keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Saksalainen makkarasalaatti (dt. Wurstsalat)

Baijerissa olen joskus muinoin tätä pikanttia salaattia maistellut. Ja onhan nyt muutenkin vähän joka paikassa Oktoberfestin aika. Wiesnille saakka en ole juhlien aikaan päässyt, vaikka muuten München sekä Baijeri muutenkin on monelta reissulta ja kesältä tuttu paikka.

Makkarasalaatista on monia eri versioita. Itse olen kohdannut tällaista pikanttia, mutta myöskin majoneesista versiota. Pidän ensin mainitusta.

Salaatti on hyvin yksinkertainen tehdä ja laitoin siihen nyt paprikaakin mukaan, kun sitä sattui jääkaapissa jouten olemaan ja päättelin sen maistuvan hyvältä etikkaisessa kastikkeessa muiden ainesten kanssa. Salaattiin voi laittaa myös mm. tomaattia. Ruohosipuli näytti olevan eri reseptejä yhdistävä tekijä, mutta sitä ei nyt sattunut olemaan. Unohdin sitten loppujen lopuksi lisätä sen sijaan karhunlaukkaa. Meillä ei myöskään tällä erää ollut makeaa saksalaista sinappia, joten korvasin sen rouheisella dijonilla ja ripauksella sokeria.

Löytyneeköhän Suomesta lihaista, siis lihapaloja sisältävää, lenkkimakkaraa, mistä tämä salaatti Saksassa tehdään? Siellä meidän lenkkimakkaran mallinen käyrä on nimeltään Fleischwurst ja siinä on makkaramassan seassa lihapalasia. En sen kummemmin lähtenyt kauppoja koluamaan, sillä joskus olin näkömuistiini pistänyt, että Lidlissä sitä piti olla. Ja olihan siellä kahdenlaista jopa. Toinen oli maustettu valkosipulilla, mutta en ottanut sitä. Olen jo vienyt kääreen roskiin, joten en muista millä nimikkeellä makkara oli. Se on kuitenkin semmoinen 350g pötkö, joka on päästä vinosti leikattu (Nimi on Kinkkumakkara, tarkistettu jälkikäteen/5.10.2014)

Salaattia nautitaan tumman leivän kanssa. Meillä oli näiden lisäksi valmista saksalaista perunasalaattia sekä juustotäytteisiä nugetteja. Mieskään ei muistanut olutta, joten se on edelleen jääkaapissa.


4rkl öljyä
3rkl valkoviinietikkaa
1rkl rouheista dijon-sinappia
pari hyppysellistä sokeria
ripaus sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1 pieni sipuli
1 keltainen paprika
1 (350g) lihaisa lenkkimakkara
1dl maustekurkkua
ruohosipulia (unohdin..)
 
Sekoita ensin kastike öljystä, etikasta ja sinapista. Lisää sokeria, suolaa ja mustapippuria.
 
Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Pese paprika, poista kanta ja siemenet. Leikkaa samoin ohuiksi suikaleiksi. Poista makkarasta kuori, leikkaa siivuiksi ja ne vielä ohuiksi suikaleiksi. Lisää kastikkeen joukkoon ja sekoita. Suikaloi vielä hieman maustekurkkua ja ruohosipulia joukkoon.
 
Tarkista maku ja laita jääkaappiin hetkeksi makuuntumaan.
 


Ei kommentteja: