lauantai 25. lokakuuta 2014

Poron sisä- ja paahtopaisti

Mietin ja pohdin, miten valmistaisin meille pääruoan lihan. Meillä oli vielä puolikkaan poronvasan lihoista muutaman jauheliha- ja käristepaketin lisäksi ulko-, sisä- ja paahtopaistit jäljellä.

Valmistettaviksi valikoituivat sisä- ja paahtopaistit. Aluksi meinasin leikata paistit pihveiksi ja koota annokseksi bataatti-vuohenjuustokääretortun ja portviinikastikkeen kanssa. Salaatti tarjottaisiin erikseen: vuonankaalta hunajaisella kastikkeella.


Onnekseni katselin ohjeita eri valmistustavoista ja päädyin mm. pororeseptit.fi-sivustolle. Päätinkin valmistaa paistit kokonaisina, sillä silloin epäonnistumisen vaara olisi pienempi. Paistien koollahan on huomattava ero. Kun paahtopaisti painoi vajaa 400g, sisäpaisti painoi miltei 750g.

Sulatin paistit jääkaapissa ja otin ne huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta. Hieroin vain suolaa ja mustapippuria paistien pintaan. Paistoin niihin pinnat voi-oliiviöljyseoksessa ja sitten uuniin 125 asteeseen, kunnes sisälämpötila oli 60 astetta. Mietin paistoa liian vaikeasti, mutta miehen ohjeistettua laitoin ensin mittarin paahtopaistiin. Kun se oli valmis folioon, tyrkkäsin mittarin sisäpaistiin. Näin molemmat kypsyivät täydellisesti. Ja lihaa riitti meidän kuuden hengen ruokailuseurueelle oikein hyvin.

Ei kommentteja: