oli sitten niin monta muuta ruokaa, mitä piti ehtiä kokkailla, että haudutetut perunat ja kyljykset jäivät toiseen kertaan. Mutta pitihän minun nyt oma patanikin korkata ja milläpä muulla sen olisi voinut tehdä kuin tällä meidän perheen 80-luvun klassikolla.

Porsaankyljykset näyttävät valmiina harhauttavasti kuivahtaneilta, mutta eivät sitä ole. Pataan ei tarvitse lisätä mitään, vaan se on hyvänmakuista juuri näin yksinkertaisesti valmistettuna, kun kyljyksistä on irronnut sopivasti rasvaa ja liemi toimii maukkaana kastikkeena. Lisäksi tarjosin tällä kertaa manteliparsakaalia. Lisäkkeenä toimii hyvin myös punajuuret.


5 suurta perunaa
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 porsaankyljystä
grillimaustetta
paprikajauhetta
1 lihaliemikuutio
1-2dl vettä
 
Ota porsaankyljykset huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
 
Kuori perunat valmiiksi kylmään veteen odottamaan. Suikaloi sipuli ohuiksi siivuiksi ja viipaloi valkosipulinkynnet. Mausta porsaankyljykset molemmin puolin.
 
Anna savipadan kylpeä kylmässä vedessä 15 minuuttia. Aloita padan kokoaminen ensin viipaloimalla puolet perunoista vuoan pohjalle. Murustele päälle puolet lihaliemikuutiosta. Levitä sitten sipulisuikaleet ja valkosipuliviipaleet perunoiden päälle. Viipaloi loput perunat ja murustele päälle toinen lihaliemikuution puolikas. Kaada päälle kylmä vesi.
 
Asettele perunoiden päälle porsaankyljykset niin, että kansi menee tiiviisti kiinni. Nosta pata kylmään uuniin alatasolle ja laita uuni päälle 225 asteeseen. Anna padan muhia uunissa puolitoista tuntia. Nosta pata varmoin ottein varovasti uunista. Käännä halutessasi kyljykset. Anna ruoan vetäytyä hetki ennen ruokailua.
 
 2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Savipataohjeita olisi mukava saada lisää! Meilläkin on klassikko-Römertopf (ja muistoja etenkin sunnuntailounaista parin tunnin ulkoilun jälkeen).

Nimetön kirjoitti...

Todella hyvää. Kiitos ohjeesta!